Indiferent ca planifici sa construiesti o casa, sa investesti in agricultura sau sa dezvolti o afacere, alegerea terenului potrivit iti poate usura semnificativ proiectul sau, din contra, il poate ingreuna. Insa asta numai daca nu cunosti diferentele dintre un teren intravilan si un teren extravilan si ce avantaje si dezavantaje are fiecare.
Pentru a evita acest lucru si pentru a investi intr-un proiect in care toate sa mearga conform planului, am pregatit in acest articol tot ce trebuie sa stii cand cumperi un teren, astfel incat sa poti lua o decizie informata.
- Terenul intravilan: definitie si caracteristici
- Terenul extravilan: definitie si caracteristici
- Diferente cheie intre un teren intravilan si un teren extravilan
- Avantaje si dezavantaje pentru fiecare tip de teren
- Teren intravilan sau teren extravilan? Cum alegi terenul potrivit
- Intrebari frecvente despre terenurile intravilane si extravilane
Terenul intravilan: definitie si caracteristici
Sa incepem cu detalii despre terenul intravilan. Deescopera, in cele ce urmeaza, ce este, de fapt, un teren intravilan si care sunt caracteristicile sale.
Ce inseamna „intravilan”
Pentru a intelege mai bine ce este un teren intravilan, sa ne oprim mai intai asupra cuvantului „intravilan”. Ce inseamna „intravilan?” Ei bine, aceasta notiune se refera la zona care cuprinde suprafata construita si construibila a unui oras sau a unui sat.
Ce poti face cu un teren intravilan? Pornind de la aceasta definitie, putem spune ca terenul intravilan se afla in interiorul limitelor administrative ale unei localitati si este destinat, in principal, activitatilor urbane, cum ar fi constructiile rezidentiale sau comerciale.
Caracteristicile principale ale unui teren intravilan
Iata care sunt cele mai importante caracteristici ale unui teren intravilan:
- Este situat in interiorul localitatii. Un teren intravilan face parte din perimetrul urban sau rural si este incadrat in planul de dezvoltare al localitatii.
- Este destinat constructiilor. Scopul principal al terenurilor intravilane este de a fi folosite pentru constructii de locuinte, cladiri comerciale sau alte structuri urbane.
👉Daca vrei sa iti construiesti o casa cu scop de locuinta, atunci descopera cateva detalii utile despre intabularea casei si cadastru.
- Are acces la utilitati. De obicei, terenurile intravilane sunt racordate la retele de apa, canalizare, electricitate si gaz sau cel putin au aceste utilitati aproape.
- Beneficiaza de infrastructura dezvoltata. Drumurile asfaltate, iluminatul public si alte facilitati de infrastructura sunt, in general, disponibile si accesibile atunci cand vorbim despre terenuri intravilane.
- Se supune unor reglementari urbanistice mai permisive. Terenul intravilan permite efectuarea anumitor constructii, insa este, totusi, supus unor reguli de constructie si utilizare conform Planului Urbanistic General (PUG) al localitatii.
👉Esti in cautare de terenuri pentru constructii in Bucuresti? Descopera portofoliul nostru de terenuri intravilane pentru vanzare in Bucuresti si in zonele limitrofe.
Terenul extravilan: definitie si caracteristici
Acum ca ai aflat mai multe detalii despre ce este un teren intravilan, descopera, in cele ce urmeaza, mai multe informatii despre terenul extravilan.
Ce inseamna „extravilan”
Daca te intrebi ce inseamna „extravilan”, acesta este un cuvant care descrie un teren aflat in afara spatiului construit sau pe cale de construire al unei localitati. Pornind de la aceasta definitie, putem intelege ca terenul extravilan este situat in afara limitelor administrative ale localitatilor si este destinat, in principal, activitatilor agricole sau altor activitati non-urbane.
Caracteristici principale ale unui teren extravilan
Iata care sunt cele mai importante caracteristici pe care trebuie sa le cunosti atunci cand vorbim despre un teren extravilan:
- Este situat in afara localitatii. Un teren extravilan se afla in zonele de la marginea unei localitati si nu face parte din planul urbanistic al acesteia.
- Este destinat agriculturii. De regula, terenurile extravilane sunt folosite pentru agricultura, pasunat sau alte activitati rurale.
- Dispune de acces limitat la utilitati. In zonele extravilane, utilitatile sunt fie inexistente, fie mai greu accesibile.
- Beneficiaza de o infrastructura slab dezvoltata. Drumurile de acces sunt, de regula, neasfaltate, iar iluminatul public si alte servicii sunt adesea absente.
- Se supune unor reglementari mai restrictive. Utilizarea unui teren extravilan este adesea restrictionata in ceea ce priveste constructiile, acestea fiind permise doar in anumite conditii, cum ar fi utilizarea pentru agricultura, silvicultura etc.
Diferente cheie intre un teren intravilan si un teren extravilan
Pornind de la definitiile si caracteristicile de mai sus, ti-am pregatit, mai jos, o sumarizare a diferentelor cheie care exista intre terenurile intravilane si terenurile extravilane.
- Diferente in modul de utilizare: terenurile intravilane sunt potrivite pentru constructii rezidentiale si comerciale, avand infrastructura necesara, in timp ce terenurile extravilane sunt mai potrivite pentru agricultura sau activitati care nu necesita o retea de utilitati extinsa.
- Diferente de pret: terenurile intravilane sunt, in general, mai scumpe, datorita accesului la utilitati, pozitiei lor si potentialului de dezvoltare urbana, in timp ce pretul terenurilor extravilane poate fi mai mic, din pricina infrastructurii slab dezvoltate. Totusi, daca esti in cautare de un teren de vanzare ieftin, tine cont ca pretul unui teren intravilan la tara poate fi mai mic decat un pamant de vanzare in zona urbana, atunci cand vorbim despre pretul pe metru patrat al unui teren intravilan.
- Diferente in ceea ce priveste utilitatile: terenurile intravilane au acces la retelele de utilitati publice, fapt ce poate reduce costurile de racordare. In extravilan, racordarea la utilitati poate implica unele costuri ridicate, avand in vedere distantele.
- Diferente in ceea ce priveste reglementarile: pe terenurile extravilane, constructiile sunt mai restrictionate, fiind permise doar in anumite conditii, in timp ce, pe terenurile intravilane, sunt permise constructiile, insa tinand cont de PUG.
- Diferente de taxe si impozite: taxele si impozitele sunt, in general, mai mari pentru terenurile intravilane, data fiind prezenta infrastructurii si a serviciilor publice disponibile.
👉Cauti case si terenuri de vanzare pentru a analiza care achizitie e mai avantajoasa? Gaseste o multime de oferte pe sudrezidential.ro.
Avantaje si dezavantaje pentru fiecare tip de teren
In timp ce unele caracteristici ale terenurilor pot fi considerate ca fiind avantaje, exista, totusi, si cateva dezavantaje de care e bine sa tii cont, inainte de a face o alegere. Descopera, in cele ce urmeaza, mai multe detalii pe care le poti folosi daca esti in cautare de teren de vanzare in Bucuresti sau in alte localitati.
Avantajele si dezavantajele unui teren intravilan pentru imobile
Printre avantajele unui teren intravilan putem sa mentionam:
- Potentialul de dezvoltare – poti construi locuinte, spatii comerciale sau alte structuri urbane.
- Accesul la utilitati si infrastructura – aceste terenuri sunt deja racordate sau au utilitatile la indemana.
- Valoarea mai mare – in timp, terenurile intravilane isi pastreaza sau chiar isi cresc valoarea, aspect care poate insemna o investitie profitabila pe termen lung.
Ca dezavantaje, avem:
- Pretul mai ridicat de achizitie – chiar daca pe termen lung te gandesti sa vinzi terenul si sa obtii profit, in prezent, achizitia unui teren intravilan implica un cost mai mare decat unul extravilan.
- Reglementarile urbanistice restrictive – constructiile realizate trebuie sa se supuna reglementarilor Planului Urbanistic General si ale Planului Urbanistic Zonal.
Avantajele si dezavantajele unui teren extravilan
Atunci cand vorbim despre un teren extravilan, principalele avantaje sunt:
- Pretul mai accesibil – in general, costul unui teren extravilan este semnificativ mai mic, din pricina limitarilor in ceea ce priveste infrastructura.
- Libertatea de utilizare – daca vrei sa il utilizezi pentru agricultura sau alte activitati rurale, reglementarile sunt mai permisive.
- Contactul cu natura – aceste terenuri ofera un spatiu mai izolat si natural, aproape de natura.
In ceea ce priveste dezavantajele, acestea sunt:
- Accesul limitat la utilitati si infrastructura – cu toate ca, in prima faza, acest lucru poate fi vazut ca un avantaj, deoarece contribuie la un pret mai redus de achizitie al terenului, racordarea la utilitati poate fi costisitoare si, uneori, chiar imposibila.
- Potentialul de dezvoltare diminuat – in cazul in care doresti sa utilizezi terenul pentru constructii urbanistice, transformarea in intravilan poate fi costisitoare.
- Riscul de inundatii sau alunecari de teren – aflandu-se, de cele mai multe ori, in zone izolate, unele terenuri extravilane sunt in zone vulnerabile.
Teren intravilan sau teren extravilan? Cum sa alegi terenul potrivit
Cu toate ca informatiile pe care le-ai citit pe parcursul acestui articol sunt foarte utile pentru a face o alegere potrivita, nu uita sa iei in considerare si urmatoarele criterii, inainte de a decide:
- Scopul achizitiei. Daca vrei sa construiesti o casa, un teren intravilan e mai potrivit, in timp ce, pentru activitati agricole, cel extravilan poate fi o alegere mai buna.
- Bugetul disponibil. Preturile difera mult intre cele doua tipuri de terenuri, asa ca, pornind de la scopul achizitiei, alege terenul potrivit, la un pret corect.
- Localizarea. Pentru constructii, un teren aflat cat mai aproape de oras poate fi o alegere potrivita. Pentru agricultura, acest aspect nu este atat de important.
- Reglementarile urbanistice. In functie de scopul achizitiei, asigura-te ca verifici reglementarile si autorizatiile de care ai nevoie pentru proiectul tau.
👉Vrei sa cumperi un teren intravilan si cauti terenuri de vanzare in Ilfov? Descopera acest teren de vanzare in Corbeanca, ce are deja autorizatie pentru 11 vile exclusiviste.
Intrebari frecvente despre terenurile intravilane si extravilane
Odata cu situatiile deosebite care exista atunci cand vorbim despre alegerea unui teren pentru proiecte de constructie sau proiecte de agricultura, apar si anumite intrebari despre acest subiect. Iata care sunt cele mai comune intrebari, dar si raspunsurile specialistilor.
- Cat costa sa treci un teren din extravilan in intravilan?
Pentru trecerea din extravilan in intravilan nu exista un cost standard, deoarece tariful este influentat, in principal, de calitatea terenului si de dimensiunea sa. Daca te intrebi cat ar costa un ar de pamant intravilan, poti calcula pornind de la tarifele urmatoare, stabilite conform Ordinului nr. 1343/ 2018 cu modificarile si actualizarile ulterioare:
- Pentru terenurile din clasa 1: 4,416 lei/mp
- Pentru terenurile din clasa 2: 3,864 lei/mp
- Pentru terenurile din clasa 3: 3,312 lei/mp
- Pentru terenurile din clasa 4: 2,76 lei/mp
- Pentru terenurile din clasa 5: 2,208 lei/mp
- Pe un teren intravilan arabil se poate construi?
Da, pe un teren intravilan arabil se poate construi, insa este necesara scoaterea sa din circuitul agricol, printr-o autorizatie de construire.
- Ce se poate construi pe teren intravilan?
Pe un teren intravilan se pot construi locuinte, cladiri comerciale sau alte structuri urbane, insa doar cu autorizatii corespunzatoare.
- Unde pot gasi informatii despre reglementarile urbanistice pentru un anumit teren?
Mai multe informatii despre reglementarile in vigoare poti gasi la primaria localitatii sau pe site-urile oficiale, unde sunt disponibile PUZ si PUG. Iar pentru verificarea proprietarului unui imobil, te poti folosi de extrasul de carte funciara.
- Pot construi o casa pe un teren extravilan?
Nu, pe un teren extravilan nu se poate construi o casa decat daca se face trecerea la intravilan. Totusi, un teren extravilan poate permite construirea prin autorizare directa a adaposturilor pentru animale, a spatiilor de prelucrare/procesare/comercializare a produselor vegetale si zootehnice, precum si a imobilelor cu destinatie agroturistica.
- Cum aflu daca un teren este intravilan sau extravilan?
Pentru a afla daca un teren este intravilan sau extravilan, verifica documentele cadastrale sau consulta oficiul de cadastru local, pentru informatii clare. Daca ai nevoie si de localizare teren dupa numar cadastral, poti sa folosesti platforma ANCPI, care contine harti cadastrale online.
- Ce este un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) si de ce este important?
PUZ este un document detaliat, care stabileste modul in care este utilizat un teren, pozitia sa, infrastructura necesara etc. si este important deoarece iti poate oferi informatii esentiale despre un teren pe care il ai in proprietate.
In concluzie, pentru o alegere potrivita intre un teren intravilan vs. extravilan, este important sa cunosti caracteristicile, avantajele si limitarile fiecaruia. Totusi, nu uita sa tii cont si de obiectivele tale de dezvoltare si de bugetul disponibil. Intelegerea tuturor acestor aspecte te ajuta la luarea unor decizii informate, indiferent ca vorbim despre constructii, agricultura sau alte tipuri de investitii.