Cu siguranta, atunci la cumpararea unei locuinte, cel mai bine este sa alegi una noua, intr-un proiect rezidential modern. Sansele ca aceasta sa aiba probleme sunt mai mici, beneficiezi de garantie si, de regula, proiectele noi ofera spatii luminoase si dotari moderne. Dar, ce sa intrebi cand cumperi o casa? Ce trebuie sa stii cand cumperi un apartament?
Atunci cand planifici sa investesti intr-o locuinta care a mai fost locuita, este esential sa pui o serie de intrebari importante pentru a te asigura ca faci cea mai buna alegere.
Ce sa intrebi cand cumperi o casa
Inainte de a cumpara o casa noua, fii sigur ca pui toate intrebarile necesare, pentru a-ti lamuri sau clarifica anumite aspecte. Iata, mai jos, ce sa intrebi cand cumperi o casa.
Care e bugetul tau?
Inainte de toate, trebuie sa stabilesti bugetul. Pana sa ajungem la partea in care afli ce sa intrebi cand cumperi o casa, trebuie sa stii cati bani ai la dispozitie, tinand cont si de eventualele costuri neprevazute sau aditionale. Sunt multe aspecte ce necesita atentia ta:
- Valoarea constructiei si a terenului;
- Evaluarea casei facuta de inspectori sau experti;
- Renovari, modificari, sau reparatii;
- Alte taxe;
- Imprumuturi bancare;
- Dobanzi si rate bancare, etc.
De cat timp e casa in vanzare?
Anumite case stau pe piata, in vanzare, un timp mai indelungat. Daca e cazul si al casei pe care ti-o doresti (mai mult de trei luni pe piata), incearca sa afli de la vanzator motivul real pentru aceasta situatie. Poate avea un pret prea piperat, sau poate locatia nu e tocmai una atractiva.
Pe de alta parte, chiar si casele care nu sunt vandute rapid, pot fi sigure sau perfecte pentru tine si familia ta. Nu inseamna neaparat ca au unele probleme.
A mai fost casa vanduta pana acum?
E o casa noua, la cheie? Tu esti primul proprietar? Sau cel care o vinde e primul proprietar al casei? In cazul in care o cumperi de la fostii proprietari, e intelept sa afli cat timp a fost locuinta lor, inainte de a se decide sa o vanda. Ba chiar, si aflaream motivului de vanzare ar conta, daca nu cumva vanzatorul considera asta prea personal sau intruziv.
Motivul te poate ajuta sa beneficiezi de un pret redus. De exemplu, in cazul meu, cand am cumparat apartamentul, proprietara se muta din tara. Asa ca, si-a dorit o vanzare rapida, ceea ce mi-a permis mie sa negociez pretul dorit.
Exista oferte pentru casa pe care ti-o doresti?
Ofertarea e inclusa in ce sa intrebi cand cumperi o casa. Cu cat vanzatorul primeste mai multe cereri, cu atat pretul va ramane mai mare, iar puterea ta de negociere va scadea. In schimb, daca esti singurul, sau printre putinii ofertanti, vei putea beneficia de preturi avantajoase la case.
Cum sunt vecinii?
Viziteaza casele pe care ai pus ochii si pe timp de zi, dar si pe timp de seara, sau chiar noapte. Asa descoperi daca vecinii sunt galagiosi, sau, dimpotriva, e un cartier linistit si sigur.
Mai mult, poti cunoaste parte din vecini, mai ales cei din jurul curtii tale, pentru a vedea ce fel de oameni sunt. Asa, le vei vedea si reactia la aflarea vestii ca vor avea un nou vecin.
Cum sunt peretii, ca structura?
Uita-te dupa crapaturi in pereti, podele deformate, sau structuri din lemn ce au putrezit. Toate astea sunt defecte structurale ce afecteaza siguranta, durabilitatea, si stabilitatea casei. Asigura-te ca peretii casei sunt fara probleme de acest tip.
Ce poti afla despre limitele proprietatii?
Precautia nu strica cand vine vorba despre ce sa intrebi cand cumperi o casa. Ideal, nu ar trebui sa existe nici o disputa sau conflict referitor la limitele proprietatii. Acest tip de conflict legal dureaza mult, e stresant, si te face ca cheltuiesti multi bani.
Ce pret mediu au alte case din acelasi cartier?
Incearca, pe cat posibil, sa afli preturile de vanzare ale altor case similare de prin zona. Asa iti dai seama daca pretul cerut de vanzator e unul corect, nu supraestimat. Pretul pietei trebuie sa fie situat aproape de cel pe care esti dispus sa-l platesti.
Ce sa intrebi cand cumperi un apartament
Ca si achizitionarea unei case, cumpararea unui apartament e o investitie semnificativa, pe termen lung. Iata de ce, e necesar sa aflii cat mai multe detalii cu privire la potentiala ta noua locuinta. Asadar, ce trebuie sa stii cand cumperi un apartament?
Care e data constructiei blocului? Cand va fi finalizat?
Prima intrebare e pentru apartamentele in blocuri mai vechi. Cea de-a doua se preteaza daca te-ai orientat spre un apartament in complex rezidential sau imobil nou.
Ideal e sa te decizi asupra unui apartament nou. Insa, daca bugetul nu-ti permite sau alegi un imobil mai vechi, macar evita acele blocuri construite inainte de 1977. Mai mult, tine cont ca blocurile noi sunt realizate mai responsabil, in concordanta cu reglementarile mai noi si mai stricte, de protectie impotriva seismelor.
Focuseaza-te pe gasirea unui bloc durabil si rezisent, construit din materiale de calitate, ce dainuie in timp. Evita acele cladiri care nu sunt consolidate cum trebuie. Eu raman totusi la recomandarea cumpararii unui apartament nou, insa si acestea pot fi la gri, inca in stadiul de constructie, la cheie, etc.
Daca nu e inca finalizat, intreaba brokerul sau dezvoltatorul imobiliar care e data terminarii constructiei. Verifica, totodata, si reputatia si longevitatea dezvoltatorului in piata imobiliara.
Ce materiale au fost folosite in constructie? E blocul izolat?
Pentru un apartament mai bine izolat termic si fonic, ar fi indicat ca peretii sa fie din caramida, mai ales cei interiori care separa un apartament de altul. Caramida mai e si ignifuga si rezistenta la umezeala. Un alt mix durabil de materiale este dat de combinatia dintre caramida si beton.
Betonul armat ar trebui, in mod ideal, folosit pentru structura de rezistenta a blocului. Asigura-te ca fatada blocului e inchisa in BCA, izolata cu finisaje termosistem. Alte materiale precum polistiern, fibra de sticla si vata minerala nu ar trebuie nici ele sa lipseasca.
Ce finisaje au fost folosite? Iti poti personaliza apartamentul?
Un alt aspect important e dat de finisajele de calitate ridicata. Pe langa modul in care arata, mai conteaza si sa fie rezistente in timp. Iata la ce sa fii atent cand cumperi o casa sau un apartament:
- Pereti cu vopsea lavabila;
- Pardoseli antiderapante, mai ales in balcon;
- Podea din parchet mai gros, eventual laminat;
- Ideal, incalzire in pardoseala;
- Geamuri izolante fonic, groase, cu rame solide;
- Gresie si faianta placute estetic si de calitate;
- Verifica si instalatiile, atat in bucatarie, cat si in baie.
Un apartament nou trebuie sa te reprezinte, sa aiba ceva din personalitatea ta. Asadar, personalizarea locuintei te ajuta sa creezi un spatiu sigur si relaxant in care traiesti zi de zi. Personalizarea e posibila, mai ales in cazul apartamentelor noi. In aceasta situatie, iti poti alege ceramica din baie, modelul usilor, culoarea gresiei sau a parchetului, precum si altele.
La ce distanta e apartamentul de centrul orasului? Ce mijloace de transport in comun ai in proximitate?
Pentru unii, distanta fata de centrul orasului e importanta. Pentru altii, distanta fata de punctele lor de interes, precum casa parintilor sau locul de munca, conteaza mai mult. Indiferent la ce te referi, aceasta intrebare te va ajuta sa iei o decizie mai buna.
Chiar daca detii un autoturism personal, tot e bine sa ai in apropiere statii de metrou sau autobuz. Un cartier bun e unul conectat la punctele de interes ale orasului, implicit la centrul acestuia. Uneori, in anumite situatii, sa ai langa casa o statie de metrou, troleu, sau autobuz, poate veni ca o salvare.
Vei avea loc de parcare?
Locurile de parcare, mai ales rezidentiale, sunt niste comori tot mai rare in ziua de astazi, in special in orasele supraaglomerate, asa cum e Bucuresti. Daca apartamentul vine la pachet si cu loc de parcare, vei beneficia de acest avantaj semnificativ pe termen lung.
Altfel, vei pierde timp si nervi tot cautand un loc liber. Si, chiar daca-l vei gasi, va trebuie, cel mai probabil sa mergi mai mult pe jos, pana in scara blocului. Sa nu uitam ca, in Bucuresti, majoritatea locurilor de parcare sunt, acum, cu plata. Insa, suportam asta cu stoicism, fiindca e o masura de reforma, ce face parte din transformarea orasului intr-un loc mai civilizat, similar cu ceea ce se intampla in alte capitale europene.
Daca iti cauti apartamente noi Bucuresti, cel mai probabil vei putea cumpara sau avea si un loc de parcare. Mai mult, pentru cei care cauta apartamente noi sector 4, in complex rezidential, cu siguranta vor primi si un loc de parcare. Asta, fiindca in aceasta zona exista spatii generoase care permit amenajarea de parcari pentru blocurile nou-construite.
Spatii verzi si parcuri? Dar mall-uri si supermarketuri?
Poate unii dintre voi nu se gandesc la asta, sau pur si simplu, uita sa intrebe de parcuri in zona. Insa, daca apartamentul in care te vei muta are in apropiere si spatii verzi, vei putea petrece timp liber, in aer curat, facand activitati sportive, sau plimandu-te alaturi de familie.
Cat despre magazine si centre comerciale, acestea sunt niste facilitati esentiale, dedicate cumparaturilor zilnice sau saptamanale. Mall-urile sunt mai mult niste puncte de recreere si atractie, pentru o sesiunea de shopping, sau mersul la cinema.
Care-i treaba cu viitorii vecini?
Eu intreb mereu despre vecinii langa care urmeaza sa locuiesc. Am pretentia sa fie oameni linistiti si de incredere. Nu-mi plac noptile pierdute si apreciez respectarea orelor de liniste intr-un bloc. Daca si tu esti ca mine, atunci aceasta intrebare iti va fi de ajutor.
Pana la urma, aceea va deveni comunitatea din care faci parte. Si, e important sa te intelegi bine cu ceilalti membrii. Ba mai mult, poti lega prietenii de durata, mai ales daca tu si ceilalti locatari sunteti apropiati ca varsta. Asa, te vei putea integra mult mai repede si mai usor.
Potentiale vicii ascunse – la ce sa fii atent cand cumperi o casa
De la forma balconului si structura camerelor, pana la amplasarea prizelor, sunt numeroase detalii de care trebuie sa tii cont cand cumperi o casa sau un apartament. Acestea, in cazul in care nu sunt realizate corespunzator, pot ascunde diverse vicii de constructie.
Mai jos, am detaliat ce sa intrebi cand cumperi o casa, legat de viciile ascunse care ar putea exista.
Proportiile camerelor
Degeaba ai un dormitor care masoara 15 mp, in loc de unul mai mic, de aproximativ 12 mp, daca primul nu e proportionat cum trebuie. Asadar, conteaza atat suprafata unei camere, cat si adancimea acesteia. Mai mult, daca exista mai multe grinzi de sustinere, care taie din marimea dormitorului, sau incurca in vreun fel asezarea pieselor de mobilier, vei avea batai de cap.
Trebuie sa existe armonie dimensionala, astfel incat, dupa amplasarea mobilierului, sa ramana si spatiu liber, de miscare. Dimensiunile echilibrate duc la camere functionale.
Compartimentarea locuintei
Suprafata utila conteaza. Insa, si mai importanta e compartimentarea unui apartament sau a unei case. Uite ce sa intrebi cand cumperi o casa: cum e desfasurata locuinta la fatada? Are locuinta suficiente spatii de depozitare? Eu mai prefer si geamurile mari, pentru camere mai luminoase.
De multe ori, anumite zone din interior sunt amplasate in adancime, departe de fatada sau de ferestre, precum zona de dining. Daca o locuinta e slab luminata, calitatea vietii va scadea. Tine cont de toate aceste detalii cand mergi la vizionari.
Spatii comune
Acestea sunt importante si e musai sa aflii cat mai multe despre ele, mai ales daca imobilul e inca in stadiul de construire. Daca aceste zone nu sunt bine realizate, nu vei avea un sentiment de confort cand te vei muta in casa ta cea noua.
Uite la ce sa fii atent cand cumperi o casa sau un apartament, in ceea ce priveste spatiile comune:
- Designul spatiilor comune – aceste zone trebuie sa ofere accesibilitate si siguranta, dar si confort. Amenajarea lor e importanta, astfel incat sa existe si colturi dedicate anunturilor, dar si spatii de socializare. Un minimum de mobilier, dar si ilumnare adecvata sunt detalii esentiale;
- Parcarile subterane – trei elemente cheie: siguranta, eficienta si accesibilitate. Ventilatia si iluminarea sa fie adecvate, la fel si indicatoarele si semnalizarile. Sa existe securitate data de camere de supraveghere, si chiar facilitati extra, precum parcari de biciclete sau motociclete.
Echiparea apartamentului
Sunt multe aspecte de luat in considerare. Uite ce sa intrebi cand cumperi o casa, cand vine vorba de echiparea locuintei; lucruri legate de:
- Centrala termica;
- Tamplarie;
- Instalatii;
- Numarul prizelor si amplasarea lor;
- Aerul conditionat si unde este acesta instalat;
- Numarul corpurilor de iluminat si unde sunt ele montate.
E bine sa observam aceste detalii inainte de a ne muta, pentru a evita neplacerile ulterioare. De exemplu, asigura-te ca exista prize in spatele noptierelor, sau deasupra blatului de bucatarie.
Adancimea balconului sau terasei
Pe langa suprafata balconului, e bine sa intrebi si de adancimea acestuia. Asta face diferenta intre un balcon ce devine un spatiu de depozitare dezorganizat si unul ce e transformat intr-o oaza de liniste si verdeata. Conteaza mai putin daca terasa are o suprafata de 6m sau 10m. Mai important e sa aiba o adancime de aproximativ 2m.
Sumarizare potentiale vicii ascunse – ce sa intrebi cand cumperi o casa
Iata cu ce probleme sau vicii te poti confrunta:
- Probleme structurale;
- Neplaceri sanitare;
- Erori electrice;
- Infestari cu insecte;
- Scurgeri ascunse;
- Mucegai nedetectat.
Insa, in cazul complexelor rezidentiale din sudul capitalei, nu mi-as face griji in legatura cu viciile ascunse, acestea fiind inexistente acolo. Aceste apartamente noi sector 4 sunt realizate cu un simt de responsabilitate ridicat, facand astfel imposibila aparitia unor erori de constructie.
Ce sa verifici cand cumperi un apartament sau o casa
Achizitia unui apartament, fie el nou sau vechi, e o procedura complexa, ce necesita multa informare din partea ta. Iata ce trebuie sa stii cand cumperi un apartament sau o casa.
Amplasarea si orientarea
Din experienta mea, cumparatorii tind sa evite apartamentele situate la parter, demisol, mansarda, sau ultimul etaj. Preferate sunt locuintele aflate la etajele intermediare. Pe de alta parte, acestea au, de regula, si cele mai prietenoase preturi. Daca totusi cumperi un apartament la ultimul etaj, asigura-te ca acoperisul e izolat cum trebuie.
Confortul unui apartament e dat si de orientarea acestuia. Cele cu ferestre catre sud au parte de mai multa lumina, insa si de mai multa caldura pe perioada verii. Cei ce au geamuri spre vest se pot bucura de apusuri superbe, dar lumina soarelui va cadea pe fatada apartamentului, de la mijlocul zilei si pana la apusul soarelui.
Apartamentul in care locuiesc acum are orientare nord-est. Nu bate soarele direct deloc pe parcursul zilei. Asta are si plusuri si minusuri. Pe de-o parte, vara e mai racoare, pe de alta parte, apartamentul poate fi destul de intunecos, mai ales in anumite momente ale zilei.
Modul in care arata locuinta
Cand vorbim de ce sa intrebi cand cumperi o casa, aspectul acesteia e unul din cei mai importanti factori. Prima impresie conteaza enorm. Insa, eu, precum si multe alte persoane, prefer sa renovez pe cat de mult pot o locuinta in care urmeaza sa ma mut. Exceptie fac apartamentele si casele noi, la cheie.
Renovarea apare ori din necesitate, ori tine de gusturi si preferinte. Inteleg ca e un sentiment placut sa vizionezi locuinte estetice si frumos amenajate. Insa, incearca sa privesti lucrurile mai in profunzime, dincolo de stratul de suprafata.
Facilitatile proprietatii
Cand spune facilitati, ma refer la spitale, scoli, statii de autobuz, magazine diverse, parcuri, terenuri de sport, dar si locuri de joaca pentru cei mici. Toate astea, daca dispui de ele, iti ridica mult calitatea vietii. Asadar, ia-le in considerare cand cumperi o noua locuinta.
Eficienta termica
Aici intervine certificatul de performanta energetica. Cu cat apartamentul e inclus intr-o clasa superioara, A sau B, cu atat caldura pierduta e mai mica, iar tu vei plati costuri mai reduse in anotimpul rece. E bine ca blocurile vechi sa fie izolate. In cazul blocurilor noi, acestea sunt, in mare parte, mai performante energetic, desi nu toate sunt incluse in prima clasa, A.
Verificarea documentelor juridice
Ca potential cumparator, ai dreptul sa vezi documentele juridice ale apartamentului pe care urmeaza sa-l achizitionezi. Iata ce sa intrebi cand cumperi o casa, in legatura cu documentele juridice: autorizatia de constructie, extrasul de carte funciara, certificatul de urbanism, si, dupa caz, procesul verbal de receptie.
Acestea vor dezvalui conditiile realizarii imobilului, precum si acordurile si avizele primite de dezvoltator. Ele arata daca constructorul a tinut seama de anumite aspecte esentiale, ca de exemplu: distanta fata de alte constructii vecine, distanta pana la strada, inaltimea maxima permisa a cladirii, etc.
Totodata, din rasfoirea acestor documente vei afla si detalii tehnice. Cunoscand toate aceste informatii, vei stii la cine trebuie sa apelezi, in caz de nevoie, de potentiale reparatii, sau alte probleme de rezolvat.
Ce sa intrebi cand cumperi o casa – concluzii
Iata ce trebuie sa stii cand cumperi o casa. Informeaza-te bine inainte de a o cumpara. Retine intrebarile pe care le-am detaliat mai sus si adreseaza-le vanzatorului. Pune intrebari pertinente, care acopera o varietate mare de aspecte referitoare la imobil, apartament, vecinatati, si altele.
Cand discutam despre ce sa intrebi cand cumperi o casa, tot ceea ce am descris in acest articol iti va fi de folos. Astfel, sansele de a face alegerea corecta cresc semnificativ. Mai mult, te vei putea bucura de noua ta casa, pe termen lung.
In oferta SudRezidential gasesti numeroase de optiuni atractive pentru achizitia unei locuinte noi, cu garantia calitatii si a confortului.