Cum se aplica aceasta crestere TVA? Cui se aplica si care ar fi solutiile inca existente pe piata? Incepand cu acest an, cota TVA a caselor si apartamentelor a crescut de la 5% la 9%. Asadar, mare atentie la contractele pe care le semnati. Dar, mai ales, fiti pe faza la ofertele si promotiile de care puteti beneficia la anumiti dezvoltatori.
In articolul de azi, voi dezbate pe larg noile conditii fiscale, impactul pe care acestea le au asupra preturilor locuintelor, dar si asupra pietei imobiliare, in general.
TVA locuinte 2024 – ce se intampla in piata?
La prima vedere, lucrurile par simple: cota TVA pentru locuinte a crescut, atingand pragul de 9%, ca efect al unei decizii guvernamentale referitoare la politica fiscala. Conform noii legi, aceste modificari TVA se aplica pentru acele case si apartamente ce nu depasesc o suprafata utila de 120 mp (fara a lua in calcul anexele gospodaresti, in cazul in care acestea exista).
In acelasi timp, aceasta majorare de TVA se aplica acelor proprietati (inclusiv a terenului aferent proprietatii) a caror valoare nu este mai mare de 600.000 lei, exclusiv TVA.
Sunt mai multe domenii vizate de noua cota TVA, insa, piata imobiliara primeste o lovitura, in special partea rezidentiala. Practic, observam din nou, cum se schimba regulile jocului in acest domeniu.
Cum stau lucrurile de fapt?
Realitatea este, din pacate, mult mai complexa de atat. Urmeaza sa asistam la numeroase complicatii si situatii nefavorabile, in urma acestei modificari legislative, care va afecta cumparatorul final, avocati, contabili, agentiile imobiliare, brokeri si dezvoltatori.
Incepand cu 2008, am beneficiat de o taxa de TVA redusa la 5%, politica fiscala care a avut ca scop salvarea pietei imobiliare, pentru iesirea din criza. Astfel, statul a incurajat industria constructiilor imobiliare, pentru redresarea economiei si a creat programul Prima Casa, devenit ulterior Noua Casa.
Comparativ cu acea perioada, cand puteai achizitiona mai multe apartamente sau case cu TVA redus, acum ai dreptul la o singura locuinta cu cota mai mica.
TVA imobiliare – ce spun vanzatorii si dezvoltatorii?
Evident, aceasta modificare a TVA-ului nu este o veste buna pentru nimeni, generand presiune si revolta pentru toti cei implicati in acest proces. Majorarea TVA-ului duce la un efect de domino; pretul locuintelor va creste, iar cumparatorul final va suporta aceasta schimbare.
Avantajul este de partea celor care au semnat deja promisiunea de vanzare-cumparare si au platit avansul. Totusi, cele mai afectate de modificarea anului vor fi familiile mai mari, cu cel putin doi copii, care isi doreau o casa spatioasa, pentru un confort suplimentar. Acestea vizau probabil apartamente de 3-4 camere, sau chiar vile in ansambluri rezidentiale, langa Bucuresti.
Tinand cont de climatul economic actual, destul de tumultuos, este dificil sa dai un verdict exact referitor la ce se va intampla in urmatoarea perioada, privind cererea pe piata imobiliara.
Cine va beneficia de cota TVA de 5%?
Toti cei care au incheiat deja o promisiune de vanzare si au platit avansul in 2023, sunt scutiti de acoperirea cotei crescute a TVA-ului. Acest lucru este valabil chiar daca semnarea contractului de vanzare-cumparare are loc in cursul anului 2024.
Insa, chiar si cota TVA de 9% este valabila doar pentru acele case si apartamente care sunt finisate, bransate la utilitati si gata de locuit.
Multi se arata usor nedumeriti de situatiile in care se aplica TVA-ul standard, de 19%. Aceasta cota de TVA se aplica atunci cand:
- Locuinta pe care o cumperi depaseste valoarea de 600.000 lei, sau in cazul in care suprafata utila este mai mare decat 120mp;
- Daca ai achizitionat deja o locuinta cu o cota redusa de TVA;
- Daca imobilul nu este inca gata, finisat, si nu poate fi locuit ca atare.
Cateva precizari suplimentare:
- TVA-ul de 9% este valabil doar in cazul persoanelor fizice. Daca nu aleg optiunea de taxare inversa, persoanele juridice vor trebui sa acopere un TVA de 19%;
- Suprafata construita conteaza mai putin. Se tine cont de cati metri patrati utili are locuinta, in calcularea TVA-ului corespunzator.
Acum, pentru ca dezbatem toate aspectele momentului referitoare la modificare TVA, ne putem explica motivul cresterii cererii de locuinte noi si al solicitarilor de imprumuturi bancare din ultimele luni ale anului 2023.
TVA apartamente – ce alte optiuni exista pentru aceasta modificare TVA
Avantaje inca exista pe piata imobiliara. Este si o parte pozitiva care se traduce prin dorinta unor dezvoltatori de a facilita procesul de vanzare a noilor locuinte. Astfel, in portofoliul agentiilor imobiliare, cum ar fi SudRezidential, vei descoperi oferte pe care nu le poti refuza.
Daca doresti sa beneficiezi de o reducere de 4% la preturile noi ale locuintelor din oferta SudRezidential, ai sanse mari sa gasesti inca de la inceputul prospectarii pietei, un apartament sau casa la nivelul cotei reduse de doar 5%.
Iata, deci, ca nu doar persoanele care s-au grabit sa cumpere case noi in decembrie, anul trecut, au avantajul unui TVA mai mic, ci si cei care profita de promotiile oferite de dezvoltatori si vanzatori.
O alta posibila optiune este achizitionarea unei locuinte de catre o societate comerciala prin taxare inversa in privinta TVA-ului de 19%. Este esential sa tinem minte ca cei care au incheiat un antecontract in anul 2022, dar finalizarea semnarii are loc in 2024, vor fi supusi unei rate de TVA de 9%, fara a beneficia de cota redusa, din pacate.
Efectele acestei modificari TVA – cum se va resimti majorarea taxei
In primul rand, preturile caselor si apartamentelor mai spatioase de 120 mp vor creste destul de mult. Astfel, se estimeaza ca romanii se vor reorienta catre locuinte ceva mai mici, care sa nu atinga acel prag al suprafetei utile. Mai mult, se preconizeaza o stagnare a cererii pe piata imobiliara.
Pe de alta parte, asistam si la o crestere semnificativa a chiriilor. Asa ca, daca alegi o noua casa din portofoliul anumitor ofertanti, precum SudRezidential, vei plati rate mai mici comparativ cu pretul unei chirii lunare.
Avand in vedere contextul economic actual, este destul de putin probabil ca TVA-ul sa mai revina la cota scazuta de 5%. Partea buna este ca proprietatile noi s-au apreciat in timp, crescandu-le valoarea. Asadar, investitia in imobiliare este cea mai inteleapta alegere pentru viitor.
Daca, pe langa majorarea TVA, mai punem la socoteala si cresterea ratelor dobanzilor, atunci presiunea resimtita va fi si mai mare pentru clienti. Ca sa nu mai vorbim de conditiile mai stricte in care bancile acorda credite ipotecare, mai nou.
Ca efect al acestei cresteri TVA, urmeaza sa ne confruntam si cu o inflatie mai mare, care la randul ei duce la cheltuieli de trai sporite. Tocmai de aceea, in ultimele luni ale anului trecut, am vazut convertirea multor persoane indecise in clienti. Acestia au grabit procesul de cumparare a locuintei dorite.
Crestere TVA a locuintelor in 2024 – Ganduri de final
Iata cu ce trebuie sa ramai, in urma informatiilor abia citite. Exista trei posibilitati in ce priveste plata TVA pe 2024:
- 5% – daca ai semnat deja un antecontract pe parcursul anului 2023;
- 9% – daca locuinta in care urmeaza sa te muti este la cheie, finisata si bransata la toate utilitatile (canalizare, gaze naturale, reteaua de apa, etc.), acestea sunt toate conditii necesare pentru aplicarea TVA-ului de 9%;
- 19% – daca ai achizitionat deja o locuinta si ai beneficiat de o cota redusa de TVA si iti cumperi o a doua locuinta, aceasteia i se va aplica un TVA de 19%. Acest TVA de 19% se mai aplica si cand imobilul nu este finalizat si nu poate fi locuit la incheierea tranzactiei.
Cresterea de patru procente a TVA-ului se reflecta si mai puternic in sumele absolute. Gandeste-te ca pentru o locuinta de 100.000 de euro, va trebuie sa platesti si 4000 de euro in plus. Deci, ofertele unor dezvoltatori intermediate de brokeri precum SudRezidential vin in sprijinul clientilor, un ajutor semnificativ pentru toti cei care se pregatesc de ceva timp pentru cumpararea unei locuinte.
In concluzie, in ciuda TVA-ului crescut, ai posibilitatea de a plati un pret similar cu cel practicat anul trecut, fiindca agentii imobiliare precum SudRezidential sunt gata sa sustina diferenta de patru procente. Astfel, investesti inteligent si ramai in avantaj. Consultand portofoliul SudRezidential, vei beneficia de oferte excelente si vei investi in viitorul tau si al familiei tale, bucurandu-te de rate mai mici decat costurile unei chirii.