Locuinta rezistenta la cutremure

Cum verifici daca locuinta pe care vrei sa o cumperi este rezistenta la cutremure?

Cutremurul care a ingenuncheat Turcia a adus in prim plan si riscul de a fi si noi victimele unui astfel de eveniment.
Din pacate, un cutremur de intensitatea celui din Turcia ar fi devastator pentru multe orase din Romania, in care blocurile vechi (construite in urma cu mai bine de 20-25 de ani) sufera de numeroase probleme. Unele dintre ele au trecut deja prin cutremurul major din 1977, ceea ce le-a afectat structura, in timp ce altele au fost construite intr-o perioada in care normele privind rezistenta seismica erau foarte vagi, ceea ce i-a lasat pe constructori sa isi faca de cap.

Din fericire, exista si blocuri de locuinte bine construite. Cladirile ridicate in ultimii 20 de ani ar trebui sa faca fata cu brio unor cutremure de peste 8 grade pe scara Richter, date fiind normele foarte exigente din codul modern de proiectare.

Cum verifici rezistenta seismica a unui bloc, inainte de a cumpara un apartament?

Daca vrei sa scapi de o doza mare de stres, iti recomandam sa cauti blocuri construite in ultimii 20 de ani. Cel mai bine este sa cauti sa cumperi un apartament intr-un bloc cu vechime de maxim 4-5 ani, deoarece te vei bucura de o multime de avantaje:

  • ai spatii mult mai bine compartimentate, potrivite pentru o exploatare moderna;
  • beneficiezi de garantie pentru structura;
    stii ca blocul nu a trecut printr-un seism de intensitate mare;
  • stii ca a fost construit intr-o perioada in care normele din constructii au fost foarte stricte.

Este adevarat ca blocurile noi pot fi si ele supuse riscului, existand constructori care nu respecta in totalitate normele. Tocmai de aceea, este bine sa te asiguri ca dezvoltatorul blocului pe care ai pus ochii este de incredere.

Daca te incanta ideea unui bloc mai vechi, trebuie sa verifici o serie de elemente, pentru a te asigura ca nu vei locui intr-o cladire cu risc seismic:

  1. Analizeaza harta de zonare seismica a Romaniei! Exista o harta facuta de Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, care prezinta cele mai riscante zone din Romania (Poti gasi harta aici). In Bucuresti, cea mai sigura zona seismica este cea de Sud.
  2. Verifica lista cladirilor expertizate seismic! In Bucuresti, au fost expertizate aproximativ 3000 de cladiri, majoritatea din zona centrala a orasului. Asigura-te ca nu achizitionezi un apartament intr-o cladire cu clasa de risc seismic.
  3. Verifica anul constructiei, pentru a putea analiza codul de proiectare respectat de constructori! Pana in anul 1963, Romania nu a avut un cod de proiectare. Din 1963 pana in 1978, codul de proiectare folosit lua in calcul doar cutremure ce au loc la o adancime mica, asta in conditiile in care in zona seismica Vrancea adancimea cutremurelor este medie. Abia din 1978 au inceput sa fie construite cladiri care respecta un cod de proiectare potrivit zonei, insa dupa revolutia din 1989, o buna perioada s-au construit cladiri cu o calitate indoielnica a executiei. Cele mai de incredere cladiri sunt, asadar, cele construite dupa 2005-2006, deoarece este perioada in care materialele au devenit din ce in ce mai bune si codul de proiectare a devenit unul foarte bun.
  4. Apeleaza la o firma specializata in expertiza structurii de rezistenta! Daca ai gasit un apartament care nu iti ofera increderea unei constructii solide, poti apela la o firma specializata in expertiza structurii de rezistenta. Exista scannere de structuri care identifica tipul de fier beton din pereti si calitatea grinzilor, avand o precizie de 95%.
Trimite Mesaj
Suna
Locatie

SudRezidential.ro iti ofera o experienta cat mai personalizata in procesul de cautare a proprietatii imobiliare potrivite. In acest scop folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul anunturilor si pentru a analiza traficul.