Impactul evenimentelor din 2022 asupra pietei imobiliare din Romania

Impactul evenimentelor din 2022 asupra pietei imobiliare din Romania – Analiza ADIRU

Anul 2022 a fost marcat de evenimente negative care au afectat atat cumparatorii, cat si dezvoltatorii imobiliari. Conflictul din Ucraina, inflatia, cresterea preturilor la energie si materiale de constructii, precum si majorarea dobanzilor bancare au schimbat trendul pozitiv de dezvoltare. In ciuda acestor socuri, industria imobiliara a rezistat si continua sa prezinte interes din partea cumparatorilor. Oamenii au nevoie de confort si investesc in imobiliare care sa le permita sa fie bine conectati la societate. De asemenea, imobiliarele reprezinta inca un important instrument investitional, cu perspective foarte bune pe termen mediu si lung.

Tendinte pe piata dezvoltarilor rezidentiale in contextul actual

In 2022, preturile locuintelor vechi si noi au crescut cu o medie de 14,3%, iar cererea a scazut cu 29% fata de 2021.

Aceste valori reprezinta recorduri negative ale ultimilor 14 ani. Cresterile de pret sunt justificate de evolutia pozitiva a veniturilor populatiei, de creditarea mai facila si de produse imobiliare din ce in ce mai bune (materiale de o calitate mai buna, locuinte mai spatioase, etc).

Scaderea cererii este o consecinta a conflictului din Ucraina, care  a avut un impact major asupra sentimentului pozitiv existent in piata imobiliara, ceea ce a redus cererea si numarul de proiecte noi initiate.

Evolutia preturilor locuintelor in 2023

Parerile sunt impartite cu privire la evolutia preturilor in 2023. Unii anticipeaza o posibila criza si o scadere abrupta a preturilor, in timp ce altii nu vad scaderi semnificative pana cand preturile materiilor prime nu vor scadea.

Cel mai probabil, preturile vor fi ajustate in functie de modul in care evolueaza conflictul din Ucraina si de numerosi alti factori care pot influenta piata. Pe termen mediu si lung, preturile locuintelor vor creste, acestea fiind strans legate de evolutia economiei nationale.

Pe termen scurt, pot exista scaderi de preturi, insa nu o prabusire.

Efectele majorarilor de preturi din constructii si dificultatile din lanturile de aprovizionare

Cresterea preturilor la materiale de constructie (anumite produse sunt chiar de 3 ori mai scumpe decat in umra cu cativa ani) si dificultatile din lanturile de aprovizionare, intalnite in ultimii ani, inca de la debtul pandemiei,  au influentat predictibilitatea preturilor de vanzare si planurile de investitii ale dezvoltatorilor. Acest lucru s-a reflectat in preturile de vanzare ale locuintelor noi si a generat incertitudini in stabilirea preturilor de vanzare.

Din fericire, ultimele luni au cunoscut o diminuare a cresterii preturilor, insa exista ingrijorari privind noi cresteri, mai ales in eventualitatea incheierii conflictului din Ucraina si demararii procesului de recontructie din zona afectata de acesta.

Obiective pe termen mediu si lung ale Asociatiei Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania Urbanis (ADIRU)

ADIRU (Asociatia Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania Urbanis) a pus umarul la dezvoltarea pietei imobiliare din Romania si a sustinut proiecte importante, precum continuarea programului Prima Casa sau modificarea normelor si plafonului de TVA redus pentru achizitia de locuinte noi. Obiectivul principal pe termen mediu si lung este de a demonstra autoritatilor importanta acestui sector si de a propune solutii la problemele cu care se confrunta, pentru a nu interveni in mod excesiv sau inadecvat.

ADIRU isi doreste o colaborare stransa cu autoritatile in vederea gasirii celor mai bune solutii si adaptari legislative necesare dezvoltarii sanatoase a pietei imobiliare.

Pe termen mediu si lung, ADIRU isi propune sa contribuie la cresterea calitatii proiectelor imobiliare si la imbunatatirea nivelului de trai al locuitorilor. Promovarea unor principii de dezvoltare durabila si sustenabila, care sa asigure o armonie intre nevoile populatiei, respectarea mediului inconjurator si mentinerea unei economii competitive sunt elemente cheie in planurile de viitor. De asemenea, un elemenet esential este incurajarea colaborarii dintre dezvoltatorii imobiliari si alte sectoare ale economiei, astfel incat sa se creeze sinergii intre diferite domenii si sa se stimuleze inovatia si cresterea economica.

Trimite Mesaj
Suna
Locatie

SudRezidential.ro iti ofera o experienta cat mai personalizata in procesul de cautare a proprietatii imobiliare potrivite. In acest scop folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul anunturilor si pentru a analiza traficul.