Daca vrei sa iti cumperi un apartament este bine sa te asiguri ca acesta este bine construit, bine compartimentat, are instalatiile electrice si sanitare functionale, este eficient energetic si cel mai important, iti ofera un mediu sanatos.
Din pacate, foarte putini oameni acorda atentie aerului din apartamentele vechi, ceea ce poate avea un impact urias asupra sanatatii.
Este adevarat ca atunci cand achizitionezi un apartament intr-un bloc nou sansele de a avea un aer sanatos sunt maxime. Tocmai de aceea este de preferat sa cauti un cartier rezidential construit recent, care respecta toate normele moderne. Daca ai ales, totusi, un apartament construit in urma cu mai multe decenii, este indicat sa testezi locuinta pentru a descoperi eventuale substante periculoase.
Care sunt substantele toxice care nu ar trebui sa se gaseasca in casa?
Radon. Este un gaz radioactiv care se poate acumula in locuinta si poate provoca aparitia cancerului pulmonar. Acesta este emanat din sol, din materiale de constructii, din apa folosita pentru uz casnic sau din gazul folosit pentru incalzire. Cele mai predispuse case pentru acumularea radonului sunt cele cu o fundatie izolata necorespunzator si cele slab ventilate. Din pacate, radonul este inodor, incolor si insipid, ceea ce il face imposibil de detectat prin simturile umane. Pentru a-l detecta, trebuie sa faci un test in acest sens.
Azbest. Este o substanta folosita in placile vechi de fibrociment, care poate duce la aparitia cancerului pulmonar daca este ingerata prin nas sau prin gura. Din fericire, daca iti cumperi o locuinta noua (construita dupa anii ‘80), riscul de a avea azbest in casa este minim. In casele vechi insa, este posibil sa gasesti aceasta substanta cancerigena.
Vopseaua de plumb. Este, de asemenea, o substanta care se gaseste in casele mai vechi. Plumbul poate sa fie prezent si in apa, acolo unde conductele au fost lipite impreuna cu acest metal. Nivelul crescut de plumb in vopsea sau in apa a fost asociat cu probleme de dezvoltare fizica si mentala la copiii mici.
Mucegaiul. Este o problema intalnita in foarte multe case, in conditiile in care sporii de mucegai sunt peste tot. Acestia se dezvolta, cel mai adesea, in spatii umede, cu putin aer proaspat si rece. Exista mai multe forme de mucegai, majoritatea fiind relativ inofensive. Totusi, exista si mucegai toxic, care poate provoca boli grave. Daca esti in procesul de achizitie al unei case, este bine sa te asiguri ca aceasta nu are mucegai.
Daca vrei sa eviti toate aceste substante toxice, cel mai indicat este sa alegi achizitia unui apartament sau a unei case noi. Pe langa un aer curat si sanatos, o casa noua iti poate oferi mai mult spatiu, o mai buna optimizare pentru cerintele moderne, o durata mai mare de viata si cheltuieli zero pentru renovare.