Prima casa 2023 (Noua casa 2023)

Ministerul Finantelor a reinnoit programul Noua Casa, alocand 1.5 miliarde de lei pentru garantarea creditelor imobiliare solicitate in 2023.

Este cel de-al 15-lea an in care se ofera o astfel de garantie, timp in care peste 330 000 de oameni au beneficiat facilitatile oferite si au reusit sa devina proprietari.

Ce trebuie sa stii despre programul Noua Casa 2023?

Exista cateva criterii importante pe care trebuie sa le cunosti inainte de a demara procesul de achizitie a noii tale locuinte:

  • conditiile pentru achizitia unei locuinte sunt identice cu cele din 2022, cu un avans minim necesar de 5%;
  • bancile pot avea reguli proprii, ceea ce inseamna ca unele banci pot aproba creditul dorit, altele il pot refuza. Tocmai de aceea, este bine sa apelezi la specialistii de la Credit24h.ro, care te vor ajuta sa obtii cea mai buna oferta de finantare decat sa mergi la mai multe banc;
  • pentru facilitarea creditarii, este bine sa ai pregatite toate actele ce iti pot fi solicitate: o solicitare de garantare/ de emitere a promisiunii unilaterale de creditare, documentul de identitate al beneficiarului si al sotului/sotiei, declaratie pe proprie raspundere, antecontract de vanzare-cumparare, extras de carte funciara privind locuinta, certificat de eficienta energetica.

Finantarile din cadrul programului Noua Casa se acorda in lei, sunt destinate achizitiei unei singure locuinte si nu pot avea o valoare mai mare de 66500 de euro (pentru locuintele cu pret de maxim 70000 de euro) sau 119000 de euro (pentru locuintele cu valoare de maxim 140 000 de euro).

Merita sa achizitionezi o casa in 2023?

Pe fondul incertitudinii create de Razboiul din Ucraina, pandemie si contextul inflationist de nivel global, cererea pentru credite imobiliare a scazut semnificativ in 2022.

In ciuda acestor lucruri, cei care investesc intr-un apartament sau intr-o casa in scop rezidential, pot beneficia de avantaje, mai ales daca se respecta cumulativ urmatoarele 3 conditii:

  • Pretul locuintei este egal cu chiria x 15 ani x 80%;
  • Pretul locuintei nu depaseste venitul familiei x 5 ani – 20%;
  • Gradul de indatorare pentru rata platita pentru locuinta este de maxim 25% din venitul familiei.

Daca indeplinesti aceste 3 conditii, merita sa investesti in imobil, din urmatoarele motive:

  1. Chiria o platesti toata viata, in timp ce rata la banca o platesti pentru o perioada de maxim 30 de ani.
  2. Valoarea ratei fluctueaza, aceasta perioada fiind una in care aceasta este foarte mare. Atunci cand valoarea ratei scade, poti achita in avans din sold, ceea ce poate micsora perioada de creditare;
  3. Cel mai adesea, dobanda creditului este mai ieftina decat chiria;
  4. In cazul in care ajungi la dificultati privind plata ratelor, un simplu drum la banca iti poate oferi optiuni de refinantare sau de pasuire.
  5. Odata cu inaintarea in varsta, contractarea unui credit imobiliar devine din ce in ce mai dificila, ceea ce inseamna ca perioada cea mai buna pentru achizitia unui imobil este acum.
Cere Oferta
Suna
Locatie

SudRezidential.ro iti ofera o experienta cat mai personalizata in procesul de cautare a proprietatii imobiliare potrivite. In acest scop folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul anunturilor si pentru a analiza traficul.