Exista numeroase idei pentru amenajarea dormitorului, care te vor ajuta sa-ti transformi locuinta in refugiul tau personal, departe de stresul cotidian. Daca aplici urmatoarele sfaturi practice, vei obtine o camera relaxanta, unde iti poti reincarca „bateriile” la finalul unei zile lungi, de munca.
Am intrebat mai multi designeri de interior in legatura cu sfaturile lor legate de cum sa-ti transformi dormitorul intr-un adevarat sanctuar.
Amenajare dormitor – 12 idei inspirationale
Sunt mai multi factori de care trebuie sa tii cont cand te decizi sa reamenajezi dormitorul. Printre ei se numara dimensiunea camerei, forma ei, bugetul de care dispui si preferintele tale.
Fie ca vrei sa redecorezi intreg dormitorul, sau doar sa schimbi cateva elemente esentiale, mai jos vei gasi destul de multe idei de inspiratie. Prin intermediul lor, dormitorul tau va fi locul unde te odihnesti si obtii o stare generala de bine.
Terapie prin culoare
Alege culori care te pot calma, cand vine vorba de pereti, podea, covoare, paturi, si altele. Eu, personal, prefer culori neutre si deschise, dar subtile, cum ar fi alb, crem, beige, etc. Chiar si griul deschis si alte nuante pastel sunt recomandate pentru un efect linistitor.
Sfatul meu e sa te axezi pe nuante soft, dar sa te joci cu cateva accente de culoare. De exemplu, poti decora o canapea sau un pat in culori neutre, cu perne mai indraznete, in nuante mai intense, insa nu stridente. Prea multe culori amestecate duc la un sentiment coplesitor, deci evita asta.
Pentru un efect modern, chiar minimalist, poti opta pentru o amenajare monocromatica. Simplitatea e la moda in orice perioada. Mai mult, eu prefer culorile calde fiindca imi provoaca bucurie si ma ajuta sa ma odihnesc mai bine.
Potrivit expertilor, cele mai bune optiuni pentru un dormitor sunt urmatoarele culori: beige, crem si alte culori ale pamantului. Multi specialisti considera verdele si albastrul ca fiind printre cele mai relaxante culori. Asta ma bucura enorm, tinand cont ca sunt si culorile mele preferate.
E aproape la fel de important si sa alegi culori complementare, care sa se potriveasca perfect cu toate celelalte elemente de decor din camera. Iata niste idei din care te poti inspira:
- Albastru pal – culoarea cerului senin si al oceanelor;
- Lavanda – alege aceasta nuanta daca-ti doresti un dormitor elegant si rafinat. E asociata cu liniste si caldura;
- Roz prafuit – o culoare romantica. Se spune ca ar stimular circulatia sanguina si emana compansiune;
- Nuante de beige si crem – culori sofisticate si versatile;
- Gri deschis – o culoare neutra care se potriveste cu orice;
- Liliac – o nuanta calda ce simbolizeaza feminitatea;
- Verde deschis (pal) – pentru revitalizarea mintii si a corpului, alege verdele. Simbolizeaza renasterea, prospetimea, natura, siguranta si armonia;
- Alte culori pastel.
Noptiere alese cu grija
Eu consider noptierele esentiale, mai ales intr-un dormitor matrimonial, unde patul ar trebuie sa fie plasat pe mijloc. Opteaza pentru o dimensiune potrivita a acestor elemente, care sa corespunda marimii patului. Altfel, se va creea o discrepanta care deranjeaza estetic.
Ce mai poti face e sa decorezi cu atentie si bun gust aceste piese de mobilier. Eu as opta pentru niste veioze simple, dar elegante, cu lumina reglabila. Asa, pot beneficia de lumina de veghe, chiar inainte de culcare.
Doua noptiere care au si sertare te ajuta sa obtii mici spatii aditionale de depozitare. E bine ca ele sa incadreze patul, care ramane piesa centrala a dormitorului. Noptierele, pe care vei aseza sursele de lumina, e bine sa aiba dimensiuni si forme conform caracteristicilor patului.
Amenajarea dormitorului cu un pat de calitate
Prin asta ma refer mai ales la confortul adus de saltea, dar si la dimensiunile ramei patului. Merita sa investesti intr-un pat suficient de lat, dar si intr-o saltea comoda, care te va ajuta sa te odihnesti la nivel optim. Priveste patul ca pe vedeta dormitorului tau.
Alege o rama rezistenta, durabila, preferabil din lemn masic, daca bugetul iti permite. Peste salteaua ergonomica, aseaza asternuturi moi, precum si o patura pufoasa care-ti va tine de cald, mai ales in sezonul rece. Amenajarea patului nu ar fi completa fara cateva perne umplute cu pene si puf.
Pe langa importanta patului si a saltelei, si materialele din care sunt facute asternuturile joaca un rol esential pentru o odihna ca la carte. Eu sunt adepta bumbacului organic, insa poti opta si pentru in sau chiar satin. Toate aceste detalii vor face din patul dormitorului o oaza de relaxare irezistibila.
Fara ecrane in dormitor
Pe langa faptul ca cele doua noptiere dintr-un dormitor nu ar trebuie sa fie mult mai inalte comparativ cu patul, ele nu ar trebui sa fie suport pentru telefoane, laptopuri, tablete si alte deviceuri mobile.
De fapt, timpul petrecut in camera de odihna nu ar trebui sa consiste in statul pe telefon sau pe Internet. Asa ca, limiteaza momentele de genul acesta si dedica mai mult timp relaxarii, meditatiei si somnului.
Lasa aceste obiecte cat mai departe de pat. In schimb, poti pastra cateva carti preferate pe noptiera, pentru o sesiune de lectura, seara, inainte de culcare. Asta te va relaxa.
Alege plantele de apartament propice
De la plante clasice, in ghiveci, la buchete de flori, in vaza, si muschi de padure, sunt multe optiuni pentru decorarea dormitorului. Obiectele astea te aduc mai aproape de natura, iti oxigeneaza camera, si o infrumuseteaza.
In locul tau, eu as pastra pe noptiera si un buchet uscat de flori de lavanda. Mirosul lor are efect calmant. Dupa spusele cunoscatorilor in feng-shui, plantele ar trebui puse in colturile libere are dormitorului. Astfel, ele vor facilita curgerea libera a energiei in spatiul in care te odihnesti.
Atentie, insa, la cateva specii de plante care pot fi toxice. Aparent, azaleele (daca sunt inghitite), calele, colocazia, floarea flamingo, si pasarea paradisului ar fi de evitat, ele avand toxicitate medie sau severa.
In locul lor, poti alege plante in ghiveci precum:
- Crinul pacii;
- Iedera englezeasca;
- Limba soacrei;
- Crizanteme;
- Feriga;
- Gerbera;
- Aloe Vera;
- Filodendron;
- Begonia;
- Iasomie;
- Hibiscus;
- Monstera.
Nu uita de detalii si personalizare
Include cristale si alte pietre naturale ca parte din decorul dormitorului tau. Cu acestea, iti poti creea un adevarat ritual de eliberare a stresului, cu pana la o ora inainte de culcare. Un dormitor decorat adecvat te ajuta sa obtii un somn mai calitativ.
Si, dupa cum stim, somnul de calitate ne fereste de multe probleme de sanatate. Mai mult, el ne imbunatateste starea si ne scapa de stres. Utilizarea urmatoarelor cristale te poate ajuta sa atingi acest obiectiv:
- Ametist – preferatul meu – curata blocajele, calmeaza mintea, ofera pace;
- Turmalina neagra – calmeaza o minte hiperactiva si-ti relaxeaza profund intregul corp;
- Piatra lunii – echilibreaza emotiile, duce la un somn mai odihnitor;
- Jadul – unul din favoritele mele – simbolizeaza linistea si puritatea, dar si visele;
- Cuart roz – vindeca organismul, relaxeaza planul psiho-emotional;
- Labradorit – reface energia creierului in timpul somnului.
Amenajarea mobilei in dormitor conteaza si ea. De exemplu, ar trebui evitate dormitoare cu patul la geam. Nu amplasa televizorul in camera de odihna. O alta regula nescrisa ar fi sa pastrezi spatiul de dormit curat si ordonat mereu.
Mie imi creeaza o stare de bine si de liniste sa fac mereu patul, in fiecare dimineata. Astfel, e si mai imbietor seara, cand ma strecor in asternuturi. Amenajarea dormitorului in mod corect poate include si opere de arta precum tablouri. Insa, eu as sta departe de tablourile acelea cu rame groase si greoaie, cum erau pe vremuri, mai ales daca locuiesti intr-un apartament.
O alte metoda de relaxare pe care o poti testa in propriul dormitor este aromaterapia. Eu folosesc un difuzor, in care adaug apa si cateva picaturi de ulei esential. Seara, folosesc uleiuri esentiale linistitoare, care ma ajuta sa adorm mai usor.
Mai ales o locuinta noua are nevoie de customizare din partea ta, prin obiecte dragi tie. Asa ca, atunci cand cauti apartamente de vanzare sector 4 sau Bucuresti, daca faci alegerea corecta, vei beneficia de oferte semnificative. Ele iti vor da posibilitatea economisirii unor sume pe care le poti, ulterior, investi in amenajarea casei.
Textile si texturi
Sunt mai multe aspecte care merita luate in considerare cand vine vorba de amenajarea dormitorului:
- Lenjerii de pat din materiale naturale – opteaza pentru asternuturi din bumbac sau in, fiindca sunt mai moi, confortabile si respirabile;
- Covoare moi – in jurul patului, adauga covorase moi si placute la atingere;
- Perdele usoare, fluide – tesaturile din in sau poliester sunt usoare si ideale pentru perdele, fiindca permit luminii naturale sa patrunda in camera;
- Tapet texturat – un tapet intr-o culoare neutra amplifica interesul vizual si adancimea spatiului;
- Accesorii – perne decorative si paturi soft si calduroase – aspectul primitor si texturat e dat de aceste obiecte de amenajare interioara;
- Fotoliul din coltul dormitorului – un spatiu extra de relaxare poate fi creat prin amplasarea unui fotoliu moale intr-un colt al dormitorului;
- Plante pentru o atmosfera eco-friendly – ar trebuie sa nu lipseasca din nici un spatiu de locuit.
Un spatiu cat mai liber si aerisit
Investeste in spatii de depozitare inteligente sau camuflate. Astfel, mare parte din dormitor va ramane libera si va creea o atmosfera aerisita si relaxanta. Altfel, prea multe obiecte sau dezordine pot duce la o senzatie de oboseala. Din ce am experimentat, ordinea si curatenia imi aduc un calm interior.
Pe langa culorile deschise ale pardoselii, peretilor si altor piese de decor, vei mai avea nevoie si de ferestre mari, sau perdele care sa nu obtureze lumina naturala. Mobilierul simplu, dar functional completeaza un spatiu aerisit.
Draperiile usoare sau chiar transparente sunt alte elemente ce te ajuta sa eviti aglomerarea dormitorului. Foloseste cutii de depozitare, pe care sa le tii sub pat sau in alte locuri ascunse. Pe langa simplitate, mobilierul ideal mai trebuie sa fie si modular si completat de oglinzi ce amplifica senzatia de spatiu si lumina.
Nu supraincarca dormitorul cu multe obiecte. In schimb, alege cateva piese statement, decoratiuni simple.
Aplica regulile feng-shui
Feng-shui e o tehnica veche, asiatica, ce se bazeaza pe echilibru si armonie intre fiecare om in parte si mediul sau inconjurator. Conform acestei practici, dormitorul e un spatiu de reincarcare energetica si echilibrare a odihnei. Iata cateva principii si reguli usor de aplicat, de care sa tii cont in amenajarea dormitorului.
Culori deschise versus culori inchise
Alegerea culorilor depinde foarte mult de ce-ti doresti sa obtii. Ce energii vrei sa atragi in spatiul de odihna?
- Culorile deschise – alb, beige, crem, galben pal – simbolizeaza puritatea si lumina; ele creeaza o atmosfera plina de energie pozitiva si confera senzatia de camera mai spatioasa;
- Culorile inchise – verde, albastru, burgundy – confera spatiului tau o energie ceva mai concentrata si intima; verdele si albastrul sunt asociate cu relaxarea si calmul; daca le combini in mod armonios cu celelalte elemente de design, vei obtine un dormitor echilibrat din toate punctele de vedere.
Gama potrivita de culori in functie de amplasarea dormitorului
Feng Shui are la baza regula celor cinci elemente, atunci cand discutam despre gama potrivita de culori pentru design interior:
- Lemn – expansiune, viata, natura, crestere; forme alungite si culoarea verde; lemn natural si plante de interior;
- Pamant – fundatie si stabilitate; maro, galben, ocru; forme dreptunghiulare si patrate; obiecte din roci sau ceramica;
- Apa – flexibilitate si adaptabilitate; negru si albastru, oglinzi, si alte elemente de decor cu forme fluide, unduitoare;
- Foc – energie pasionala, entuziasm; culoarea rosie; forme conice sau triunghiulare; lumanari rosii, parfumate;
- Metal – precizie si claritate; alb si arginitu; statuete metalice, forme sferice.
In functie de cum e orientat dormitorul, ca puncte cardinale, ar trebuie sa fie asociat cu nuante si culori specifice:
- Orientare spre nord – culori mai reci, verde, albastru, etc.;
- Spre sud – nuante calde, portocaliu, rosu, galben;
- Orientat spre vest – albastru pastel, argintiu, beige, auriu deschis;
- Spre est – maro, alb si gri.
Mai important decat toate aceste recomandari este felul in care tu te simti in dormitorul tau: alege acele nuante care iti aduc o stare de calm si liniste, care te relaxeaza. Rezultatul final trebuie sa fie un spatiu in care te simti confortabil.
Simetrie si asezarea patului
E importanta asezarea propice a patului, dar si simetria obtinuta in dormitor, prin amplasarea celor doua noptiere. Mobilierul din jurul patului ar trebuie sa fie plasat simetric pentru un spatiu armonios. Patul, in mod ideal, e bine sa fie centrat pe mijlocul incaperii, dar cu tablia lipita de un perete solid, nu de peretii cu fereste sau usi.
Sub pat, spatiul e bine sa fie liber si aerisit. Astfel, energia camerei va circula libera. E important ca accesul in pat sa poate fi facut usor, din ambele parti.
Ai grija unde asezi oglinzile
Oglinzile din dormitor nu trebuie sa reflecte patul din fata. In Feng shui, se crede ca oglinda care reflecta patul poate afecta calitatea somnului. Pozitia oglinzii trebuie sa reflecte obiecte frumoase si placute estetic. Ele pot fi folosite si pentru a creea iluzia de spatiu generos.
Evita amplasarea oglinzilor in fata usilor de la intrare in dormitor. Mai mult, asigura-te ca alegi acele oglinzi care sunt bine incadrate de rame sau alt mobilier.
Poti alege un stil anume pentru amenajarea dormitorului
Sunt multe stiluri din care te poti inspira pentru amenajarea dormitorului tau. Iata cateva din cele mai populare si des intalnite.
Dormitor amenajat modern
Un dormitor amenajat modern prezinta urmatoarele caracteristici:
- Paturi cu platforme joase sau cele fara picioare, pentru un aspect minimalist si modern;
- O paleta de nuante neutre, in tonuri naturale, cu doar cateva accente de culoare;
- Mobilier cu forme simple si linii curate; un design discret;
- Corpuri de iluminat moderne, precum aplice, LED, si lustre suspendate;
- Arta abstracta, moderna;
- Forme geometrice si diferite texturi.
Dormitor amenajat clasic
Un dormitor pe stil clasic va arata dupa cum urmeaza:
- Un pat mare, elegant, cu detalii fine, si chiar un baldachin;
- Mobilier clasic, cu ornamente subtile;
- Pardoseala din lemn sau mocheta in culori calde;
- Lenjerie de calitate, cu broderii;
- Lampadare elegante cu abajururi ornamentate;
- Draperii ceva mai grele;
- Oglinzi cu rame sculptate;
- Tablouri clasice;
- Covor mare si gros, bogat in texturi;
- Ceasuri de perete sau de masa, vaze, si alte accesorii.
Dormitor amenajat rustic
In acest caz, totul se bazeaza pe naturalete si simplitate. Iata de ce trebuie sa tii cont, pentru un dormitor in stil rustic:
- Patul sa fie masiv, robust, dar cu design simplu;
- Lenjeria de pat in nuante pamantii, din in sau bumbac;
- Lampi de masa cu aspect vintage;
- Mobilier din lemn masiv, dar simplu lucrat;
- Covoare rustice peste podea din lemn;
- Accesorii din metal sau fier forjat;
- Picturi pe perete, inspirate din zona rurala.
Dormitor amenajat retro
Dormitoarele in stil retro prezinta elemente ce se regaseau in trecut, in anii 1950-1970:
- Paturi cu capitel si picioare conice;
- Asternuturi cu design geometric;
- Piese de mobilier cu accente cromate;
- Corpuri de iluminat in culori aprinse;
- Pardoseala vinilica;
- Perdele cu modele florale sau cu buline;
- Postere retro si ceasuri de perete caracteristice perioadei retro.
Dormitor amenajat romantic
Cand ma gandesc la dormitor amenajat romantic, prima data imi vine in minte culoarea roz prafuit. Aici, trebuie sa ai in vedere culori pastelate si detalii feminine:
- Paturi cu structuri usoare;
- Materiale moi, precum satin sau matase pentru lenjeria de pat;
- Piese delicate de mobilier, cu linii curbe;
- Abajururi cu terminatii din dantela;
- Perdele din voal sau organza;
- Covoare pufoase, in culori pastelate;
- Perne cu dantela si vaze cu flori.
Dormitor amenajat in stil scandinav, hygge
Dormitoarele amenajate in stil hygge emana caldura, intimitate, confort, si liniste:
- Paturi cu saltele confortabile si asternuturi placute la atingere;
- Putine piese de mobilier, si acelea cu design simplu;
- Straturi si texturi moi;
- Iluminare ambientala;
- Perdele usoare, transparente;
- Elemente de decor realizate din materiale naturale;
- Perne decorative si lumanari aromate.
Opteaza pentru draperii ce blocheaza lumina
Draperiile opace blocheaza intrarea luminii din exterior, astfel ca te poti odihni mai bine si dormi un timp mai indelungat. Ele sunt cu atat mai necesare daca apartamentul tau e orientat catre sud, unde bate lumina soarelui pe tot parcursul zilei.
Mai mult, draperiile opace realizate din materiale groase, pot retine caldura, si va creeaza un mediu mai linistit, cu mai putin zgomot provenit din strada. Pe langa blocarea luminii si sunetelor, aceste obiecte sunt mai durabile decat niste jaluzele. In final, cu ajutorul lor, vei obtine intimitate deplina.
Amenajare dupa dimensiune
Exista multe metode si idei ingenioase pe care le poti pune in practica. Ele te ajuta sa-ti amenajezi dormitorul, tinand cont de dimensiunea lui.
Amenajare dormitor mic
- Foloseste culori deschise pentru o iluzie a unui spatiu mai generos;
- Spatii de depozitare inteligente si ascunse;
- Mobilier modular;
- Oglinzi pentru efectul de expansiune;
- Pat si mobila proportionale cu dormitorul;
- Draperii lejere in nuante deschise.
Amenajare dormitor mare
- Aici, te poti juca cu nuante indraznete si piese statement, mai mari;
- Covoarele mari dau o nota de eleganta si rafinament unui dormitor spatios;
- Creeaza zone distincte, delimitate, precum colturi de lectura – asa, valorifici camera, la potentialul ei maximum;
- Eu as alege un pat king-size, mare, plasat pe mijloc, precum si comoda si noptiere spatioase;
- Te poti juca cu diferite culori si texturi cand vine vorba de paturi, covoare, draperii si perne decorative;
- Iluminarea poate fi diversificata – reglabila, candelabre, lampadare, etc.;
- Personalizeaza dormitorul pentru un cadru intim – tablouri si fotografii de familie.
Indiferent de marimea dormitorului, poti lucra eficient cu lumina naturala. Mai mult, opteaza pentru mobila functionala, de calitate, si care-ti confera un plus de confort.
Amenajarea dormitorului dupa forma camerei
Iata, mai jos, cateva sugestii in functie de forma dormitorului.
Amenajare dormitor ingust (dreptunghiular)
- Focuseaza-te pe lungime si indreapta atentia vizuala intr-acolo – aseaza patul in partea lunga a dormitorului pentru crearea unei zone de interes;
- Foloseste oglinzi plasate strategic pentru marirea vizuala a spatiului – oglinzile sa fie lungi si asezate pe perete;
- Mobilierul ar trebuie sa fie compact si chiar amplasat pe perete, suspendat, in anumite cazuri;
- Alege culori deschise pentru pereti, dar evita monotonia prin cateva puncte in care vei folosi nuante mai vibrante;
- Depozitarea pe verticala e ceea ce-ti doresti intr-un dormitor ingust.
Amenajare dormitor patrat
- Pentru armonie si echilibru, centreaza patul si completeaza spatiul cu doua noptiere identice, dar si alte elemente decorative care sa creeze simetrie;
- Evita sa incarci spatiul, prin folosireaa mobilierului de dimensiuni medii, proportionale cu cele are dormitorului;
- Culorile ideale sunt cele echilibrate, cu, eventual, un perete de accent, intr-o nuanta contrastanta;
- Creeaza puncte vizuale subtile prin plante si tablouri;
- Iluminarea va fi, de data aceasta, uniforma, pentru a evita formarea umbrelor;
- Plaseaza covorul pe mijlocul pardoselei si alege un covor cu textura sau model subtil.
Ce greseli poti face in amenajarea dormitorului?
Sunt cateva greseli pe care multi dintre noi le-am putea face in amenajarea dormitorului:
- Prea multe corpuri de mobilier – dormitorul va parea aglomerat; solutia e sa te focusezi doar pe acele obiecte esentiale si functionale;
- Culori prea inchise sau o combinatie excesiva de nuante puternice – dormitorul poate parea mic si sumbru; solutia o reprezinta culorile pastelate, care dau un aspect luminos;
- Iluminare insuficienta – duce la o atmsofera inchisa; alternativa e integrarea mai multor surse de iluminare, lustre, lampi si aplice;
- Neluarea in calcul a spatiului de depozitare – prea putin spatiu de depozitare duce la dezordine; solutia e investitia in mobilier care are sertare generoase si alte spatii de depozitare inteligente;
- Neoptimizarea dormitorului – subutilizarea dormitorului apare cand nu valorificam eficient acest spatiu; depozitarea pe verticala si mobilierul modular sunt ambele solutii viable.
Amenajarea dormitorului trebuie sa fie in concordanta cu preferintele si nevoile tale. Daca eviti aceste greseli, vei avea parte de un spatiu de odihna primitor si confortabil.
Beneficiile unui design interior corect al spatiului de odihna – ce ai de castigat din amenajarea dormitorului
Amenajarea dormitorului intr-un mod corect duce la numeroase beneficii:
- Somn imbunatatit – te odihnesti mai bine intr-un dormitor amenajat conform nevoilor tale;
- Stres redus – o atmosfera placuta a dormitorului, un spatiu de odihna ordonat si aerisit poate ajuta la scaderea stresului si anxietatii;
- Eficientizarea spatiului – mobilierul inteligent si accesoriile utile confera o mai buna organizare si ordine;
- Promovarea intimitatii – amenajarea dormitorului pentru a creste intimitatea duce la relatii consolidate si un loc personal reconfortant;
- Liniste si confort termic – acestea sunt obtinute doar daca folosesti materiale de izolare si sisteme de cea mai buna calitate;
- Stimularea creativitatii – o amenajare personalizata si customizata pe preferintele tale iti va creea o stare de bine, va stimula latura ta creativa, te va relaxa, si va deveni locul unde iti manifesti liber gusturile individuale.
Amenajarea dormitorului – Ganduri de final
Iata cu ce-mi doresc sa ramai, in urma acestui articol: amenajarea dormitorului trebuie facuta corect si e esentiala daca vrei sa obtii un sanctuar de odihna si echilibru emotional. Poti avea toate astea prin organizare inteligenta si multa atentie la detalii.
Pana la urma, dormitorul e locul unde ne refacem resursele si ne incarcam bateriile pentru a fi pregatiti de o noua zi. Nu privi asta ca pe o cheltuiala sau doar un simplu moft. E, de fapt, o necesitate si, chiar o investitie cu beneficii de lunga durata. Vei observa diferente majore in calitatea somnului, a starii tale generale, si a vietii, in ansamblul ei.