Atunci cand vrei sa achizitionezi o casa sau un apartament, te poti lovi de anumiti termeni care pot fi decisivi in alegerea locuintei dorite. De exemplu, unii dintre acesti termeni definesc stadiul in care se afla constructia. Aceasta poate fi „la rosu”, „la gri” sau „la alb”. Toti acesti termeni reprezinta si ordinea lucrarilor la o casa: prima data are loc etapa de constructie „la rosu”, apoi „la gri” si in final „la alb”.
Totusi, ce sa alegi? Care este diferenta dintre cele 3 grade de finisare? Pentru a te asigura ca faci achizitia perfecta si ca nu ai surprize in momentul in care semnezi contractul cu un dezvoltator, este bine sa stii ce inseamna casa la rosu, la gri si la alb. Descopera in continuare tot ce trebuie sa stii.
Locuintele la rosu: ce inseamna casa la rosu
In industria constructiilor, termenul de „casa la rosu” se refera la o etapa intermediara a procesului de constructie a unei locuinte in care structura si peretii exteriori sunt finalizati, dar lucrarile interioare de finisare nu au fost inca incepute.
Concret, etapele de constructie finalizate intr-o casa la rosu sunt:
- Structura de baza care include fundatia;
- Structura de rezistenta si peretii exteriori;
- Acoperisul;
- Ferestrele si usile exterioare.
Un imobil vandut in aceasta etapa nu are tamplarie, instalatii electrice sau instalatii sanitare pentru case la rosu. De aici si termenul de „constructie de casa la rosu” – acesta vine de la culoarea caramizii, care este vizibila fara finisaje. Evident, denumirea de constructie la rosu ramane si in cazul in care constructia este realizata din alte materiale, de alta culoare.
Avantaje si dezavantaje pentru cumparator
Un imobil achizitionat in aceasta etapa vine cu o serie de avantaje, dar si dezavantaje pentru cumparator. Iata care sunt principalele 3 avantaje:
- Flexibilitate in alegerea stilului de amenajare;
- Costuri mai mici de achizitie. In general, locuintele aflate in stadiul „la rosu” sunt cu pana la 40% mai ieftine decat locuintele la cheie, chiar si atunci cand vorbim despre acele case la rosu cu mansarda;
- Control asupra calitatii lucrarilor.
In ceea ce priveste dezavantajele, acestea sunt:
- Perioada de timp necesara pana la mutarea efectiva in locuinta. Avand in vedere ca locuinta la rosu se afla abia in prima etapa de constructie, mutarea efectiva a locatarilor poate avea loc peste cateva luni, dupa ce toate etapele au fost finalizate.
- Costuri suplimentare. Desi pretul initial de achizitie este mai mic, o casa la rosu presupune investitii aditionale pentru a ajunge in etapa finala.
- Procesul de coordonare a etapelor ramase de constructie. Acesta poate fi stresant si dificil, in special atunci cand nu ai experienta in domeniu.
Avand in vedere toate aceste lucruri, achizitia unei case la rosu presupune multa rabdare din partea viitorilor proprietari si o investitie suplimentare generoasa pentru a suporta toate celelalte etape de constructie. De aceea, in cazul in care decizi sa achizitionezi o casa la rosu, nu uita sa fii atent la calitatea lucrarilor pentru a te asigura ca structura este realizata corect.👉 Daca dupa ce ai aflat ce inseamna casa la rosu, ti-ai dat seama ca nu se potriveste nevoilor tale si iti doresti o locuinta aflata intr-un stadiu mai avansat de constructie, atunci iti recomandam o vila tip duplex aflata in Quantum OxyGo Park. Pe langa gresie, parchet, faianta si vopsea lavabila, aceasta dispune si de dotari de calitate, precum: incalzire in pardoseala, aer conditionat, centrala termica proprie etc.
Locuintele la gri: ce inseamna casa la gri
Daca te intrebi ce inseamna o casa la gri si cu ce este diferita de o casa la rosu, ei bine, afla ca finisajul unei locuinte la gri este mai avansat decat in cazul locuintelor la rosu. Pe langa etapele de constructie mentionate mai sus, locuintele la gri vin si cu:
- Pereti exteriori finisati;
- Termoizolatie instalata;
- Instalatii electrice si sanitare montate.
Totusi, nici casa la gri nu include finisaje interioare precum gresia, faianta, parchetul sau tapetul. Acestea raman in responsabilitatea cumparatorului.
Avantaje si dezavantaje pentru cumparator
In ceea ce priveste avantajele achizitiei unei case la gri, acestea sunt asemanatoare cu cele mentionate mai sus. Astfel, cumparatorul beneficiaza de:
- Oportunitatea de a adauga valoare reala locuintei prin finisaje interioare cu materiale de calitate si design atragator;
- Costuri reduse de achizitie. Chiar daca o casa la gri este, de obicei, mai scumpa decat o locuinta la rosu, costurile acesteia sunt cu pana la 10% mai mici decat in cazul unei locuinte la alb.
Trecand la dezavantaje, aici avem:
- Investitia suplimentara necesara pentru finalizarea constructiei. Costurile finale pot ajunge sa fie mai mari decat in cazul achizitiei unei case la alb, in special atunci cand alegi finisaje de calitate.
- Perioada de timp necesara pentru finalizarea constructiei. Chiar daca o casa la gri se afla intr-un stadiu mai avansat de constructie decat o casa la alb, pana la finalizarea constructiei va mai dura o perioada destul de lunga de timp.
Ca si in cazul locuintelor la rosu, atunci cand cumperi o casa la gri este important sa fii atent la calitatea constructiei, dar si a finisajelor exterioare realizate pana in acel moment. De asemenea, poate fi util sa discuti cu dezvoltatorul imobiliar si sa iti explice clar care sunt etapele pe care este necesar sa le parcurgi pentru a te asigura ca finalizezi corespunzator constructia.
Nu in ultimul rand, fii atent si la modul in care este elaborat contractul de vanzare-cumparare si asigura-te ca include toate detaliile necesare despre locuinta.
👉 Nu dispui de bugetul integral pentru achizitia unei locuinte? Verifica daca esti eligibil pentru Programul Noua Casa. Avansul solicitat este de 5% sau 15%, in functie de valoarea imobilului.
Locuintele la alb: ce inseamna casa la alb
Spre deosebire de celelalte doua tipuri de locuinte, casele la alb sunt locuinte finisate complet, cu pereti tencuiti si vopsiti. Aceste locuinte au si gresie, parchet, faianta si tot ceea ce tine de partea utila a casei. Tot ceea ce trebuie sa faci, ca nou proprietar, este sa iti aduci mobilierul si electrocasnicele.
👉 Daca iti doresti o locuinta la alb perfecta, in oferta SudRezidential poti gasi mai multe optiuni interesante, in cartiere rezidentiale moderne din sudul Capitalei.
Vila tip duplex, P+1E+Pod, 3 dormitoare, Comuna Berceni, teren 254 mp
Vila individuala, 5 camere, P+1+M, imobil 2012, zona Aparatorii Patriei
Vila 4 camere, ansamblu rezidential modern, Quantum OxyGo Park, Vidra
Vila moderna, 4 camere, Comuna Berceni – Vidra, teren 314 mp
Vila individuala, P+1, 5 camere, finisaje premium, Corbeanca
Vila 5 camere, Comuna Berceni, metrou Tudor Arghezi, finisare premium
Avantaje si dezavantaje pentru cumparator
In ceea ce priveste casele la alb, acestea aduc diferite avantaje viitorilor proprietari, insa si aici exista cateva dezavantaje de care sa tii cont.
Avantajele sunt:
- Posibilitatea de a alege mobilierul si electrocasnicele dorite pentru amenajare interioara;
- Mutarea intr-un timp mai scurt in imobil;
- Lipsa stresului legat de finalizarea etapelor de constructie.
In ceea ce priveste dezavantajele, in cazul locuintelor la alb avem:
- Lipsa controlului asupra calitatii lucrarilor de constructie, avand in vedere ca toate etapele de constructie sunt deja finalizate in momentul achizitiei;
- Costul de achizitie mai mare decat in cazul achizitiei unei case la rosu sau a unei case la gri;
- Flexibilitate mai mica in ceea ce priveste amenajarea, avand in vedere ca gresia, parchetul, faianta sunt deja montate.
In concluzie, acum ca ai aflat ce inseamna o casa la rosu, o casa la gri si o casa la alb, poti face o alegere informata, in functie de aspectele mentionate mai sus Totusi, indiferent de alegerea facuta, este important sa colaborezi cu profesionisti in domeniu, incepand de la achizitia locuintei si pana la personalizarea ei, daca este cazul.Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock