Te muti intr-un apartament sau intr-un complex de case Iata ce trebuie sa stii despre asociatia de proprietari!

Esti pe punctul de a te muta intr-un apartament sau intr-un complex de case si te intrebi ce implica acest lucru? O parte esentiala a acestui proces este cunoasterea asociatiei de proprietari si intelegerea rolului sau. Acest articol iti va prezenta aspectele cheie ale asociatiei de proprietari si cum sa te pregatesti in mod corespunzator pentru noua ta viata intr-un astfel de ansamblu rezidential.

Ce este o asociatie de proprietari si care este rolul ei?

O asociatie de proprietari este o organizatie formata din proprietarii imobilelor dintr-un ansamblu rezidential. Rolul sau principal este sa administreze si sa mentina zonele comune ale ansamblului, precum si sa reprezinte interesele proprietarilor in relatia cu terte parti. Asociatia poate avea si alte atributii, precum implementarea si respectarea regulamentelor interne sau medierea conflictelor dintre proprietari.

Ce trebuie sa stii despre functionarea asociatiei de proprietari?

Inainte de a te muta, informeaza-te despre modul in care functioneaza asociatia de proprietari din ansamblul rezidential. Afla cum se aleg membrii comitetului executiv, cum se adopta deciziile si care sunt taxele si contributiile lunare sau anuale pe care trebuie sa le platesti. De asemenea, este important sa stii cum sa participi la adunarile generale ale asociatiei si sa te implici in luarea deciziilor care te afecteaza.

Care sunt beneficiile aderarii la o asociatie de proprietari?

Aderand la o asociatie de proprietari, te bucuri de mai multe avantaje, cum ar fi:

 • Participarea activa in luarea deciziilor care afecteaza ansamblul rezidential
 • Accesul la servicii de intretinere si reparatii ale zonelor comune
 • Protectia intereselor tale in relatia cu autoritatile locale si terte parti
 • Imbunatatirea calitatii vietii si a mediului inconjurator din ansamblu

Termeni cu care te vei intalni in documentele emise de asociatia de proprietari

Intr-o asociatie de proprietari, exista o serie de termeni specifici care descriu diverse aspecte ale ansamblului rezidential si ale modului in care este administrat. Iata cativa dintre acesti termeni si explicatiile lor:

Suprafete comune.Reprezinta acele parti ale ansamblului rezidential care sunt folosite si intretinute in comun de toti proprietarii. Acestea pot include scarile, holurile, lifturile, terenurile sau gradinile, parcarile, piscinele, salile de sport si alte facilitati care sunt accesibile tuturor membrilor asociatiei de proprietari. Mentinerea si administrarea acestor suprafete comune sunt responsabilitatile principale ale asociatiei de proprietari.

Condominiu.Termenul de „condominiu” se refera, in general, la o proprietate imobiliara divizata in mai multe unitati locative, fiecare dintre acestea fiind detinuta de un proprietar diferit. In acest context, proprietarii detin drepturi asupra unitatii lor locative si asupra unei parti din suprafetele comune ale ansamblului rezidential. In unele tari, acest termen este folosit in loc de „asociatie de proprietari” pentru a descrie organizatia responsabila de administrarea si intretinerea acestor proprietati.

Cota indiviza.Cota indiviza reprezinta procentul pe care il detine fiecare proprietar in suprafetele comune ale ansamblului rezidential. Aceasta se stabileste de obicei in functie de suprafata locativa a unitatii detinute de fiecare proprietar, insa pot exista si alte criterii de stabilire a cotelor indivize, in functie de regulamentul intern al asociatiei de proprietari. Cota indiviza este importanta in stabilirea taxelor si contributiilor pe care fiecare proprietar trebuie sa le plateasca pentru intretinerea si administrarea suprafetelor comune.

Adunarea Generala (AG)Reprezinta intalnirea la care participa toti membrii asociatiei de proprietari si in cadrul careia se discuta si se iau decizii legate de administrarea si intretinerea ansamblului rezidential. Aceste intalniri au loc de obicei anual sau ori de cate ori este nevoie pentru a discuta probleme urgente sau a lua decizii importante.

Comitetul Executiv (CE)Este format dintr-un grup restrans de proprietari alesi pentru a reprezenta interesele tuturor membrilor asociatiei si pentru a coordona activitatile de administrare si intretinere ale ansamblului rezidential. Membrii Comitetului Executiv pot avea diferite roluri si responsabilitati, precum presedinte, vicepresedinte, secretar sau trezorier.

Regulament intern.Este un document care stabileste regulile si procedurile pe care membrii asociatiei trebuie sa le respecte in cadrul ansamblului rezidential. Acesta poate include prevederi legate de intretinerea si utilizarea suprafetelor comune, de responsabilitatile proprietarilor, de convietuirea intre membrii asociatiei si de gestionarea conflictelor sau a neregulilor.

Fondul de rulment. Este suma de bani pe care asociatia de proprietari o strange din contributiile proprietarilor pentru a acoperi cheltuielile curente legate de administrarea si intretinerea ansamblului rezidential. Aceste cheltuieli pot include salariile angajatilor, facturile pentru utilitati, reparatiile si intretinerea zonelor comune sau asigurarile obligatorii.

Fondul de rezerva.Este o suma de bani stransa de asociatia de proprietari pentru a acoperi cheltuielile neprevazute sau investitiile pe termen lung in ansamblul rezidential. Aceasta poate include lucrari de reparatii majore, inlocuirea sau modernizarea echipamentelor si infrastructurii sau alte proiecte de imbunatatire a ansamblului rezidential.

Cheltuieli comune.Sunt acele cheltuieli pe care asociatia de proprietari le suporta pentru a administra si intretine ansamblul rezidential si care sunt repartizate proprietarilor in functie de cota lor indiviza. Aceste cheltuieli pot include costurile legate de utilitati, intretinerea zonelor comune, reparatiile si investitiile in infrastructura ansamblului rezidential, asigurarile obligatorii si alte cheltuieli necesare bunei functionari a asociatiei.

Sfaturi utile

 • Pentru a te pregati corespunzator, ia in considerare urmatoarele sfaturi:

   

  • Citeste regulamentul intern al asociatiei si asigura-te ca il intelegi si ca esti de acord cu prevederile sale
  • Participa la adunarile generale si implica-te in discutii si decizii
  • Comunica deschis si constructiv cu membrii comitetului executiv si cu ceilalti proprietari
  • Respecta regulile si normele asociatiei pentru a mentine o atmosfera armonioasa in ansamblu
  • Fii la curent cu evenimentele si noutatile legate de asociatie, abonandu-te la newsletter-ul acesteia sau participand la grupurile de comunicare online
  • In caz de conflicte sau nereguli, apeleaza la asistenta juridica sau administrativa a asociatiei
Cere Oferta
Suna
Locatie

SudRezidential.ro iti ofera o experienta cat mai personalizata in procesul de cautare a proprietatii imobiliare potrivite. In acest scop folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul anunturilor si pentru a analiza traficul.