Lucruri pe care trebuie sa le stii despre orasul de 15 minute

Un oras de 15 minute este un concept urbanistic care promoveaza locuirea intr-o zona in care toate nevoile esentiale se afla la o distanta de mers pe jos sau cu bicicleta ce poate fi parcursa in  15 minute. Acest model incurajeaza dezvoltarea durabila, imbunatatind calitatea vietii si reducand impactul asupra mediului.

Provenienta conceptului

Desi acest concept a fost popularizat de primarul Parisului, Anne Hidalgo, in 2020, ideea este mult mai veche si are radacini in urbanismul secolului XX. Ideea este de a crea comunitati compacte, in care locuitorii au acces facil la toate nevoile lor de baza.

Beneficiile pentru sanatate

Un oras de 15 minute are potentialul de a imbunatati considerabil sanatatea populatiei. In primul rand, prin incurajarea deplasarii pe jos sau cu bicicleta, se promoveaza exercitiul fizic regulat. In al doilea rand, reducerea poluarii prin diminuarea numarului de vehicule motorizate pe strazi contribuie la o mai buna calitate a aerului.

Promovarea comunitatii

Un oras de 15 minute incurajeaza interactiunile sociale prin promovarea unui stil de viata la nivel local. Facilitatile, cum ar fi parcurile, cafenelele, bibliotecile si magazinele locale, devin puncte de intalnire pentru comunitate. Acest lucru poate conduce la o mai buna coeziune sociala si la un sentiment crescut de apartenenta la comunitate.

Reducerea emisiilor de carbon

Orasele de 15 minute au un impact semnificativ in reducerea emisiilor de carbon. Deoarece majoritatea calatoriilor se pot face pe jos sau cu bicicleta, acest lucru reduce dependenta de automobile, ceea ce la randul sau reduce emisiile de gaze cu efect de sera.

Imbunatatirea economiei locale

Cand oamenii isi petrec mai mult timp in vecinatatea lor, sunt mai predispusi sa cheltuie bani in afacerile locale. Aceasta poate avea un efect pozitiv asupra economiei locale, sprijinind afacerile mici si medii si mentinand banii in comunitate.

Transformarea infrastructurii orasului

Implementarea unui oras de 15 minute poate necesita o transformare semnificativa a infrastructurii orasului. Acest lucru poate implica cresterea densitatii locuintelor, construirea de cai pentru pietoni si biciclete, si dezvoltarea de spatii verzi publice.

Ce trebuie sa faci inainte de a achizitiona un apartament nou?

Chiar si un apartament nou iti va solicita atentia si va implica foarte multi pasi birocratici. Pentru a scapa de stresul generat de relationarea cu institutiile statului, este bine sa apelezi la un agent imobiliar care sa te ajute de-a lungul intregului proces. Chiar si alaturi de un agent imobiliar insa, este bine sa stii cu exactitate ce acte trebuie sa primesti in urma achizitiei, ce trebuie sa contina contractul de vanzare-cumparare si ce detalii trebuie sa bifeze apartamentul pentru a fi o achizitie buna.

Documentele juridice ale apartamentului.  Orice apartament nou trebuie sa fie insotit de un certificat de urbanism ( acesta iti va oferi informatii despre conditiile in care s-a realizat constructia, avize, autorizatii de constructie, etc), o autorizatie de constructie, un proces verbal de receptie si un extras de carte funciara. Toate aceste documente iti ofera detalii legate de partea tehnica a proiectului.

Antecontractul si contractul de vanzare-cumparare. Antecontractul este documentul pe care il semnezi atunci cand cumperi o locuinta prin credit bancar. Acesta este o promisiune bilaterala de vanzare-cumparare  si trebuie verificat cu atentie inainte de a fi semnat. In antecontract trebuie sa gasesti informatii precum data predarii apartamentului, o clauza privind renuntarea la achizitie in anumite conditii, etc.  Contractul este documentul prin care se finalizeaza achizitia. Este bine sa te asiguri ca in contract sunt prezente toate garantiile oferite de vanzator, ca datele apartamentului (suprafata, adresa, numar de camere) sunt cele corecte si ca vanzatorul nu iti impune anumite obligatii.

Garantiile oferite pentru lucrari si materiale. Un avantaj urias al apartamentelor noi este faptul ca ofera garantii, ceea ce implica mai putine cheltuieli in timp. Asigura-te ca ai toate certificatele de calitate pentru materialele folosite in apartament si ca beneficiezi de garantii cat mai mari si cat mai multe.

Ideea orasului de 15 minute este si foarte criticata, starnind ingrijorari

Desi conceptul orasului de 15 minute este atragator si aduce multe beneficii potentiale, exista si unele ingrijorari legate de acesta.

Accesul la servicii. Intr-un oras de 15 minute, toate necesitatile de baza trebuie sa fie la o distanta de mers pe jos. Totusi, nu toate serviciile se pot potrivi in acest model. Unele facilitati, cum ar fi spitalele sau universitatile, pot necesita o populatie mai mare pentru a fi viabile decat ceea ce poate oferi un oras de 15 minute.

Fezabilitatea in orasele mari sau rurale. Modelul de oras de 15 minute ar putea fi dificil de implementat in orasele foarte mari sau in zonele rurale, unde populatia este dispersata. In aceste situatii, s-ar putea ca deplasarea cu mijloacele de transport in comun sau cu masina personala sa ramana necesara.

Infrastructura necesara. Transformarea unui oras existent intr-un oras de 15 minute poate necesita modificari semnificative ale infrastructurii, ceea ce poate fi costisitor si provocator. Aceasta ar putea include cresterea densitatii de locuinte, crearea de cai pentru pietoni si biciclisti, dezvoltarea spatiilor verzi publice si a infrastructurii necesare pentru sprijinirea economiei locale.
Inegalitati sociale. Exista riscul ca in orasele de 15 minute sa apara inegalitati daca anumite zone nu sunt dotate corespunzator cu servicii esentiale sau daca accesul la aceste servicii este limitat pentru anumite grupuri sociale.

In ciuda acestor provocari, conceptul orasului de 15 minute continua sa fie explorat si dezvoltat, fiind o optiune cat se poate de atractiva pentru viitor. Abordarea acestor ingrijorari intr-un mod proactiv si considerat va fi crucial pentru succesul acestui model de dezvoltare urbana.

Orasul de 15 minute este un concept care continua sa evolueze. In timp ce unele orase incep sa incorporeze aceste principii in planificarea lor, este probabil ca vom vedea noi adaptari si dezvoltari ale conceptului in viitor.

Trimite Mesaj
Suna
Locatie

SudRezidential.ro iti ofera o experienta cat mai personalizata in procesul de cautare a proprietatii imobiliare potrivite. In acest scop folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul anunturilor si pentru a analiza traficul.