Receptia unei constructii este, conform legislatiei in vigoare, procesul prin care se certifica finalizarea lucrarilor, cu respectarea cerintelor stabilite si in conformitate cu autorizatia de construire. Daca ai achizitionat o noua locuinta si urmeaza sa faci receptia la terminarea lucrarilor, iata cateva aspecte importante pe care sa le ai in vedere, de la documentele pe care trebuie sa le ai la indemana, la elementele pe care trebuie sa le verifici in locuinta si felul in care poti gestiona eventualele probleme.
Cum sa te pregatesti atunci cand se face receptia unei case noi
Pregatirea pentru receptie este un pas extrem de important atunci cand urmeaza sa semnezi un proces-verbal de receptie la terminarea lucrarilor. Receptia lucrarii reprezinta o garantie a faptului ca locuinta in care te vei muta se incadreaza in standardele de calitate si corespunde asteptarilor tale.
In plus, conform Regulamentului privind receptia constructiilor, reglementat prin HG 343/2017, constructia poate fi data in folosinta doar in momentul admiterii receptiei la terminarea lucrarilor de catre investitor sau proprietar. Aceasta certifica faptul ca executantul si-a dus la indeplinire toate obligatiile, in conformitate cu prevederile contractului de executie, ale documentatiei privind proiectarea si executia, dar si ale autorizatiei de construire.
👉 Daca esti in cautarea unui nou camin pentru familia ta, Sudrezidential iti pune la dispozitie o oferta variata de apartamente noi in Bucuresti si Ilfov. Beneficiaza de acces la informatii detaliate si actualizate despre apartamentele disponibile si bucura-te de consultanta si asistenta de la profesionisti cu experienta juridica, financiara si suport pe tot parcursul procesului de achizitie!
Apartament 4 camere, terasa 98mp, imobil premium, Bd. Metalurgiei
Apartament tip studio, modern, disponibil imediat, Bulevardul Metalurgiei
Apartament tip studio, pasarela pietonala Berceni, Metrou Berceni
Apartament 3 camere, decomandat, Metrou Berceni, La Strada Mall
Apartament 2 camere, decomandat, Metrou Berceni
Apartament cu 3 camere, finalizat, Confort Urban Residence
Astfel, pentru a te asigura ca noua locuinta nu prezinta inadvertente si nu iti va provoca probleme dupa mutare, iata cum sa te pregatesti atunci cand se face receptia unei case:
Examinarea documentelor necesare
Conform legislatiei in vigoare, in momentul receptiei, este important sa fie verificate toate actele necesare pentru receptia casei, referitoare la proiectarea si executia lucrarilor. Acestea sunt importante pentru a te asigura de:
- respectarea prevederilor din autorizatia de construire, precum si alte avize sau acorduri care prevad conditiile de executie impuse de autoritatile competente;
- executarea lucrarilor in conformitate cu prevederile contractului de lucrari sau de executie, ale documentatiei de proiectare si executie;
- verificarea documentelor care intra in componenta cartii tehnice a constructiei: proiectul tehnic de executie, dispozitiile de santier, procesele-verbale;
- consultarea procesului verbal de receptie partiala, in cazul in care anumite parti din constructie au fost deja preluate;
- existenta unui deviz general actualizat la terminarea lucrarilor;
- existenta certificatului de performanta energetica.
Nu in ultimul rand, in cazul in care ai semnat un contract de vanzare-cumparare cu dezvoltatorul imobiliar, este important sa-l revizuiesti pentru a te asigura ca toate clauzele si specificatiile referitoare la executia imobilului au fost respectate.
Echipament util in executarea receptiei
Pentru a te asigura ca toate cerintele au fost respectate cu exactitate in procesul de construire, cateva echipamente pot fi utile atunci cand se face receptia unei case. Ruleta este esentiala pentru verificarea conformitatii tuturor dimensiunilor, iar lanterna este de ajutor pentru verificarea zonelor slab luminate sau mai putin vizibile.
Totodata, o nivela iti va fi de ajutor in verificarea peretilor sau a podelei pentru detectarea eventualelor diferente de inaltime, in timp ce cu un aparat foto vei putea documenta si proba orice problema identificata.
Persoane de contact
La efectuarea receptiei poate fi prezent si un reprezentant al dezvoltatorului, care sa ia nota de problemele sesizate, daca va fi cazul. In plus, un specialist care sa evalueze obiectiv calitatea lucrarilor si care sa poata observa eventualele neconformitati ar putea fi de ajutor.
Sfaturi ANPC: citeste cu atentie contractul inainte de receptie, noteaza orice nelamurire
Contractul include detalii importante despre termenii de garantie, dar si specificatii tehnice esentiale care, odata cunoscute, pot fi luate in vedere si verificate minutios. Orice nelamurire sau diferenta fata de ceea ce a fost mentionat in contract trebuie consemnata si comunicata dezvoltatorului.
Verificari la receptie – ce elemente sa ai in vedere
Atunci cand se face receptia unei case, exista o serie de elemente care nu trebuie sa-ti scape din vedere la verificare. Astfel, inainte de a semna procesul-verbal de receptie al lucrarii, analizeaza:
Elementele structurale
Asigura-te ca elementele structurale, precum peretii sau stalpii, nu prezinta fisuri sau deformari, sunt perfect drepti si corespund cu dimensiunile inscrise in proiect. Orice eroare a elementelor structurale poate afecta stabilitatea si siguranta cladirii pe termen lung.
Instalatiile
Functionarea optima a instalatiilor electrice, sanitare si termice este extrem de importanta pentru siguranta locuitorilor din viitoarea casa. Astfel, verifica prizele si intrerupatoarele pentru a te asigura ca functioneaza corect. Robinetele, toaletele si dusurile trebuie, de asemenea, inspectate, similar instalatiei de gaz si centralei termice.
In cazul in care exista eventuale suspiciuni in ceea ce priveste functionarea defectuoasa a unei instalatii, contracteaza un specialist care sa faca verificari amanuntite pentru a evita consecintele serioase provocate de eventuale defectiuni.
Finisajele
Finisajele sunt, de cele mai multe ori, indicatorul vizibil al calitatii lucrarii. Prin urmare, dincolo de aspectul general placut, verifica daca pardoselile sunt drepte, fara fisuri, iar gresia, faianta si parchetul sunt montate fara erori.
Tavanul si peretii fiecarei incaperi trebuie sa fie drepti, netezi si fara urme de umezeala sau mucegai. In plus, asigura-te ca tamplaria este corect montata, iar usile si geamurile sunt bine izolate, deschizandu-se si inchizandu-se corect.
👉 Daca iti doresti o locuinta moderna, cu finisaje de inalta calitate, structura de rezistenta solida si sisteme moderne de control si consum al caldurii, ansamblurile de apartamente Galaxy Park Residence pot fi chiar ceea ce cauti. Cu Sudrezidential, te bucuri de o experienta de achizitie sigura si transparenta si de o locuinta in care fiecare detaliu este gandit pentru confortul locatarilor.
Alte elemente ale constructiei
● Balcon sau terasa
In cazul balconului sau al terasei, hidroizolatia este esentiala pentru a preveni infiltratiile. Verifica, de asemenea, balustradele si asigura-te ca sunt solide si bine fixate.
● Spatiile comune
La receptia finala, este important sa acorzi atentie inclusiv finisajelor de pe casa scarii. In plus, asigura-te ca liftul blocului functioneaza si respecta standardele de siguranta, iar parcarile sunt marcate corespunzator si permit accesul facil.
● Suprafata utila
Este esential ca suprafata utila sa corespunda cu cea comunicata la achizitie, astfel ca, la fata locului, este recomandat sa efectuezi masuratorile necesare pentru verificare.
👉 Pentru a nu intampina probleme la receptia unui apartament, este important sa cunosti diferenta dintre suprafata utila si suprafata construita, dar si motivul pentru care trebuie sa le iei in calcul.
Sfaturi ANPC: verifica fiecare incapere in detaliu, noteaza orice problema si fa poze
La receptia lucrarilor de constructii, fiecare incapere trebuie inspectata cu atentie. In cazul in care observi erori de executie, acestea trebuie consemnate in procesul-verbal la terminarea lucrarilor. De asemenea, fotografiile sunt extrem de importante pentru a dovedi eventualele erori si pot fi extrem de utile in a remedia problemele observate.
Ce facem daca descoperim probleme atunci cand se face receptia unei case
Receptia unei case are rolul de a verifica toate conformitatile si de a preveni eventualele probleme, astfel incat locuinta in care urmeaza sa te muti sa fie executata in termenii stabiliti la incheierea contractului. Iata ce poti face in cazul in care in procesul de receptie finala a unei constructii sunt identificate eventuale probleme.
Consemnarea problemelor in procesul-verbal
Fiecare problema identificata atunci cand se face receptia unei case trebuie consemnata in detaliu in procesul-verbal. Alaturi de defectul sau eroarea de executie, mentioneaza un termen pentru remedierea acestuia, pe care il poti stabili de comun acord cu reprezentantul dezvoltatorului.
Refuzul receptiei
Daca problemele identificate sunt majore si nu pot fi remediate in timp util sau daca termenul de remediere pe care dezvoltatorul il ofera este unul mult prea mare, este recomandat sa refuzi receptia. Un punct de vedere al unui proiectant, al unui constructor sau al unui alt specialist pot fi utile in determinarea dimensiunii problemei si a termenului necesar de remediere.
Sfaturi ANPC: nu semna procesul-verbal pana in momentul in care nu esti in totalitate multumit. Solicita remedierea problemei in scris
Pentru a evita ca problema sa ramana, in cele din urma, nerezolvata este important sa semnezi procesul-verbal doar in momentul in care esti complet multumit de calitatea executiei intregului apartament. Totodata, nu omite sa soliciti remedierea problemei in scris, pentru a te asigura de raspunsul prompt al dezvoltatorului.
In final, este esential sa mentionam importanta unei verificari detaliate a locuintei atunci cand se face receptia unei case. Acest proces te poate scuti de probleme viitoare, cheltuieli nejustificate si nemultumiri referitoare la imobilul recent achizitionat. Totodata, cunoasterea drepturilor cumparatorilor si informarea pe subiecte privind piata si tranzactiile imobiliare sunt aspecte esentiale in procesul de achizitie a unui imobil. Astfel, o receptie corect realizata, in care problemele sunt sesizate si remediate imediat inseamna o mutare linistita si un camin nou fara probleme.
Sursa foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock