In sfarsit, a venit vremea sa te muti din chirie si sa-ti cumperi primul tau apartament, dar nu esti sigur de unde sa incepi? Cumpararea unui apartament este un pas important, iar intreg procesul s-ar putea sa ti se para greoi, la inceput. De aceea, ti-am pregatit un ghid complet, cu 10 pasi pentru a cumpara un apartament care-ti va face viata mai usoara.
Aceasta este, poate, cea mai scumpa achizitie pe care o vei face vreodata. Data fiind miza, merita sa te documentezi si sa intelegi ce implica procesul, inainte de a face acest salt pe piata imobiliara.
1. Calculeaza cat iti permiti sa investesti
Un prim pas pentru cumpararea apartamentului ar fi sa iti pui intrebari legate de bugetul de care dispui. Sa ai o idee clara asupra bugetului si limitei acestuia iti va face cautarea mai usoara. Poti incepe prin a calcula raportul dintre venituri si cheltuieli. Odata ce ai pus toate cheltuielile tale pe hartie, iti poti da seama cu ce ramai si ce fel de rate lunare vei fi dispus sa platesti pe viitor.
Banca de la care vei vrea, ulterior, sa obtii un credit va folosi acelasi raport datorie-venit pentru a determina cat de mult iti vei permite sa platesti rata lunara. Pentru a-ti imbunatati acest raport, in primul rand, este bine sa nu ai alte datorii. La fel de util ar putea fi sa optezi pentru un credit ipotecar mai mic.
2. Alege ce fel de locuinta sa cumperi
Apartamentul pentru care vei opta va trebui nu numai sa fie la un pret accesibil pe termen lung, asa cum ai vazut, dar sa-ti satisfaca si dorintele. Un al doilea pas in cumpararea apartamentului ar fi sa te intrebi care sunt cerintele tale de la o locuinta.
Ia in calcul aspecte precum zona in care vrei sa locuiesti, dar si facilitatile de care dispun blocurile pe care le vei descoperi in cautarea ta. Asigura-te ca ai o lista de lucruri pe care ti le doresti de la noua ta locuinta, precum apropierea fata de mijloacele de transport, magazine si scoli in zona, comunitatea placuta si asa mai departe. Gandeste-te si in privinta caror aspecte ai fi dispus sa faci un compromis.
👉Daca esti in cautarea unui apartament cu 3 camere in sectorul 4, vezi portofoliul nostru si beneficiaza de sfaturi de la experti si comision 0.
3. Vizioneaza apartamentul
Urmatorul pas, odata ce ai gasit cateva variante posibile care se incadreaza in bugetul tau si sunt conforme cu preferintele tale, ar fi sa mergi sa mergi la fata locului. Programeaza din timp vizionarea apartamentelor. Cel mai indicat este sa mergi insotit de toti membrii familiei, pentru a fi sigur ca noua locuinta va fi pe placul tuturor.
La fel de important este sa mergi la vizionare pregatit si sa nu intarzii, desigur. Asigura-te ca te-ai gandit dinainte la toate intrebarile pe care ai vrea sa le adresezi agentului imobiliar si care, poate, nu ti-au fost inca lamurite din anuntul de vanzare al apartamentului. Multe asemenea intrebari ar putea aparea in ceea ce priveste zona in care te vei muta si facilitatile existente.
👉Iti spui ca e timpul sa ai casa ta? Descopera Vienna Parkside Residence si vezi daca este comunitatea ce raspunde tuturor nevoilor tale.
4. Analizeaza contractul de vanzare cumparare al apartamentului
Odata ce ai gasit proprietatea de care esti interesat, pasul care urmeaza pentru cumpararea apartamentului presupune solicitarea si citirea atenta a contractului de vanzare cumparare. Acesta este momentul in care te poti asigura ca toate actele de vanzare ale apartamentului sunt la zi.
Contractul de vanzare cumparare ar trebui sa contina o copie a titlului de proprietate, un certificat de urbanism local, o diagrama de canalizare, termenii si conditiile generale, precum si orice conditii speciale.
5. Plateste avansul
Daca totul este in regula si te-ai hotarat asupra apartamentului pe care ti-l doresti, urmatorul pas pentru cumpararea locuintei va fi plata avansului. In urma acesteia, se va incheia o promisiune de vanzare la notar.
Ai libertatea de a plati numai avansul minim cerut de proprietar/dezvoltator sau poti achita o suma mai mare, in functie de bugetul de care dispui la momentul respectiv.
6. Gaseste si aplica pentru tipul de imprumut ideal
Daca nu ai obtinut deja o preaprobare pentru creditul imobiliar, acum este momentul sa apelezi la o banca. In caz ca nu esti sigur unde sa faci imprumutul sau vrei sa cauti cea mai buna rata a dobanzii, poti lua in considerare apelarea la un broker de credite.
Visezi la casa ta? Descopera acum daca esti eligibil pentru Programul Noua Casa 2024 si afla ce tip de imobil iti poti permite!
7. Pregateste actele pentru cumparare apartament
Un alt pas pentru cumpararea apartamentului strans – legat de cel anterior – este pregatirea actelor necesare pentru cumpararea apartamentului. Printre actele pentru cumparare apartament care iti vor fi cerute la banca se numara:
- Actul de identitate;
- Certificatul de casatorie;
- Documentele care atesta realizarea de venituri (de la ANAF);
- Documente privind alte credite (daca este cazul);
- Precontractul de vanzare cumparare, numit si promisiune;
- Actul de proprietate al apartamentului;
- Declaratie pe propria raspundere a vanzatorului, conform careia nu exista litigii;
- Extrase din documentatia cadastrala;
- Certificatul de eficienta energetica.
8. Semneaza contractul de vanzare cumparare imobil
Printre ultimii pasi pentru cumparare apartament se numara semnarea efectiva a contractului de vanzare cumparare al apartamentului, in prezenta notarului. Din momentul semnarii, devii proprietarul cu drepturi depline al respectivului imobil.
Daca te intrebi cat costa un contract de vanzare cumparare apartament la notar, afla ca pretul exact depinde de valoarea imobilului, a creditului, precum si de fiecare birou notarial in parte.
9. Fa-ti o polita de asigurare
De asemenea, inainte de a te muta, ar trebui sa iei in considerare incheierea unei asigurari de locuinta pentru a acoperi noua ta casa, in caz de orice. Aceste asigurari sunt obligatorii cand achizitionezi imobilul prin credit ipotecar, cel putin la inceput, cand suma creditata este mare.
10. Ce trebuie sa faci dupa ce cumperi un apartament
Un ultim pas dupa cumpararea apartamentului presupune o verificare finala a proprietatii, pentru a te asigura ca iti va fi predata exact in starea la care te astepti. Este indicat sa verifici cu atentie instalatiile, sistemul de incalzire, precum si finisajele. De obicei, vei face acest lucru impreuna cu agentul imobiliar. Verifica, de asemenea, si ca ai primit toate actele necesare de la proprietar, precum si toate seturile de chei.
👉Pentru mai multe detalii despre ce trebuie sa faci dupa ce cumperi un apartament, citeste ghidul nostru dedicat de mutare in apartament nou.
Acum ca ai aflat toti pasii pentru cumpararea unui apartament, poti porni cu incredere pe drumul catre a deveni proprietar. De la calculele initiale pana la alegerea atenta a viitoarei locuinte si la considerentele legale, fiecare etapa este esentiala.
Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock