Ce sa verifici la receptia unui apartament nou. Sfaturi de la ANPC

Apartament 3 camere modern

Ai cumparat un apartament construit de un dezvoltator imobiliar si trebuie sa ii faci receptia? Inainte de a semna contractul final, cei de la ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului), iti recomanda sa verifici cateva elemente cheie.

In primul rand, trebuie sa te asiguri ca locuinta si imobilul in care este construita are toate actele in regula. Aceasta trebuie sa fie insotita de o carte tehnica a imobilului, sa fie intabulata in cartea funciara si sa corespunda cu proiectul tehnic.

Este indicat sa verifici si contractul de antrepriza, pentru a vedea ce obligatii si-a asumat constructorul.
De asemenea, este bine sa afli cine va administra imobilul si ce costuri sunt, daca acestea exista. Locul de parcare, contoarele de utilitati sau lifturile sunt si ele pe lista elementelor pe care trebui esa le verifici.

Ce sa verifici in interiorul locuintei?

  1. Verifica zidaria si finisajele! Dimensiunile incaperilor trebuie sa corespunda cu dimensiunile din proiect, peretii trebuie sa fie drepti, pardoseala si tavanul trebuie sa fie paralele iar gresia, faianta si parchetul trebuie sa fie montate fara erori.
  2. Verifica tamplaria! De asemenea, este bine sa verifici daca usile si ferestrele sunt montate drept si se deschid usor. Exista riscul ca acestea sa fie deteriorate in cadrul montajului, ceea ce necesita o verificare atenta a detaliilor estetice. Asigura-te ca ai chei pentru usi si ca geamurile sunt intr-o stare buna (fara zgarieturi sau crapaturi).
  3. Verifica instalatiile si prizele! Pentru verificarea instalatiei electrice este bine sa angajezi un electrician. O mica greseala la realizarea acesteia poate sa provoace situatii extrem de neplacuta. Asigura-te ca este functionala (baga in fiecare priza cate ceva si aprinde toate becurile), cere schema circuitelor si a traseelor si verifica daca prizele, intrerupatoarele si tabloul electric sunt montate corect si stau bine in perete. Odata cu verificarea instalatiei electrice poti verifica si instalatiile de cablu TV sau internet.
  4. Verifica instalatia de gaze! Este un alt pas esential pentru exploatarea in siguranta a locuintei. Instalatia de gaze trebuie sa fie insotita de un dosar cu schemele si circuitele acesteia si sa fie supusa unei probe de functionare, prin pornirea centralei termice.
  5. Verifica electrocasnicele si echipamentele din casa! Majoritatea dezvoltatorilor imobiliari iti vor vinde apartamentele sau casele cu echipamente incluse: centrala termica, cuptor electric, aer conditionat, instalatii sanitare, etc. Este bine sa le iei pe fiecare in parte si sa te asiguri ca sunt 100% functionale.

Verificarea micilor aspecte ale unei locuinte noi poate sa ocupe destul de mult timp, insa este esentiala, deoarece te poate scuti de timp pierdut ulterior.
In cazul in care descoperi anumite probleme de finisaj sau probleme ce tin de calitatea constructiei, ii poti propune vanzatorului contractarea unui expert tehnic autorizat, pentru evaluarea intregului apartament.
Daca problemele nu se rezolva prin comunicare, te poti adresa Inspectiei de Stat in Constructii sau chiar instantei de judecata.

Daca vrei apartamente si case fara surprize neplacute, in oferta SudRezidential vei gasi o multime de optiuni in proiecte imobiliare foarte bine construite, cu atentie maxima la detalii. Pe langa o echipa de profesionisti, care te va ajuta sa gasesti cea mai buna locuinta pentru tine, vei gasi si un departament financiar, cu cele mai bune solutii de creditare, precum si ajutor pentru amenajarea si mobilarea noii locuinte.

Trimite Mesaj
Suna
Locatie

SudRezidential.ro iti ofera o experienta cat mai personalizata in procesul de cautare a proprietatii imobiliare potrivite. In acest scop folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul anunturilor si pentru a analiza traficul.