Ce crezi? Ar fi util in Romania un voucher sau o subventie pentru locuintele verzi, asa cum se aplica autovehiculelor electrice?

Incepand din anul 2021, toate cladirile noi trebuie sa aiba un consum de energie aproape egal cu zero (nZEB), iar din iulie 2023 a intrat in vigoare „Metodologia de calcul a performantei energetice a cladirilor, indicativ Mc 001-2022” care stabileste cerintele cladirilor nZEB.

Una dintre cerintele cele mai importante este legata de faptul ca, un procent de minim 30% din energia consumata de o cladire, trebuie sa fie asigurata din sursele regenerabile.

Pe langa aceasta cerinta s-au introdus noi prevederi privind izolarea termica, ventilarea si recuperarea de caldura, care vor presupune utilizarea de materiale de constructii si echipamente de instalatii mai noi, mai sustenabile, mai fiabile si mult mai atent puse in opera, avantajele fiind cuantificate nu doar pana la momentul predarii la cheie a investitiei, ci pe intreaga durata de viata a cladirii.

Aceste cerinte noi au scopul de a obtine pentru sectorul cladirilor rezidentiale si nerezidentiale o reducere substantiala a consumului de energie finala si a emisiilor de gaze cu efect de sera, respectiv o crestere a procentului privind energia consumata din surse regenerabile pana in 2030, iar ulterior o decarbonare a acestui sector pana in 2050.

nZEB (nearly zero-energy buildings), in traducere: cladiri al caror consum de energie este aproape egal cu zero, este noul standard de construire pentru cladirile noi, publice sau private din Romania. O cladire al carei consum de energie este aproape egal cu zero inseamna o cladire cu o performanta energetica foarte ridicata, la care necesarul de energie pentru asigurarea performantei energetice este aproape egal cu zero sau este foarte scazut si este acoperit in proportie de minimum 30%, cu energie din surse regenerabile.

Aceste cerinte vor conduce la o crestere a preturilor de construire pentru toate locuitele noi in contextul in care vor fi necesare echipamente precum: pompe de caldura, recuperatoare de caldura, izolatie suplimentara, tamplarie eficienta energetic si multe alte modificari privind materiale utilizate.

De ce nZEB ?

Cladirile sunt responsabile pentru aproximativ:

  • 40 % din consumul de energie al UE.
  • 36 % din emisiile de gaze cu efect de sera legate de energie.

Prin urmare, cladirile sunt cel mai mare consumator de energie din Europa. Incalzirea, racirea si apa calda menajera reprezinta 80 % din energia pe care noi, cetatenii, o consumam.

In prezent, aproximativ 35 % din cladirile UE au o vechime de peste 50 de ani si aproape 75 % din parcul imobiliar este ineficient din punct de vedere energetic. In acelasi timp, doar aproximativ 1 % din parcul imobiliar este renovat in fiecare an.

Investitiile in eficienta energetica stimuleaza economia, in special industria constructiilor, care genereaza aproximativ 9 % din PIB-ul Europei si reprezinta in mod direct 18 milioane de locuri de munca directe. IMM-urile, in special, beneficiaza de o piata stimulata a renovarilor, deoarece acestea contribuie cu peste 70 % din valoarea adaugata in sectorul constructiilor din UE.

Toate tarile UE, inclusiv Romania, trebuie sa stabileasca o strategie de renovare pe termen lung pentru a sprijini renovarea parcului lor imobiliar national intr-un parc imobiliar foarte eficient din punct de vedere energetic si decarbonizat pana in 2050.

Implementarea noilor norme europene nu este un lucru negativ, pentru ca piata s-a maturizat rapid, iar calitatea constructiilor a crescut in ultima perioada, dar acest lucru vine cu anumite costuri deloc neglijabile la care cumparatorii, dezvoltatorii imobiliari si constructorii nu sunt pregatiti.

Asa cum stim, Statul si Guvernul Roman sprijina achizitia de masini electrice a caror valoare maxima este de cel mult 75.000 euro prin programul Rabla Plus 2023 prin acordarea de ecotichete care depasesc suma de 10.000 euro pentru persoane fizice si juridice si aproximativ 25.000 euro pentru institutiile publice si UAT. De asemenea, autoturismele electrice sau hybrid beneficiaza de reduceri semnificative la plata impozitelor si taxelor locale.

Mai mult decat atat, exista programe pentru inlocuirea echipamentelor electrocasnice in vederea achizitionarii de echipamente noi, mai eficiente energetic.

In domeniul constructiilor exista programele Casa Verde si Casa Verde Plus, dar aceste programe sunt destinate preponderent renovarii constructiilor existente, iar mecanismul este din pacate extrem de birocratic si rezultatele acestor programe au fost limitate prin comparatie cu ecotichetul din cadrul programului Rabla Plus, care reprezinta o modalitate simpla, practica si directa de finantare a cumparatorilor de autovehicule electrice.

In acest context propunerea noastra este extrem de simpla si cu un impact major pentru cumparatori, respectiv acordarea unui ecotichet/subventii in valoarea de minim 20.000 euro (prin raportare la ecotichetul de peste 10.000 euro pentru autoturismele electrice cu o valoare mai mica sau egala cu 75.000 euro) pentru toate locuintele care:

  • a) fie au fost auditate si un certificat energetic conform noii metodologii a fost emis de catre un auditor energetic, acreditat conform noii metodologii de eficienta energetica

sau

  • b) care au primit certificarea de ,,casa verde” emisa de catre un organism de certificare independent de la nivel national sau international;

La acest moment, din pacate, constructia de locuinte verzi, eficiente energetic este cvasi blocata, din cauza costurilor prohibitive de construire. Spre exemplu, la acest moment un apartament cu 3-4 camere sau o casa/vila cu o suprafata utila de 100 mp depaseste suma de 150.000 euro fara TVA ( la un cost mediu de 1500-1600 eur/mp util), preturi care sunt raportate la constructiile realizate pana la acest moment, avand un sistem non-eficient energetic si se estimeaza ca implementarea noi metodologii de construire va conduce la costuri majorate cu aproximativ 20-30%.

 

Atentie: Normativul construirii conform nZEB se aplica tuturor cladirilor noi rezidentiale sau non-rezidentiale, private sau publice!

Stiati ca exista programe similare in majoritatea statelor europene: Germania, Spania, Franta, Cehia si Italia unde subventiile ajung pana la 90% din valoarea lucrarilor realizate pentru eficienta energetica a cladirilor?

ITALIA

Programul Super Bonus in Italia

Superbonusul 2023 (cunoscut si ca Superbonus 90%) este un tip de credit fiscal. A fost introdus initial in 2020 sub denumirea de Ecobonus 110%.

Practic, acest beneficiu le-a permis proprietarilor de locuinte sa deduca 110% din costurile de renovare a locuintei din impozite, atat timp cat renovarile au avut ca scop sa faca cladirile mai ecologice si mai durabile. Acestea includ proiecte de imbunatatire a eficientei energetice, de instalare a sistemelor de energie solara, de dezvoltare a infrastructurii de mobilitate electrica sau de a face cladirile mai rezistente la cutremure. Deducerea fiscala de 110% a fost valabila pentru cheltuielile efectuate pana la 30 iunie 2022.

Pentru anul 2023, guvernul italian a aprobat Legea bugetului 2023 — care va reduce imediat subventia la 90%, iar apoi va reduce treptat in urmatorii cativa ani (la 70% in 2024 si la 65% in 2025). Odata cu noul Superbonus 2023, regulile referitoare la transferurile de credit s-au schimbat si ele, principalele modificari aduse Superbonusului 2023 sunt: deducerea Superbonus care a fost redusa de la 110% la 90% incepand cu 1 ianuarie 2023.

FRANTA

  • MaPrimeRénov’: bonusul de tranzitie energetica

Aproximativ un milion de gospodarii, in principal cu venituri mici, au putut beneficia deja de asistenta pentru renovarea energetica, principalele lucrari privind sistemele de incalzire (70%), izolatii (21%) si ventilatie (4%).

  • Bonusul de renovare Serenity

Plafoanele de lucru sunt pana la suma de 35.000 €. My Sérénité Renovation Bonus se refera la proprietarii-ocupanti cu venituri modeste sau foarte modeste care iau in considerare lucrari de renovare care sa permita o economie de energie de cel putin 35%

  • Bonusul meu de renovare a condominiului

Acest bonus face posibila finantarea lucrarilor globale de renovare energetica (economii de cel putin 35%) pe zonele comune ale coproprietatilor. Plafoanele sunt ridicate pana la 25.000 EUR.

SPANIA

Programul de reabilitare pentru redresarea economica si sociala in medii rezidentiale, inclus in investitia 1 din componenta 2 a Planului de Recuperare, Transformare si Rezilienta (PRTR), isi propune sa promoveze reabilitarea cladirilor de locuit, locuinte si cartiere.

Prin program se preconizeaza ajungerea la 510.000 de actiuni de renovare a locuintelor in trimestrul II al anului 2026. In total, pe toata perioada de aplicare a PRTR se preconizeaza a fi realizate 510.000 de actiuni de reabilitare, ceea ce presupune o rata medie de 71.000 de locuinte pe an. In 2019, au fost reabilitate putin peste 31.100 de locuinte si, desi aceasta este cu 10% mai mult decat in 2018, obiectivul Guvernului este sa inmulteasca activitatea de acum pana in 2030, ajungand la 300.000 de locuinte pe an.

Obiectivul general al actiunilor este reducerea consumului de energie neregenerabila in locuinte cu cel putin 30% si decarbonizarea si reducerea cererii de incalzire si racire cu cel putin 7%.

Valoarea ajutorului

Beneficiarii ajutorului vor putea acoperi intre 40 si 80% din costuri in functie de economiile de consum realizate, putand ajunge la 100% in cazul vulnerabilitatii economice. Sumele maxime ale ajutorului variaza de la 6.300 de euro pana la 18.800 de euro pe locuinta, in functie de nivelul de economisire a energiei realizat.

CEHIA

Noul Program de Economii Verzi, administrat de Fondul de Stat pentru Mediu al Republicii Cehe este unul dintre cele mai eficiente programe din Republica Ceha, axat pe economisirea energiei in casele familiale si blocurile de apartamente.

Pana in 2021, 77.000 de beneficiari au beneficiat de sprijinul acestuia si au fost platiti in total 11 miliarde CZK.

In functie de economiile reale de energie, subventia acordata ajunge pana la 50% din totalul cheltuielilor eligibile (pana la 60% daca sunt combinate cu „subventii pentru cazane” pentru gospodariile cu venituri mai mici).

GERMANIA

Finantare federala pentru cladiri eficiente (BEG)

Ca parte a programului de protectie a climei 2030, guvernul federal al Germaniei a dezvoltat in continuare finantarea pentru cladiri eficiente din punct de vedere energetic. Finantarea federala pentru cladiri eficiente (BEG – Bundesförderung für effiziente Gebäude) sprijina masuri pentru mai multa eficienta energetica si utilizarea energiilor regenerabile in constructia si renovarea cladirilor. Se aplica tuturor cladirilor rezidentiale si nerezidentiale.

Finantarea este disponibila fie sub forma de grant pentru investitii directe, fie sub forma de imprumut cu dobanda redusa cu grant de rambursare.

Rate de finantare pentru cladirea noua:

Eficienta Cladire        Rate de finantare                Max. costuri eligibile (pe unitate de locuit)

40                                            20 %                            120.000 € (150.000 € cu clasa EE)

40 Plus (doar WG)                    25 %                            150.000 €

EE-Klasse (clasa de energie regenerabila): cladirile cu eficienta cu nivelul 40 primesc o subventie suplimentara de 2,5% daca cel putin 55% din necesarul de energie al cladirii este acoperit de energii regenerabile.

NH-Klasse (clasa de durabilitate): cladirile de eficienta cu nivelul 40 primesc o subventie suplimentara de 2,5% daca indeplinesc cerintele sigiliului de calitate „Cladire durabila (Nachhaltiges Gebäude)”. Combinarea cu clasa EE nu este posibila.

Eficienta casei nivelul 40 Plus este atins atunci cand sistemele de generare a energiei electrice din energii regenerabile sunt instalate in apropierea cladirii.

Limita maxima a costurilor eligibile este de 60.000 EUR pe unitate rezidentiala pentru cladirile rezidentiale, iar pentru cladirile nerezidentiale 1.000 EUR pe m2 de suprafata neta, maximum 15 milioane EUR in total.

Trimite Mesaj
Suna
Locatie

SudRezidential.ro iti ofera o experienta cat mai personalizata in procesul de cautare a proprietatii imobiliare potrivite. In acest scop folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul anunturilor si pentru a analiza traficul.