Toti ne dorim ca perioada ce urmeaza, cea a sarbatorilor de iarna, sa fie una speciala, pentru noi si familia noastra. De mica, am tot visat sa am o casa la fel de spectaculoasa precum cea din binecunoscutul film Singur Acasa. Ne dorim case decorate de Craciun.
Din pacate, nu toti ne permitem o asemenea opulenta. Vestea buna e ca totusi putem realiza un cadru feeric de Craciun, chiar si cu un buget ceva mai redus. Mai jos, vei gasi cele mai bune modalitati prin care sa-ti decorezi casa, atat pe interior, cat si pe exterior, mai ales daca locuiesti la curte.
Nu va faceti griji, chiar daca stati intr-un apartament. Exista numeroase solutii creative si de bun gust, pentru orice situatie.
Case decorate de Craciun – Cele mai bune idei din care sa te inspiri
Nu o sa te mint! Daca te decizi sa decorezi intreaga casa pentru sarbatorile de iarna, te asteapta o sarcina destul de grea si consumatoare de timp. Insa, daca o faci cu placere, pentru ai tai, rasplata va fi pe masura eforturilor tale. Poti merge pe varianta clasica, cea cu care ne-am obisnuit de cand eram mici.
Sau, pentru un efect mai elegant, stilat, si placut estetic, iti recomand sa-ti faci un plan, care sa cuprinda urmatoarele aspecte:
- Alege o tematica – ce preferi? eu as merge pe varianta clasica, de verde cu rosu; insa, tu poti opta si pentru abordari ceva mai indraznete, mai moderne, precum nuante de auriu, argintiu, albastru, etc. Nu conteaza prea mult tematica, atat timp cat tie iti place si te face sa te simti bucuros; poate fi o tematica Old School, timeless, Christmas, sau una Grinch, sau chiar rustica, minimalista; totul depinde de tine;
- Opteaza pentru o paleta de una, doua, sau maximum trei culori – culorile Craciunului traditional sunt verde, rosu si, eventual, auriu. Ador combinatia fiindca imi ofera o stare festiva, de caldura si intimitate. Pe de alta parte, stilul modern se obtine prin alaturarea culorilor albastru, argintiu, si decoratiunilor cu sclipici. Optiunea ideal e cea care-ti aduce confort;
- Gandeste-te si vizualizeaza rezultatul final pe care doresti sa-l obtii – mergi pe internet, citeste acest articol si lasa-te inspirat de ideile din el. Gandeste-te cum vrei sa arate casa ta, la final. Un brad natural sau artificial? Ghirlande sau luminite? Beteala clasica sau panglici textile? Globuri traditionale sau decoratiuni din materiale naturale? Raspunsurile acestor intrebari te vor aduce mai aproape de rezultatul dorit.
Case decorate de Craciun – Idei pentru interior
Fie ca locuiesti intr-un bloc mai vechi, sau ti-ai cumparat un apartament nou, cu siguranta iti doresti sa-l decorezi cat mai frumos de Craciun. De regula, cei ce stau la bloc, se gandesc la decoratiunile interioare. O sa-ti vorbesc despre acestea, dar iti voi detalia si cum poti transforma spatii precum balconul sau usa de la intrare.
Cum decorezi casa de Craciun?
In primul rand, o decorezi in functie de fiecare incapere. Apoi, iei in calcul principalele elemente care nu pot lipsi de la o asemenea sarbatoare: bradul si masa de Craciun. Dar, sa incepem cu prima zona a locuintei, si anume holul.
Idei decoratiuni de Craciun pentru holul casei
Holul e prima zona a casei. Si, in cazul musafirilor, e prima impresie pe care si-o fac. Asa ca, merita si acest spatiu sa fie decorat cu atentie pentru sarbatorile de iarna.
As incepe cu ghirlande luminoase si alte ornamente festive, plasate pe perete si pe cuier. Pe usa de la intrare poti atarna o coronita din brad, accesorizata cu mici globuri, conuri si funde rosii de catifea sau matase. In cazul meu, as pune aceasta coronita pe partea interioara a usii, insa tu o poti amplasa si pe exterior, daca esti sigur ca rezista nederanjata.
Poti inlocui presul sau carpeta de la intrare cu una cu mesaj specific Craciunului. Daca spatiul iti permite, mai poti decora zona cuierului si cu niste pernute cu motive craciunistice. Toate astea vor reflecta spiritul de sarbatoare.
Axeaza-te pe culorile clasice, rosu, verde, si optional, auriu. Astfel, vei obtine o atmosfera primitoare.
Idei decoratiuni Craciun pentru living sau camera de zi
Din camera de zi, nu trebuie sa lipseasca bradul de Craciun. Insa, mai sunt si multe alte elemente pe care le poti lua in calcul. In jurul ferestrelor, poti instala ghirlande de lumini. Eu le mai atarn si deasupra usilor. Uneori, chiar le asez pe masa, printre alte ornamente de Craciun.
Apropo de ferestre, poti schimba draperiile sau perdelele cu unele cu tematica. Sau, daca nu-ti doresti o schimbare atat de radicala, poti opta pentru legaturi ale draperiilor in forma de Mos Craciun sau om de zapada.
O alta idee pentru o atmosfera calduroasa e amplasarea unor perne decorative si ale unor pleduri pufoase pe canapeaua din living. Daca esti suficient de norocos incat sa ai un semineu, il poti transforma intr-o zona de basm, cu lumanari si siraguri de lumini. Chiar si un semineu fals poate fi impodobit cu aranjamente florale, coronite si ciorapei cu motive de sarbatoare.
In functie de spatiu, poti aseza bradul de Craciun fie in centrul sufrageriei, sau, mai degraba, intr-un colt al camerei. Eu, de regula, il pun langa fereastra. Pentru masa de dining sau chiar cea mica, de cafea, poti folosi un aranjament cu lumanari, flori uscate, conuri, si alte elemente.
Uite o alta idee interesanta, care ar implica intreaga familie. Fa-ti timp pentru o sedinta de Craciun, alaturi de cei dragi. Printeaza cateva poze si foloseste niste rame dragute, speciale pentru aceasta ocazie. Scoate aceste poze inramate in fiecare an, in preajma sarbatorilor de iarna. Aseaza-le pe langa televizor, pe masa, in biblioteca, sau pe alte piese de mobilier.
Si, pentru ca totul sa fie de vis, completeaza aceasta atmosfera cu muzica festiva si colinde. Eu prefer muzica de Craciun ambientala, colinde vechi americane si melodii jazz, pentru relaxare.
Decorarea dormitorului
Amenajarea dormitorului pentru sarbatorile de iarna nu trebuie trecuta cu vederea. Si aici, ai o multitudine de optiuni, printre care:
- Lenjerii festive pentru pat – mergi pe imprimeuri cu vibe festiv, culori specifice acestei sarbatori, precum reni, brazi, fulgi de nea, clopotei, crengute de brad sau conuri, si chiar omuleti de turta dulce;
- Covorase tematice – pentru un extra strop de magie, aseaza pe jos, la picioarele patului, un covoras tematic, in culorile Craciunului (alb, rosu, verde, auriu);
- Perdele tematice – alege unele cu imprimeu de iarna, pe care sa le expui, pe perioada sarbatorilor;
- Ghirlande de lumini sau florale – eu as opta pentru una precum o beteala, cu conuri si alte ornamente textile, pe care sa o fixez deasupra patului, pe tablie;
- Un mini brad de Craciun – pe care-l poti aseza fie pe podea, fie pe noptiera, in functie de spatiu si dimensiunile lui;
- Cuvertura sau patura – amplasata pe pat, peste asternuturi, cu tematica de iarna sau Craciun.
Idei pentru decorarea bucatariei
Primele idei care-mi vin in minte referitor la decorarea bucatariei sunt fete de masa cu tematica de Craciun. Dar, poti alege din multe alte alternative, precum coronite simple de brad pe dulapurile suspendate. Foloseste servete de bucatarie in tonuri festive, si agata intr-un cuier, deasupra blatului, una sau doua manusi pentru tavile din cuptor, care sa aiba modele de Craciun.
In zona mesei sau ferestrelor, poti aseza beculete sau chiar lumanari pentru o atmosfera de sarbatoare. Cele mai frumoase case decorate de Craciun sunt acelea care au si zona ferestrelor decorata cu gust. Implica-i pe cei mici in prepararea si ornarea unor prajituri sau fursecuri cu tematica de iarna.
De exemplu, poti folosi ustensile speciale, cum ar fi un sucitor cu model original. Pe blatul de bucatarie sau pe masa poti pune o vaza cu flori uscate, crengute de brad, flori de bumbac si conuri de pin. In seara de Craciun, poti decora masa chiar si cu elemente comestibile. Ce altceva ar fi mai bun decat ceai de ghimbir si prajituri specifice acestui eveniment.
Alte elemente, pe cat posibil, nu ar trebui sa lipseasca din bucatarie, de sarbatori: pastai de vanilie si batoane de scortisoara.
Nu uita de baie
Inlocuieste prosoapele zilnice cu unele care au model de Craciun. Astfel, vei intra in spiritul sarbatorii, pe deplin. Imprimeurile de Craciun nu ar trebui sa lipseasca de nicaieri. Asta presupune, daca vrei sa mergi pana la capat, sa folosesti chiar si o perdea pentru dus cu accente festive.
Seturile de covorase de baie cu motive de iarna vor lua locul celor zilnice. Lumanarile aromate pe marginea cazii sunt mereu o idee exceptionala. Alte elemente precum dispensere de sapun sau sampon, sabonierele si paharele pentru periutele de dinti ar trebui si ele inlocuite cu unele asortate celorlalte decoratiuni.
Brad natural versus brad artificial
Bradul, pentru mine, e cea mai importanta dintre amenajari de Craciun in casa. Dar, se pune problema alegerii intre brad natural sau artificial. O alta optiune ar fi brad natural, ceva mai mic, insa in ghiveci. Astfel, il vei putea replanta undeva in curte sau gradina, dupa finalizarea sarbatorilor.
Brad natural – Argumente pro si contra
- PRO – nimic nu se compara cu mirosul de brad natural, care-mi aminteste mereu de copilarie;
- CON – brazii naturali sunt tot mai scumpi, dar variaza in functie de marime si specie;
- PRO – bradul natural ofera un aspect traditional si autentic, de o frumusete aparte;
- CON – in timp, din cauza caldurii din casa, isi pierde acele, iar crengile se lasa;
- PRO – este complet sustenabil si reciclabil; poate fi folosit ca ingrasamant pentru pamant;
- CON – necesita mai multa atentie; are nevoie de apa, chiar daca nu e in ghiveci, pentru a rezista mai mult.
Brad artificial – Argumente pro si contra
- PRO – costa mai putin, fiindca investitia se amortizeaza, fiind folosit mai multi ani;
- CON – lipsa mirosului unui brad natural;
- PRO – isi pastreaza aspectul, fara a-si pierde acele;
- CON – e poluant, fiind din plastic; deci, e mai greu de reciclat;
- PRO – nu necesita ingrijire si poti alege intre o multitudine de modele, dimensiuni si culori;
- CON – trebuie sa faci spatiu undeva in casa, pentru depozitarea bradului artificial.
Cateva idei de decoratiuni pentru masa de Craciun
Masa de Craciun e foarte importanta. Ea aduna intreaga familie, pentru unul din cele mai asteptate momente ale anului. Asa ca, e bine sa-i acorzi atentia cuvenita cand vine vorba de decoratiuni. Cu riscul de a ma repeta, rosu, verde si auriu sunt culorile clasice pe care sa te focusezi.
In afara de asta, conteaza si aranjamentul central pentru masa. De regula, el contine lumanari, conuri si crengi de conifere, figurine care infatiseaza diverse personaje, de la Mos Craciun la reni si altele.
De pe masa nu trebuie sa lipseasca nici servetelele decorative, in care vei impacheta tacamurile. O fata de masa eleganta, dintr-un material pretios, infrumusetata cu fulgi discreti de nea, este o alta idee la care sa te gandesti.
Micile ornamente de pe farfurii, dar si ghirlandele presarate printre pahare, sunt piese esentiale ale mesei festive. Daca vrei imaginea completa a Craciunului la cina in familie, adauga tacamuri si pahare cu motive ale acestei sarbatori. Dupa cum vezi, sunt multe optiuni. Insa, opteaza pentru acelea care reflecta personalitatea ta.
Case decorate de Craciun – Idei pentru exterior
Cand ne gandim la decoratiuni de Craciun, prima impresie e facuta de exteriorul casei, mai precis de intrarea in locuinta. Depinde mult de cateva aspecte; daca stai la casa, ai mai multe posibilitati. Insa, nici cei care locuiesc la bloc nu for fi mai prejos.
Decorarea intrarii in casa
Poti amplasa iluminare festiva de-a lungul cadrului usii de la intrare. Sau, ceva mai elegant, e sa agati o coroana de Craciun pe usa. Daca stai la curte, poti decora spatiul exterior cu figurine specifice, precum oameni de zapada, cei trei magi, Mos Craciun, si altele.
Impodobeste ferestrele astfel incat sa se vada din exteriorul casei. Foloseste-te de panglici rosii si de clopotei, puse pe gard, in copacii din curte, sau pe balustrada scarii blocului.
Decoratiuni craciunistice pentru balcon
Iluminatul festiv nu ar trebuie sa lipseasca din balcon, daca vrei sa obtii o atmosfera intima si festiva. Ghirlande, panglici, si alte podoabe reprezinta combinatia perfecta pentru impodobira terasei sau balconului. Un brad in ghiveci e alt obiect must-have, daca vrei sa protejezi mediul inconjurator.
Daca ai mobilier din rachita sau de exterior, adauga niste paturi pufoase si perne cu motive de sarbatoare pe scaune si canapea. Poti chiar amplasa o alta coronita pe usa care da spre balcon. Pe masuta de cafea, eu as pune o tava rezistenta, plina de conuri si lumanari. In final, poti completa intregul ansamblu cu niste saculeti decorativi.
Decorarea curtii sau gradinii
De data asta, go crazy! Poti sa-ti faci de cap si sa te distrezi cu niste figurine mari, chiar in marime naturala, daca dispui de gradina. Mai mult, daca ai pomi prin curte, decoreaza-i cu luminite si globuri uriase. Agata niste ornamente supradimensionate pe gard.
Distribuie niste zapada artificiala prin colturile curtii. Si, alege un colt anume pentru crearea scenei nasterii lui Iisus, unde poti pune si un brad impodobit. Iti recomand chiar sa plantezi tu acest copac, impreuna cu cei dragi, pentru un moment de conectare emotionala.
In final, asigura-te ca toate ornamentele vor rezista ninsorii, umiditatii, vantului si frigului de afara.
Stiluri si tematici pentru case decorate de Craciun
Cand vorbim de case decorate de Craciun, exista o multitudine de stiluri variate. Alege-l pe cel care te reprezinta cel mai bine. Tendintele se schimba de la an la an, insa acele elemente traditionale vor fi mereu de bun augur. Cu ele, nu vei da niciodata gres.
Craciunul traditional
- Paleta de culori – verde, auriu, rosu;
- Decoratiuni clasice;
- Lumanari;
- Brad natural;
- Figurine din lemn.
Craciunul Scandinav
- Culori – alb, auriu, argintiu, bleu pal;
- Ornamente in forma de fulgi de zapada;
- Decoratiuni cu reni si sanii;
- Lumanari albe;
- Textile groase;
- Figurine cu gnomi din lemn.
Craciunul modern
- Culori – alb, albastru, nuante pastel, auriu si argintiu;
- Decoratiuni abstracte, geometrice;
- Brad artificial sau natural, cu decor minimalist;
- Lumini LED;
- Accente metalice sau podoabe monocromatice.
Craciunul rustic
- Culori – maroniu, verde inchis, rosu puternic;
- Decoratiuni din paie si alte materiale naturale;
- Lumanari fixate in suporturi de lemn cioplit;
- Covoare tesute, din bumbac.
Case decorate de Craciun – Concluzie
Cand vine vorba de case decorate de Craciun, e important sa te ocupi de fiecare incapere a locuintei tale. Cel mai probabil, bradul va fi amplasat in camera de zi. Asta nu inseamna ca dormitoarele vor fi neglijate. Pentru niste momente de calitate petrecute impreuna cu cei dragi, iti sugerez sa implici familia, dar si prietenii apropiati in decorarea casei.
Indiferent ca alegi stilul clasic sau cel modern, impodobirea casei sau apartamentului e un prilej de bucurie. Lasa-ti creativitatea sa zboare libera si joaca-te cu nuante, forme si texturi. Cu decoratiunile potrivite, fiecare colt al locuintei poate fi transformat intr-o oaza de biniste (liniste si stare de bine).
Iar daca esti norocosul proprietar al unei locuinte noi, sau in cautarea de apartamente noi sector 4, vei avea sansa sa infrumusetezi casa proaspat achizitonata cu ideile descrise mai sus. In aceasta zona a orasului, vei gasi multe complexe rezidentiale cu oferte de neratat.