Ce faci atunci cand te muti intr-un apartament nou? Ghid de schimbare domiciliu

Numai ce ai semnat actele pentru un credit imobiliar si urmeaza sa ti se predea cheile noului tau apartament? Mutarea intr-o noua locuinta este un moment de tranzitie foarte important si poate veni cu o multime de provocari. Mai jos, am detaliat tot ce trebuie sa faci cand vine vorba de schimbare domiciliu, fara stres.

Cu siguranta, entuziasmul de a te muta te va face sa uiti anumite lucruri practice, care iti pot face noua locuinta mai confortabila. Ghidul de mai jos iti va oferi solutii pentru toate aceste aspecte.

Ghid de schimbare domiciliu – 7 lucruri de care sa tii cont cand te muti in noul apartament

Schimbarea domiciliului poate fi consumatoare de timp si nervi. Mutarea in apartament nou vine si cu bucurie, dar si cu implicare si efort. Desi abia astepti sa locuiesti in noua ta casa, e nevoie de rabdare pentru a pune toate lucrurile la punct.

Pentru inceput, iti trebuie un plan de mutare, inspectarea casei si verificarea finisajelor, impachetarea si transportul obiectelor, si multe altele.

o camera de apartament goala nelocuita

Inspecteaza cu atentie noua ta casa!

Chiar daca este proaspat construit sau recent renovat, este important sa te asiguri ca totul arata si functioneaza corect. Verifica instalatiile electrice, instalatiile sanitare, modul in care sunt vopsiti peretii si toate micile detalii estetice sau functionale. Acest lucru te va ajuta sa eviti surprize neplacute in viitor.

Priveste cu atentie finisajele si vezi daca ele corespund cu cele alese sau preferate de tine. Verificarea instalatiei de gaz se face in mod responsabil, preferabil realizata de un expert. Programeaza o verificare ccu un specialist. Acesta va realiza o inspectie vizuala, dar si o testare a presiunii gazului.

Iata in ce consta, per total, inspectarea noului apartament:

  • Instalatii electrice – prize, cabluri, comutatoare;
  • Instalatii de gaze – inspectie vizuala, testare presiune, verificare echipamente;
  • Sistemul de incalzire – calorifere, centrala, radiatoare, etc.;
  • Finisajele peretilor si podelelor – sa nu existe zgarieturi, crapaturi, sau pete;
  • Instalatii sanitare – te ajuta sa eviti eventualele scurgeri la robinete; verifica si chiuvetele si vezi daca apa curge corect;
  • Usi si ferestre – incearca toate usile si ferestrele, pentru a vedea daca acestea functioneaza corect si usor, si daca se inchid ermetic;
  • Chei si documente – verificarea tuturor actelor referitoare la noua locuinta; asigura-te ca primesti toate cheile de care ai nevoie.

Incuietori noi si asigurarea locuintei

Siguranta ta si a familiei tale trebuie sa fie o prioritate atunci cand te muti intr-un loc nou. Unul dintre primii pasi pe care ii poti face este sa schimbi incuietorile usilor. Nu stii niciodata cine ar putea avea copii ale cheilor. Ia in considerare instalarea unui sistem de alarma sau a altor masuri de siguranta, astfel incat sa te simti in siguranta in noul tau spatiu.

Nu uita nici de asigurarea obligatorie a locuintei. Aceasta polita te fereste de anumite probleme potentiale, precum daune structurale si altele. Mai mult, bancile celor care fac imprumut ipotecar ar putea solicita o astfel de asigurare, in vederea protejarii creditului oferit.

mutare in casa noua cutii de transport

Planifica mutarea in casa noua cu atentie!

Admit ca acest proces de mutare in casa noua e complex, insa, daca pui la punct un plan bine organizat, toti pasii vor putea fi efectuati mai usor. Iata cateva elemente de care sa tii cont:

  • Stabileste data mutarii – data convenabila e cea care-ti permite sa te organizezi, care-ti ofera mai mult timp pentru pregatiri;
  • Goleste casa actuala si organizeaza lucrurile – vezi ce vrei sa iei cu tine si la ce vrei sa renunti. Poti dona sau vinde din obiectele pe care le ai, dar care nu-ti mai folosesc;
  • Gandeste-te la nevoia de ambalare – va trebui sa cumperi sau sa faci rost de cutii, folii protectoare si alte elemente, pentru ambalarea bunurilor;
  • Daca e cazul, apeleaza la o firma de servicii de mutare – discuta detaliile si costurile cu firma de transport mobila, inainte de a te decide;
  • Eticheteaza cutiile – astfel, vei stii ce contine fiecare cutie si unde ii e locul in noua casa;
  • Dezactiveaza toate utilitatile in locuinta din care pleci – apa, televiziune, gaze, electricitate, internet;
  • In final, cand te-ai instalat in noul apartament, poti actualiza adresa – la locul de munca, scoala, banca, posta, etc.

Ce sa iei cu tine de la vechea locuinta?

schimbare domiciliu de catre un cuplu de tineri

Ia doar acele lucruri de care ai, in continuare, nevoie. Pentru inceput, vreau sa-ti vorbesc despre acele lucruri esentiale, pe care e bine sa le ai cu tine, atunci cand te multi la casa noua:

  • Un mic bagaj, supranumit „de mutare” – acesta contine strictul necesar in materie de haine, lenjeria de pat pentru primele cateva zile, hartie igienica, produse cosmetice, produse de igiena, incarcatoare pentru laptop si telefon, prosoape, si altele;
  • Kit de curatenie – manusi, dezinfectant, produse de curatare, bureti, lavete, galeata cu mop, detergent, servete de hartie, matura si faras;
  • O trusa cu scule – include o lanterna, ruleta, chei, becuri de rezerva, baterii, un mic ciocan, o mini bormasina, surubelnite, si banda adeziva;
  • O trusa de prim-ajutor – medicamente pentru probleme comune de sanatate, tratament (daca e cazul), leucoplast, comprese, unguent pentru vindecarea ranilor superficiale, creme pentru dureri musculare, si altele.

Pentru o tranzitie mai usoara si cu mai putin stres, ia cu tine doar acele obiecte importante sau chiar esentiale:

  • Documente si obiecte valoroase – bijuterii, acte de proprietate, documente financiare si medicale;
  • Articole pentru igiena personala – lenjerii, prosoape, lenjerie intima;
  • Medicamente;
  • Articole de baza pentru gatit – oala, tigaie, farfurii si tacamuri;
  • Produse de curatat – detergent de rufe si de vase;
  • Perdele sau jaluzele – eu tin mult la intimitatea mea, asa ca nu pot sta cu ferestrele neacoperite, fara perdele;
  • Unelte de baza – surubelnita, clesti, ciocane, etc.;
  • Lucruri care-ti ofera un plus de confort – paturi si perne.
curatarea casei de catre proprietar

Curatenie de casa noua

Fa o curatenie amanuntita inainte de a-ti aduce toate lucrurile in casa. Desi poate parea o munca consumatoare de timp, este esentiala pentru a te asigura ca locuinta ta este un mediu curat si sanatos. Incepe cu curatarea podelelor, geamurilor si a toaletei. Un mediu curat te va ajuta sa te simti binevenit si confortabil in noul tau spatiu.

Schimbarea domiciliului aduce si nevoia de o curatenie generala. Aceasta implica cateva activitati esentiale. Pe langa curatarea podelelor si a geamurilor, amintit mai sus, va trebui sa stergi praful si sa igienizezi camerele. Majoritatea noilor proprietari fac asta in mod minutios. Adica, verifica si curata, daca e nevoie, orice urma ramasa de la constructori.

Familiarizeaza-te cu noul cartier

Odata ce ai facut curatenia in casa, este timpul sa explorezi zona din jur. Iesi la o plimbare si descopera locurile din apropiere. Identifica magazinele, farmaciile, scolile si alte servicii esentiale. Cu siguranta, vei descoperi o multime de lucruri noi si interesante.

Eu ador sa merg mult pe jos, sa explorez strazi si locuri. Mai mult, cand e vremea placuta, imi scot bicicleta la o tura prin cartier, sau chiar si prin alte zone. Deci, poti descoperi si cunoaste noul cartier in care te muti prin aceste doua modalitati.

In plus, te invit sa iti cunosti vecinii, sa fii sociabil si sa obtii informatii care te vor ajuta pe viitor. Vecinii iti pot recomanda magazine, scoli si alte locuri din apropierea casei. Pe langa vizitarea fizica a locurilor in care te-ai mutat, te poti informa si pe internet, mai ales inaintea cumpararii apartamentului.

Nu in ultimul rand, te incurajez sa participi la eventualele evenimente locale. Astfel, vei cunoaste oameni noi, lega prietenii de durata, etc. Pe scurt, toate aceste activitati te ajuta sa te adaptezi, sa te integrezi si sa te simti mult mai confortabil cu noul mediu.

In cazul alegerii de apartamente de vanzare sector 4, ai posibilitatea explorarii unei zone in plin avant de dezvoltare urbanistica. Aici, vei gasi noul parc Tudor Arghezi, precum si multe alte puncte de interes. Vei avea aceste beneficii, mai ales daca te orientezi catre locuinte noi, ofertate de Sud Rezidential.

o familie care se plimba pe afara

Personalizarea noii tale case

Acum ca ai trecut peste pasii esentiali, este timpul sa-ti personalizezi noul apartament. Alege culorile si decoratiunile care iti plac si care se potrivesc cu stilul tau. Nu uita sa-ti aduci amintiri din casa veche pentru a face noul loc sa se simta cu adevarat ca acasa. Personalizarea spatiului este un proces continuu. Asadar, nu te grabi si bucura-te de fiecare moment. Daca vrei sa ai totul la indemana, poti apela la echipa OxyGo Romania.

Sunt mai multe modalitati prin care poti sa-ti personalizezi noua ta locuinta:

  • Aranjarea spatiului – prin mobila noua care sa optimizeze si sa sporeasca confortul suprafetei locuintei;
  • Culori si decoratiuni – care sa creeze o atmosfera calda si placuta, precum cuverturi, lampi, perne decorative, si altele;
  • Fotografii de familie – plasate pe rafturi sau comode, sau chiar atarnate pe perete;
  • Lumina ambientala – lampadare si lampi de perete care sa mearga cu stilul mobilei din casa;
  • Plante si flori – arata foarte bine in orice locuinta; acestea ajuta la relaxare si oxigenarea apartamentului.

Dupa cum observi, amenjarea casei trebuie sa se potriveasca stilului tau de viata.

doi tineri care isi amenajeaza casa

Schimbare domiciliu – Lucruri de evitat

Cand te muti la casa noua, e esential sa eviti anumite lucruri:

  • Amanarea curateniei generale – e mult mai facil sa cureti intreaga casa, atunci cand aceasta e inca goala, decat daca e mobilata;
  • Ignorarea asigurarii locuintei – o astfel de polita te protejeaza in cazul unor calamitati naturale sau alte daune;
  • Lipsa de planificare si organizare a spatiului – organizeaza mobilierul plecand de la un plan de decorare interioara; pune in prim plan functionalitatea cat mai ridicata a apartamentului;
  • Cumpararea prea multor corpuri de mobila – mobilierul in exces va face ca locuinta ta sa para inghesuita; in schimb, te poti axa pe cateva piese de foarte buna calitate, pentru a evita aglomerarea spatiului;
  • Pastrarea excesiva a obiectelor vechi si neutilizate – nu aduna lucruri care nu-ti mai aduc nici un folos, fiindca nu vei mai avea spatii de depozitare; fa curatenie si reorganizare a dulapurilor, in mod regulat;
  • Neglijarea verificarilor tehnice – verifica tot ce tine de sisteme tehnice, ca de exemplu instalatiile electrice, sistemul de incalzire, instalatiile sanitare, etc. Toate acestea trebuie sa fie in conditii optime de functionare;
  • Ignorarea mediului inconjurator – fii atent la comunitatea locala; dar, nu ignora nici alte aspecte legate de facilitati, siguranta cartierului si vecini;
  • Neorganizarea documentelor – nu neglija organizarea celor mai importante acte si documente: contracte, facturi ale utilitatilor, etc.

Schimbare domiciliu – In concluzie

Sper ca toate recomandarile pe care le-am detaliat mai sus sa te ajute. Ele sunt utile numai daca le pui in practica. Altfel, risti ca experienta mutarii in noua casa sa devina mult prea intensa si stresanta. De indata ce pasesti in noul apartament, verifica toate utilitatile, finisajele, si asigura-te ca totul e functional.

E important sa nu grabesti mutarea; sa-ti dai timp suficient pentru a pune toate detaliile la punct. Totul conteaza si trebuie planificat cu atentie, de la sortare si transport, pana la amenajare.

Trimite Mesaj
Suna
Locatie

SudRezidential.ro iti ofera o experienta cat mai personalizata in procesul de cautare a proprietatii imobiliare potrivite. In acest scop folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul anunturilor si pentru a analiza traficul.