Ce trebuie să faci imediat dupa ce ai cumparat o locuinta?

Ai reusit sa iti indeplinesti visul de a deveni proprietarul unei locuinte? Odata cu incheierea contractului de vanzare-cumparare, incepe o noua etapa in procesul care te face proprietar cu drepturi depline. Pentru a te asigura ca totul este in deplina legalitate si ca nu te trezesti dupa o anumita perioada cu amenzi sau probleme, trebuie sa urmezi o serie de pasi:

1. Trece proprietatea pe rol!
In termen de 30 de zile de la autentificarea contractului de vanzare-cumparare, asigura-te ca te prezinti la directia de impozite si taxe cu actele necesare pentru a declara proprietatea. Printre actele necesare se numara:
Originalul contractului de vanzare-cumparare.
Copie a certificatului de casatorie (daca este cazul).
Originalul cartii de identitate.
Copii ale releveului si certificatului energetic.
Este un pas simplu, dar extrem de important. in cazul in care nu faci asta in 30 de zile risti o amenda.

2. Actualizeaza Cartea Imobilului
Cu o copie a cartii tale de identitate si una a contractului de vanzare-cumparare, trebuie sa te prezinti la administratorul blocului in care este situata locuinta ta. Aici, vei solicita mentionarea noului proprietar in Cartea Imobilului

3. Trece toate utilitatile pe numele tau!
Energia electrica, apa, gazul, gunoiul – toate aceste utilitati trebuie sa fie trecute pe numele tau. Pentru a face aceasta tranzitie, va trebui sa pregatesti o serie de documente:
Copie a contractului de vanzare-cumparare.
Copie a cartii tale de identitate.
Ultima factura si chitanta pentru serviciile de utilitati.
O poza cu seria si indexul contorului.
Acest pas nu numai ca iti va asigura accesul la serviciile esentiale, dar te va si proteja de situatii confuze legate de facturare.

4. Mergi la notar pentru incheierea de intabulare
Un pas important pe care nu trebuie sa-l omiti este intabularea. Acest proces presupune inregistrarea proprietatii tale in registrul public de imobile. Va trebui sa te prezinti la notar cu documentele relevante, inclusiv contractul de vanzare-cumparare, pentru a finaliza acest proces legal. Intabularea dovedeeste dreptul tau asupra proprietatii, atestand ca aceasta iti apartine pe deplin.

5. Protejeaza-ti investitia cu o asigurare Corespunzatoare
Odata ce ai devenit oficial proprietarul locuintei tale, este timpul sa iei in considerare securitatea si protectia acesteia. Cauta o asigurare adecvata pentru locuinta, care sa acopere riscuri precum incendii, inundatii sau furt.

6. Cunoaste-ti vecinii
Fa-ti timp sa cunosti vecinii si sa iti faci noi prieteni. Aceasta nu numai ca va crea un mediu placut in jurul tau, dar poate fi si util in cazurile in care ai nevoie de sprijin sau informatii legate de comunitatea ta locala. Este bine sa te integrezi cat mai bine in comunitate iar cunoasterea vecinilor te ajuta sa faci asta.

Dupa ce rezolvi toate detaliile legate de acte, poti trece la urmatorul pas: mobilarea.

Trimite Mesaj
Suna
Locatie

SudRezidential.ro iti ofera o experienta cat mai personalizata in procesul de cautare a proprietatii imobiliare potrivite. In acest scop folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul anunturilor si pentru a analiza traficul.