Locuiesti la bloc in Romania? Ce trebuie sa stii despre orele de liniste?

Majoritatea celor care traiesc in orasele din Romania numesc „acasa” un apartament dintr-un bloc. Fie ca esti un chirias sau proprietar, daca locuiesti intr-un bloc de locuinte trebuie sa respecti o serie de reguli, in asa fel incat sa convietuiesti in pace si armonie cu vecinii.

Una dintre regulile principale are in vedere orele de liniste.

Ce sunt orele de liniste si de ce sunt importante?

Orele de liniste sunt intervale de timp in care se impune un nivel maxim de zgomot intr-un bloc de apartamente sau intr-o zona rezidentiala. Respectarea orelelor de liniste este importanta pentru a mentine buna convietuire intre vecini si pentru a evita conflictele. Chiar si cele mai mici zgomote pot deranja pe cineva care se odihneste sau face diverse activitati care necesita concentrare. Dreptul la liniste este unul dintre drepturile fundamentale ale oricarui locatar si in momentul in care te muti intr-un bloc de locuinte, trebuie sa fii constient ca il ai si ca trebuie sa il respecti atunci cand vine vorba despre vecinii tai.

Care sunt orele de liniste?

Orele de liniste sunt stabilite conform legii 61/1992, insa pot varia in functie de regulamentul fiecarui bloc sau asociatie de proprietari. Conform legislatiei, linistea trebuie sa fie respectata intre intre ora 13:00 sau 14:00 si intre 22:00 si 8:00. In cadrul asociatiilor de proprietari se poate decide si un alt interval, motiv pentru care este important sa te informezi inainte de a te muta intr-o noua comunitate.

Cum poti respecta orele de liniste?

Respectarea orelelor de liniste nu este doar o obligatie legala, ci si un gest de respect fata de ceilalti locatari. Iata cateva sfaturi utile pentru a te asigura ca nu deranjezi pe nimeni in timpul acestor ore:

  • Fii atent la zgomotele pe care le faci in timpul orelor de liniste. Evita sa faci zgomot puternic sau sa folosesti aparate care produc sunete puternice, cum ar fi masina de spalat sau aspiratorul. Incearca sa fii cat mai silentios atunci cand mergi pe scari sau cand inchizi usile.
  • Daca ai oaspeti care vin in vizita, asigura-te ca acestia sunt constienti de orele de liniste si ii rogi sa respecte regulile.
  • In cazul in care urmeaza sa faci activitati zgomotoase in intervalul orar destinat odihnei, vorbeste cu vecinii si asigura-te ca sunt de acord.

Ce risti daca nu respecti orele de liniste la bloc?

In cazul in care faci activitati zgomotoase, care ii deranjeaza pe cei din jur, risti amenzi de pana la 1500 de lei pentru prima abatere. Daca esti la a doua abatere, amenda poate sa creasca la 3000 de lei iar pedeapsa poate as includa inclusiv ore de munca in folosul comunitatii.

Bine de stiut

  • Legea se aplica atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridice;
  • Galagia poate fi amendata si in afara orelor de liniste, daca aceasta ii deranjeaza pe vecini;
  • Cei care aplica legea sunt agentii de politie sau jandarmii.

Respectarea orelor de liniste intr-un bloc de apartamente sau intr-o zona rezidentiala este esentiala pentru a mentine o convietuire armonioasa intre vecini si pentru a ne bucura de un mediu linistit si relaxant. Este important sa fim constienti de regulile stabilite de regulamentul blocului sau de asociatia de proprietari si sa le respectam cu atentie.

Trimite Mesaj
Suna
Locatie

SudRezidential.ro iti ofera o experienta cat mai personalizata in procesul de cautare a proprietatii imobiliare potrivite. In acest scop folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul anunturilor si pentru a analiza traficul.