Certificatul de Urbanism este un act de informare in baza caruia se obtine autorizatia de construire si care cuprinde date esentiale referitoare la viitoarea constructie. Intelegerea informatiilor din certificat este esentiala pentru proprietarii de imobile care doresc sa cunoasca drepturile si obligatiile legate de proprietate, pentru persoanele care intentioneaza sa-si cumpere un teren sau pentru cei care doresc sa aduca modificari unei constructii existente.
Daca te regasesti in astfel de situatii, am pregatit pentru tine un ghid complet, pentru a intelege ce inseamna Certificatul de Urbanism si ce informatii contine, care sunt actele necesare obtinerii acestui document, cand este necesar si cat costa.
- Ce este Certificatul de Urbanism?
- Ce informatii contine un Certificat de Urbanism
- Care este rolul Certificatului de Urbanism si de ce este acesta important
- Tipuri de Certificate de Urbanism
- Cand este necesar un Certificat de Urbanism?
- Cum se obtine Certificatul de Urbanism?
- Valabilitatea Certificatului de Urbanism
- Intrebari frecvente (FAQ)
Ce este Certificatul de Urbanism?
Potrivit prevederilor legale, Certificatul de Urbanism este un act de informare, care cuprinde date referitoare la regimul juridic, economic si tehnic al imobilului, caracteristicile zonei in care se gaseste imobilul, cerintele urbanistice care urmeaza sa fie indeplinite, dar si lista avizelor si acordurilor necesare pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructie.
Acesta se intocmeste in conformitate cu prevederile documentatiilor de urbanism (PUG, PUZ, PUD) sau ale planurilor de amenajare a teritoriului aprobate pentru locul in care se afla imobilul. Emiterea Certificatului de Urbanism este prima etapa din procedura de autorizare a executarii lucrarilor de constructii, avand ca finalitate obtinerea autorizatiei de construire. De emiterea sa este responsabila Directia de Urbanism din cadrul primariei pe raza careia terenul sau constructia se afla.
Ce prevede legea despre Certificatul de Urbanism?
Autorizarea executarii lucrarilor de constructii este reglementata din punct de vedere legal prin intermediul Legii 50/1991. Aceasta prevede informatii referitoare la rolul Certificatului de Urbanism si conditiile in care acesta se emite.
Articolul 7 din Legea 50/1991 clarifica rolul Certificatului de Urbanism, care trebuie sa faca parte obligatoriu din lista documentelor depuse pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii. Aceeasi lege mentioneaza ca certificatul este emis de autoritatile abilitate sa autorizeze lucrarile de constructii, in termen de maxim 15 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii.
Legislatia in vigoare clarifica faptul ca Certificatul de Urbanism nu confera dreptul de a executa lucrari de constructii si impune, totodata, obligativitatea mentionarii scopului pentru care acesta a fost emis.
👉 Daca esti in cautarea unui loc potrivit atat pentru investitii strategice, cat si pentru locuire la standarde inalte, alege proprietati imobiliare premium, cu randament excelent, indiferent ca este vorba despre un apartament de lux, spatii comerciale cu vizibilitate ridicata, hale industriale disponibile imediat sau loturi de teren bine pozitionat.
Ce informatii contine un Certificat de Urbanism
Emitentul Certificatului de Urbanism va specifica informatiile privind regimul juridic, economic si tehnic al terenurilor si constructiilor existente la momentul solicitarii. Mai exact, acesta ofera informatii cu privire la caracteristicile principale ale imobilului sau terenului in cauza si indica tipul de documente care sunt necesare pentru obtinerea autorizatiei de construire.
Pe scurt, Certificatul de Urbanism contine:
- Date de identificare ale solicitantului si ale terenului;
- Reglementari urbanistice aplicabile (zone, POT, CUT);
- Restrictii si servituti;
- Avize si acorduri necesare, care vor insoti proiectul de autorizare;
- Alte informatii relevante.
Potrivit legislatiei in vigoare, emitentul trebuie sa inscrie in Certificatul de Urbanism toate informatiile cunoscute la momentul elaborarii in ceea ce priveste:
- Regimul juridic:
- situarea imobilului in intravilan sau extravilan;
- natura proprietatii sau titlul detinut asupra imobilului;
- existenta unor servituti, drepturi de preemtiune sau restrictii impuse de zone de utilitate publica;
- includerea imobilului pe listele monumentelor istorice, ale patrimoniului natural sau in zonele de protectie aferente, dupa caz.
- Regimul economic:
- folosinta actuala a imobilului;
- destinatia prevazuta in planurile urbanistice si de amenajare a teritoriului aprobate;
- reglementarile impuse de autoritatile publice centrale sau locale privind obligatiile fiscale ale investitorului;
- alte dispozitii stabilite prin hotararile consiliului local sau judetean referitoare la zona in care este situat imobilul.
- Regimul tehnic:
- informatii preluate din documentatiile de urbanism sau din planurile de amenajare a teritoriului, inclusiv situatiile in care imobilul este supus unui regim urbanistic special (zona protejata, restrictii temporare sau definitive de construire);
- regulile de aliniere a terenului si constructiei fata de drumurile publice din proximitate;
- distantele obligatorii pentru amplasarea constructiilor in raport cu proprietatile invecinate;
- inaltimea maxima admisa pentru constructii si caracteristicile volumetrice, exprimate in numar de niveluri si in metri;
- procentul maxim de ocupare a terenului (POT) si coeficientul maxim de utilizare a terenului (CUT), raportate la suprafata de teren care face obiectul certificatului;
- dotarea cu utilitati existente si necesare (apa, canalizare, gaze, energie electrica si termica, telecomunicatii, transport urban);
- aspecte privind circulatia pietonala si rutiera, accesele auto si locurile de parcare necesare;
- dimensiunile si suprafetele minime sau maxime ale parcelelor, aplicabile in cazul proiectelor de parcelare;
- elemente referitoare la volumetria si aspectul general al cladirilor in raport cu imobilele invecinate.
Care este rolul Certificatului de Urbanism si de ce este acesta important
Certificatul de Urbanism se emite cu scopul autorizarii executiei lucrarilor de constructii, dar si pentru desfiintarea acestora. In plus, certificatul se emite pentru concesionarea de terenuri, pentru organizarea licitatiilor de proiectare a lucrarilor publice la faza de studiu de fezabilitate, pentru cereri in justitie sau operatiuni notariale care implica modificari ale terenurilor (comasarea parcelelor sau dezmembrarea acestora, reorganizarea terenurilor pentru constructii si infrastructura).
In ceea ce priveste operatiunile juridice, legislatia mentioneaza ca efectuarea lor in lipsa Certificatului de Urbanism este lovita de nulitate.
Prin urmare, Certificatul de Urbanism este important atunci cand:
- doresti sa cumperi un teren – verificarea certificatului este cruciala inainte de achizitie;
- doresti sa renovezi sau sa extinzi o constructie existenta – certificatul mentioneaza care sunt tipurile de lucrari permise;
- esti proprietar de imobil – certificatul cuprinde informatii utile despre drepturile si obligatiile legate de proprietate.
👉 Daca intentionezi sa achizitionezi o locuinta care sa iti asigure confort, liniste si un stil de viata mai relaxat, consulta oferta de case si vile in Bucuresti si Ilfov.
Vila individuala 5 camere, curte generoasa, Soseaua Oltenitei, Sectorul 4
Casa tip duplex, zona rezidentiala din Popesti-Leordeni, Ilfov, mutare rapida
Casa individuala, Comuna 1 Decembrie, 15 minute de Bucuresti, 426 mp curte
Casa tip duplex in Comuna Berceni, Ilfov, P+1+M, complet mobilata si utilata
Vila moderna tip duplex, Strada Independentei, Comuna Berceni, Ilfov
Vila tip duplex, 4 camere, P+1E, mutare rapida, Bragadiru, Iflov
Tipuri de Certificate de Urbanism
Clasificarea se face in functie de scopul pentru care se solicita acest document. Astfel, Certificatul de Urbanism este de doua tipuri:
Certificat de Urbanism de Informare
Solicitat in situatiile in care proprietarul sau cumparatorul doreste sa cunoasca informatii despre un anumit teren sau imobil, certificatul de informare ofera date generale despre regimul juridic, economic si tehnic al proprietatii. Certificatul de Urbanism de Informare online sau scriptic nu este emis cu rolul de a obtine o autorizatie de construire.
Certificat de Urbanism de Autorizare
Certificatul de Urbanism de Autorizare se solicita in scopul obtinerii autorizatiei de construire sau demolare si contine toate informatiile necesare pentru intocmirea proiectului tehnic si obtinerea avizelor aferente.
Cand este necesar un Certificat de Urbanism?
Certificatul de Urbanism este necesar in urmatoarele situatii:
- Pentru construirea unei case noi;
- Pentru extinderea sau modificarea unei constructii existente;
- Pentru amenajarea unui teren;
- Pentru schimbarea destinatiei unui imobil;
- Pentru racordarea la utilitati;
- In alte situatii, precum amplasarea panourilor publicitare.
Cum se obtine Certificatul de Urbanism?
Obtinerea Certificatului de Urbanism este un proces relativ simplu, care necesita respectarea unor etape clare. Iata ce trebuie sa ai in vedere pentru a stii cine elibereaza Certificatul de Urbanism si care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi.
Institutia emitenta
Institutia care emite Certificatul de Urbanism este primaria locala, in cadrul careia trebuie sa existe, potrivit legii, o structura de specialitate in domeniul amenajarii teritoriului, urbanismului si executarii lucrarilor de constructii. In cadrul acestei structuri se depun actele pentru Certificatul de Urbanism.
Acte necesare Certificat de Urbanism
In vederea eliberarii Certificatului de Urbanism model, solicitantul trebuie sa depuna la primarie o serie de documente Certificat Urbanism, precum:
- Cerere tip completata (care se obtine de la emitentul Certificatului de Urbanism), in care se precizeaza scopul solicitarii;
- Acte de proprietate;
- Planul cadastral si topografic al terenului;
- Dovada platii taxei de eliberare a certificatului;
- Alte documente necesare pentru Certificatul de Urbanism, solicitate de emitent.
👉 Afla totul despre Extrasul de Carte Funciara: ce este, cum si de unde se scoate, daca planuiesti sa achizitionezi un apartament, un teren sau o casa.
Procedura de solicitare pentru eliberarea Certificatului de Urbanism
Depunerea actelor necesare pentru Certificatul de Urbanism se poate face atat online, cat si fizic, la sediul emitentului. In cazul in care acesta remarca anumite neconcordante in documentatia depusa, trebuie sa instiinteze solicitantul in termen de 5 zile de la inregistrarea cererii, specificand elementele care trebuie completate.
Termen de eliberare Certificat de Urbanism
Termenul de eliberare al Certificatului de Urbanism este de 15 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii, potrivit articolului 6 din Legea 50/1991. Acesta poate fi eliberat in format scriptic sau digital, prin intermediul postei electronice, in functie de optiunea selectata de solicitant.
Certificat de Urbanism pret
Pentru cei care doresc sa afle cat costa un Certificat de Urbanism de Informare sau de Autorizare, taxa pentru eliberarea acestuia se calculeaza in functie de suprafata de teren pentru care se solicita documentul. Prin urmare, pentru eliberarea Certificatului de Urbanism, pretul poate fi comunicat de catre emitent in momentul achitarii taxei.
Valabilitatea Certificatului de Urbanism
Valabilitatea Certificatului de Urbanism poate fi cuprinsa intre 6 si 24 de luni de la data emiterii. Acest interval este stabilit de catre emitent, in functie de scopul pentru care a fost solicitat, complexitatea investitiei si caracteristicile urbanistice ale zonei in care este situat imobilul, dar si valabilitatea documentatiilor urbanistice si a planurilor de amenajare a teritoriului.
Conditii de prelungire ale valabilitatii Certificatului de Urbanism
Certificatul de Urbanism poate fi prelungit de catre autoritatea emitenta, la solicitarea titularului, cu conditia ca cererea de prelungire sa fie depusa cu cel putin 15 zile inainte de expirare. Perioada maxima care poate fi acordata pentru prelungirea valabilitatii Certificatului de Urbanism este de 12 luni.
In vederea prelungirii Certificatului de Urbanism, actele necesare care trebuie sa fie depuse sunt cererea tip, insotita de certificatul emis, in original. De asemenea, alaturi de cererea de prelungire, solicitantul trebuie sa faca dovada achitarii taxei de prelungire.
Certificatul de Urbanism este un document esential in procesul de construire sau modificare a unui imobil, dar si de achizitie a unui teren. Acesta ofera informatii detaliate despre reglementarile urbanistice, conditiile de construire si avizele necesare pentru obtinerea unei autorizatii. Prin urmare, orice persoana care este proprietar de imobil, care intentioneaza sa renoveze, sa extinda sau chiar sa achizitioneze o constructie sau un teren trebuie sa cunoasca utilitatea acestui document.
Intrebari frecvente (FAQ)
- Cat costa un Certificat de Urbanism?
Taxa unui Certificat de Urbanism pentru construire sau pentru informare se calculeaza in functie de suprafata pentru care se solicita respectivul certificat.
- Care este termenul de eliberare?
Termenul maxim de eliberare a Certificatului de Urbanism este de 15 zile de la depunerea solicitarii.
- Ce se intampla daca certificatul expira?
In cazul in care acesta expira, valabilitatea Certificatului de Urbanism poate fi prelungita cu maximum 12 luni.
- Unde pot gasi informatii despre reglementarile urbanistice locale?
Informatii despre reglementarile urbanistice locale pot fi obtinute de la primarii, directiile de urbanism sau pe site-urile oficiale ale autoritatilor locale.
Surse foto: Shutterstock, Shutterstock.