Orele de liniste la curte si la bloc – prevederi legale si sanctiuni 

Siguranta si confortul nostru depind in mare masura de respectarea unor reguli simple de convietuire. Printre acestea, orele de liniste joaca un rol esential pentru mentinerea unui climat armonios, in spatiile comune de locuit, asa cum sunt blocurile si ansamblurile rezidentiale, dar si curtea. 

Zgomotul excesiv poate afecta negativ sanatatea fizica si pe cea mintala, provocand stres, probleme de somn si dificultati de concentrare. Din acest motiv, legislatia din Romania a stabilit intervale orare de timp in care trebuie mentinuta linistea si sanctiuni care se aplica la nerespectarea acestor prevederi. In continuare, poti afla care sunt orele de liniste, ce activitati perturba linistea, cum sa eviti tulburarea sa si ce sa faci daca ai vecini zgomotosi. 

Cadrul legal 

Orele de liniste sunt reglementate, in principal, de Legea nr. 61/1991 privind sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, precum si de alte documente legislative. 

Legea nr. 61/1991

Legea nr. 61/1991 reglementeaza orele de liniste, precum si ce sanctiuni se aplica la incalcarea lor. Potrivit legii, este considerata contraventie „tulburarea linistii locatarilor de catre orice persoana prin producerea de zgomote, larma sau folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localuri sau in sediile persoanelor juridice, in locuintele persoanelor fizice sau in oricare alt loc din imobile cu destinatia de locuinte ori situat in imediata vecinatate a acestora”.

Codul Penal

Articolul nr. 402 din Codul Penal afirma ca producerea de zgomote peste limitele legale, in mod repetat, daca aceasta pune in pericol sanatatea persoanelor, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu zile-amenda. 

Directiva 2002/49/CE

Directiva europeana 2002/49/CE impune statelor membre UE sa monitorizeze si sa gestioneze zgomotele din zonele urbane si din jurul drumurilor principale, al cailor ferate si al aeroporturilor. 

Organizatia Mondiala a Sanatatii

Totodata, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda anumite limite cu privire la poluarea fonica in zonele urbane si rezidentiale:

  • 7-22 – maximum 55 dB, conform perceptiei umane, pentru zgomotele continue din zonele rezidentiale exterioare;
  • 22-7 – maximum 40 dB pentru zgomotul continuu, pentru a preveni perturbarea somnului. 

Reguli locale

Unele primarii stabilesc inclusiv reguli suplimentare pentru blocuri sau zone cu case, terase ori spatii comerciale. De exemplu, se pot limita lucrarile de renovare la anumite ore. 

Orele de liniste la bloc si la curte 

Conform Legii nr. 61/1991, intre orele 22 si 8, este obligatoriu sa respecti linistea locatarilor indiferent daca stai la bloc sau la curte. De asemenea, intre orele 13 si 14, este interzisa tulburarea linistii publice. 

In plus, asociatiile de proprietari pot stabili reguli suplimentare cu privire la orele de liniste, cu acordul locatarilor; din acest motiv, este indicat sa verifici si regulamentul asociatiei din care faci parte. In plus, este indicat sa eviti zgomotele excesive, chiar si in afara orelor de liniste, pentru a nu deranja vecinii. 

👉Uneori, cea mai buna solutie este sa te muti intr-un loc unde linistea si confortul sunt prioritare. Inchiriaza un apartament modern, intr-o zona unde te poti bucura de relaxare, la tine acasa. 

Activitati considerate a tulbura linistea publica 

Exista mai multe categorii de zgomote ce pot tulbura linistea publica. Iata care sunt acestea. 

Zgomote casnice

  • Muzica sau televizor cu volumul dat tare, mai ales seara tarziu sau dimineata devreme;
  • Tipete sau certuri;
  • Petreceri zgomotoase;
  • Folosirea de electrocasnice zgomotoase (masina de spalat rufe, aspirator, blender), in afara orelor de liniste;
  • Mutarea de mobila, proiecte de bricolaj sau mersul pe tocuri. 

Zgomote facute de animale de companie

  • Latratul prelung, mai ales seara si noaptea;
  • Tipetele la animale, sa faca liniste. 

Activitati exterioare

  • Tunsul ierbii sau taierea copacilor in afara orelor de liniste;
  • Folosirea ciocanului, a bormasinii sau a altor unelte la ore nepotrivite;
  • Folosirea de vehicule motorizate, precum motocicleta sau alte aparate zgomotoase. 

Zgomotul produs de copii

Zgomotele produse de copii reprezinta un subiect sensibil. Plansul ocazional si joaca de copii sunt considerate normale, mai ales pe timpul zilei. In general, vecinii sunt intelegatori si recunosc ca poate fi dificil pentru parinti sa controleze complet nivelul de zgomot realizat de copii. 

Cu toate acestea, zgomotele excesive (joaca la ore tarzii, plansul, alte comportamente deranjante) repetate, care afecteaza linistea zonei, mai ales noaptea, pot atrage reactia vecinilor si implicarea autoritatilor. 

👉 Cauti un apartament cu mutare rapida? Alege din selectia variata de locuinte moderne, disponibile rapid in Bucuresti sau in imediata vecinatate a capitalei. 

Sanctiuni pentru nerespectarea orelor de liniste 

In prima faza, nerespectarea orelor de liniste primeste atentionarea vecinului/vecinilor, dupa care au loc sesizarea administratiei blocului si anuntarea politiei locale. 

Zgomotele casnice, inclusiv petrecererile in afara orelor de liniste se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 500 si 1.500 de lei. Daca abaterea se repeta intr-un interval de 24 de ore, amenda va creste semnificativ, pana la 3.000 de lei. De asemenea, sanctiunile pot include pana la 70-120 de ore in folosul comunitatii. 

Sfaturi practice pentru a evita tulburarea linistii publice 

Pentru un mediu placut in comunitate, este important sa fii atent la modul in care activitatile tale afecteaza linistea celor din jur. Iata cateva sfaturi practice pentru a evita tulburarea linistii publice, la bloc si la curte. 

Recomandari pentru locatarii de la bloc 

  • Respecta orele de liniste, 22-7 si 13-14, si evita activitatile zgomotoase;
  • Pastreaza nivelul rezonabil de zgomot, in afara orelor de liniste;
  • Redu volumul muzicii, al televizorului si al aparatelor electrocasnice;
  • Evita sa trantesti usile si ferestrele;
  • Programeaza reparatiile pe timpul zilei si ia masuri pentru a limita zgomotul;
  • Daca faci renovari sau organizezi o petrecere, anunta vecinii in prealabil;
  • Familiarizeaza-te cu regulamentul asociatiei de proprietari, pentru a sti daca exista prevederi in plus cu privire la linistea publica;
  • Foloseste covoare si perdele, pentru a absorbi din sunete;
  • Evita sa porti tocuri in casa, mai ales noaptea. 

Recomandari pentru locatarii de la curte 

  • Evita folosirea de unelte si aparate zgomotoase, in orele de liniste (22-8, respectiv 13-14);
  • Programeaza tunderea ierbii, lucrari de bricolaj, taierea de lemne etc. la ore potrivite;
  • Daca folosesti frecvent unelte zgomotoase la interior, izoleaza fonic incaperea;
  • Asigura-te ca uneltele sunt in stare buna, deoarece uzarea sau defectarea poate duce la si mai mult zgomot;
  • Dreseaza cainele/cainii pentru a limita latratul excesiv;
  • Asigura-te ca animalele de companie au suficienta stimulare fizica si mentala pentru a evita comportamentul distructiv.

👉 Vrei o casa in Bucuresti sau prin imprejurimi? Alege un spatiu generos, intimitate si un stil de viata confortabil si relaxat. 

Recomandari daca ai vecini zgomotosi – cum sa te protejezi

Confruntarea vecinilor zgomotosi poate fi o experienta frustranta, insa exista mai multe modalitati prin care iti poti proteja linistea si confortul. 

Primul pas este sa vorbesti cu vecinii pe un ton calm si respectuos; explica-le cum te afecteaza zgomotul. Roaga-i sa respecte orele de liniste, mai ales noaptea, si incearca sa gasesti solutii acceptabile pentru ambele parti. 

Daca aceasta varianta nu da rezultate, poti lua urmatoarele masuri:

  • Izolarea fonica – instaleaza panouri fonoabsorbante, placi de gips-carton fonoizolante sau foloseste materiale izolante, precum vata minerala sau spuma poliuretanica;
  • Foloseste covoare sau mochete, pentru a reduce din impactul sunetelor. De asemenea, poti instala un tavan fals, pentru a atenua din sunete;
  • Instaleaza ferestre termopan cu geam triplu si perdele sau draperii groase, cu proprietati fonoizolante;
  • Asigura-te ca ferestrele si usile au garnituri de etansare bune;
  • Foloseste casti cu anularea sunetului;
  • Asculta sunete albe, pentru a masca zgomotele deranjante.

Daca aceste solutii nu sunt suficiente, te poti adresa administratorului blocului sau zonei rezidentiale, dupa care autoritatilor locale. 

Intrebari frecvente despre orele de liniste 

intrebari frecvente ore de liniste 1383751421

Daca inca mai ai nelamuriri despre orele de liniste, speram ca intrebarile si raspunsurile de mai jos le vor lamuri, pentru a te ajuta sa faci alegeri informate, cand vei inchiria sau cumpara o locuinta. 

Care sunt orele de liniste in weekend? 

Orele de liniste in weekend sunt aceleasi ca in timpul saptamanii, adica intre 22-8 si 13-14. Cu alte cuvinte, nu exista diferente in ceea ce priveste orele de liniste intre zilele lucratoare si zilele libere. 

Este bine de stiut ca, in anumite localitati, consiliul local poate stabili reguli suplimentare, iar asociatia de proprietari are dreptul de a fixa reguli interne, ce pot extinde orele de liniste, potrivit Legii nr. 196/2018. 

Ce pot face daca vecinii mei sunt zgomotosi? 

Daca ai vecini zgomotosi, inainte de alte actiuni, este indicat sa vorbesti cu acestia. Discuta in mod calm si explica-le situatia. Vorbeste-le si despre orele de liniste stabilite prin lege, 22-8 si 13-14. Noteaza data, ora si tipul de zgomot, pentru a avea dovezi, daca situatia persista. 

Mai apoi, solicita ajutorul administratorului blocului sau pe al asociatiei de proprietari, pentru a media conflictul. Daca vecinul refuza sa coopereze, poti sesiza politia locala, unde vei prezenta si dovezile. 

Pot fi amendat pentru galagia produsa de copilul meu? 

Aplicarea amenzii pentru zgomotele produse de copii depinde de mai multi factori:

  • Natura zgomotului – zgomotele normale, precum plansul ocazional sau joaca, sunt, in general, tolerate;
  • Zgomotele excesive si repetate, precum trantitul unor obiecte, tipetele prelungite, pot fi sanctionate;
  • Ora producerii – zgomotele care au loc in orele de liniste au un risc mai mare de a fi sanctionate. Zgomotele din timpul zilei sunt, de obicei, tolerate, daca nu sunt excesive;
  • Durata – zgomotele ocazionale sunt mai putin deranjante decat cele continue si repetate;
  • Comportamentul parintilor – daca parintii fac efortul pentru a reduce din zgomote, sunt sanse mai mici de amenda. In cazul in care acestia ignora atentionarile vecinilor sau incurajeaza comportamentul zgomotos al copiilor, pot aparea sanctiuni.

Iata cateva sfaturi utile pentru a gestiona zgomotele copiilor:

  • Izoleaza fonic locuinta;
  • Limiteaza activitatile zgomotoase, mai ales in orele de liniste;
  • Stabileste reguli clare pentru cel mic cu privire la comportamentul zgomotos;
  • Ofera copilului activitati care sa il ajute sa isi consume energia.

Cand pot face reparatii in apartament/casa? 

Poti efectua reparatii in casa ori in apartament cu respectarea orelor de liniste, 22-8 si 13-14. In aceste intervale sunt interzise zgomotele puternice, care ar putea deranja vecinii, inclusiv lucrari de reparatii, renovari sau modificari structurale. 

O buna practica este si sa anunti vecinii din timp cu privire la lucrarile planificate, mai ales daca implica spargeri de pereti, folosirea de scule electrice puternice etc. 

Respectarea orelor de liniste este vitala pentru un mediu armonios, atat la bloc, cat si la curte. Respecta regulile acestea de bun-simt, atat pentru a evita sanctiunile legale, cat si pentru a contribui la confortul si bunastarea celor din jur. Fiecare dintre noi este responsabil sa isi respecte vecinii, pentru un trai civilizat. 

Sursa foto: Shutterstock 

Trimite Mesaj
Suna
Locatie

SudRezidential.ro iti ofera o experienta cat mai personalizata in procesul de cautare a proprietatii imobiliare potrivite. In acest scop folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul anunturilor si pentru a analiza traficul.