Desi este un moment plin de entuziasm in viata oricarei persoane, achizitia unei noi case vine la pachet cu o serie de cheltuieli. Afla tot ce trebuie sa stii cand cumperi un apartament: ce modalitati de plata poti lua in considerare pentru achizitia unui apartament nou, care sunt avantajele si dezavantajele fiecareia dintre ele si de ce este important sa alegi metoda de plata potrivita.
De ce este important sa alegi metoda de plata potrivita atunci cand iti cumperi un apartament
Daca a venit momentul sa-ti achizitionezi propria locuinta, este important sa stii care sunt principalele modalitati prin care o poti achita, in acord cu situatia ta financiara si planurile tale pe termen lung. Prin urmare, este recomandat ca orice persoana care isi cumpara un apartament nou sa aleaga o metoda de plata sustenabila, care sa nu puna presiune pe bugetul lunar in viitor.
Metoda de plata potrivita a locuintei ar trebui sa permita viitorului proprietar sa-si gestioneze eficient resursele, fara a face compromisuri considerabile si fara a-i afecta stilul de viata. De asemenea, plata viitoarei locuinte are si o componenta de securitate. Astfel, este esential sa te asiguri ca indiferent de felul in care achiti proprietatea, tranzactiile sunt efectuate in mod sigur.
Nu in ultimul rand, piata imobiliara poate fi uneori incerta. Alegerea metodei de plata potrivite te poate proteja de eventuale fluctuatii imprevizibile, dobanzi variabile si alte costuri pe termen lung. O planificare financiara riguroasa si o informare temeinica pot fi de mare ajutor in procesul de achizitionare al locuintei, astfel incat cumpararea unui imobil sa nu devina o povara financiara pe termen scurt sau lung.
👉 Daca esti in cautarea unui loc spatios si primitor care sa se transforme in casa mult visata, consulta oferta de apartamente cu 3 camere de vanzare in Bucuresti. Sudrezidential iti pune la dispozitie o gama larga de apartamente disponibile in diverse zone din sudul Bucurestiului, cu optiuni pentru toate bugetele si nevoile.
Care sunt principalele modalitati de plata pentru achizitia unui apartament nou
Pentru a eficientiza procesul de cumparare al unei noi locuinte, este esential sa fii informat cu privire la modalitatile prin care poti achita noua casa. Acestea pot fi alese in functie de situatia financiara, planurile tale si costurile totale pe care le implica achizitia unui apartament.
Iata care sunt principalele modalitati de plata pentru achizitia unui apartament nou:
Plata integrala din surse proprii
Una dintre cele mai eficiente modalitati de plata a locuintei este plata integrala din surse proprii. Aceasta presupune achitarea valorii locuintei din economiile personale ale cumparatorului, fara a apela la imprumuturi sau alte forme de finantare.
O astfel de metoda de plata va scuti viitorul proprietar de alte costuri adiacente, precum dobanzile si alte tipuri de comisioane bancare. In plus, resursele proprii confera o mai mare putere de negociere, in baza certitudinii unei tranzactii sigure si rapide.
Credit ipotecar
Plata prin intermediul creditului ipotecar implica obtinerea unui imprumut de la o institutie bancara, garantat cu proprietatea pe care o achizitionezi. Acesta necesita o contributie initiala din partea cumparatorului, sub forma unui avans de minimum 15% pentru persoanele care nu mai detin si alte proprietati.
Daca achizitia unui apartament prin credit ipotecar presupune cumpararea unei locuinte fara economii semnificative, termenul de rambursare al creditului este, in general, unul destul de mare, intinzandu-se pe o perioada de 20 sau chiar 30 de ani.
👉 Locuinta pe care o cauti este acum mai aproape de tine cu ansamblurile imobiliare din noul Galaxy Park Residence. Cu Sudrezidential, beneficiezi de informatii detaliate si actualizate despre apartamentele disponibile, consultanta si asistenta de la profesionisti cu experienta juridica, financiara si suport pe tot parcursul procesului de achizitie.
Programul Noua Casa
Cunoscut in trecut sub denumirea de Prima Casa, Noua Casa este un program guvernamental care faciliteaza accesul la finantare pentru achizitionarea unei locuinte.
Avand ca obiectiv cresterea accesului la proprietate pentru familiile cu venituri medii, creditul Noua Casa se acorda pe o perioada de maximum 30 de ani, iar suma maxima pe care o poti accesa este de 66.500 de euro pentru locuintele a caror valoare este de 70.000 de euro, cu un avans de 5% sau 119.000 de euro pentru locuinte care costa cel mult 140.000 de euro, cu un avans de 15%.
Pentru a beneficia de un astfel de credit, viitorii proprietari nu trebuie sa aiba in proprietate nicio alta locuinta sau sa detina cel mult o locuinta, cu o suprafata mai mica de 50 mp, care nu a fost cumparata prin programul Prima Casa sau Noua Casa.
Credit la dezvoltator
Alternativa la creditele acordate prin intermediul unei institutii bancare, creditul la dezvoltator reprezinta o finantare acordata direct de catre dezvoltator pentru a facilita achizitia de apartamente noi.
Desi implica un avans mai consistent, rate lunare mai mari si, implicit, termen de rambursare mai scurt, creditul pentru apartament la dezvoltator este mai usor de accesat, oferind o flexibilitate sporita. Aceasta modalitate de plata este recomandata persoanelor care nu pot accesa un credit bancar si care au posibilitatea de a achita rate lunare direct la dezvoltator.
Alte optiuni – vanzare-cumparare cu plata in rate
Vanzarea cu plata pretului locuintei in rate permite cumparatorului sa achite proprietatea vanzatorului in rate. Vanzarea-cumpararea apartamentului cu plata in rate se bazeaza pe incheierea unui contract intre parti, care negociaza perioada de rambursare si valoarea ratelor.
Apartament 2 camere la prima inchiriere, Bd. Metalurgiei, Sector 4
Apartament 2 camere de inchiriat, mobilat si utilat, prima inchiriere, parcare
Inchiriere 2 camere, Drumul Fermei, Popesti-Leordeni, Dimitrie Leonida
Apartament cu 2 camere decomandat, zona Eroii Revolutiei, Sos. Giurgiului
Apartament 2 camere modern, disponibil imediat, etaj 4/10, Confort Urban Residence
Apartament 2 camere gata de mutare, mobilat si utilat complet, Drumul Binelui
Costuri achizitie apartament – avantajele si dezavantajele diferitelor metode de plata
Fiecare metoda de plata descrisa mai sus implica deopotriva avantaje si dezavantaje. Alegerea modalitatii de plata potrivite depinde, in cea mai mare masura, de situatia particulara a cumparatorului si de costurile de achizitie ale apartamentului.
In ceea ce priveste plata integrala din surse proprii, principalele avantaje sunt flexibilitatea, eliminarea costurilor adiacente, prin inlaturarea dobanzilor si a altor comisioane, dar si rapiditatea tranzactiei si, implicit, o mai mare putere de negociere.
Pe de alta parte, daca ne referim la cumpararea unui apartament cu banii jos, dezavantajul vine din blocarea capitalului detinut intr-o singura investitie si limitarea accesului la fonduri pentru alte eventuale necesitati.
Avantajul unui credit ipotecar, similar cu accesarea unui credit Noua Casa, este accesul la fonduri semnificative fara economii considerabile. In cazul programului Noua Casa, avansul este chiar mai mic, fapt care creste gradul de accesibilitate al creditului pentru persoanele cu venituri medii. De altfel, beneficiarii acestui program se bucura si de dobanzi mai avantajoase, fapt care atrage cu sine costuri mai mici pe termen lung.
Dezavantajul creditului ipotecar implica dobanzi si comisioane care vor creste semnificativ costul total al locuintei. In plus, in cazul creditelor cu dobanda variabila, cresterea acestora poate majora simtitor rata lunara, afectand bugetul cumparatorului.
In ceea ce priveste programul Noua Casa, plafoanele impuse pentru suma maxima acordata pot constitui un dezavantaj, in special pentru acei cumparatori care doresc sa-si achizitioneze locuinte in zone imobiliare cu preturi mai ridicate.
👉 In cazul in care urmeaza sa achizitionezi o noua locuinta, afla totul despre contractul de vanzare-cumparare a unui imobil: ce este si ce elemente contine. Afla care sunt actele necesare pentru cumpararea unui apartament, dar si ce acte iti trebuie pentru vanzarea unui apartament, care sunt taxele achitate de catre cumparator, care este impozitul la vanzarea unui imobil si multe altele.
Daca avantajul creditului la dezvoltator implica accesibilitate sporita si depasirea rigorilor impuse de accesarea unui credit bancar, dezavantajul vine din riscul de faliment al dezvoltatorului, plata unui pret supraevaluat, ca urmare a lipsei evaluarii independente a proprietatii realizate de banca, o perioada de rambursare mai scurta si, implicit, rate mai mari.
Nu in ultimul rand, vanzarea-cumpararea cu plata in rate vine cu avantajul unui grad mai mare de personalizare si flexibilitate, insa, totodata, si cu riscuri mai mari. Pentru a evita aceste riscuri, este important ca partile sa includa in contract acele clauze care sa le protejeze de neplata sau nerespectarea obligatiilor contractuale.
Factori de luat in considerare in alegerea metodei de plata
Alegerea metodei de plata potrivite atunci cand vine vorba de achizitionarea unui apartament ar trebui sa ia in considerare mai multi factori.
Situatia financiara personala
Situatia financiara a cumparatorului, respectiv sumele de bani disponibile pentru o astfel de investitie, influenteaza decizia de a plati integral sau de a apela la o forma de finantare.
Stabilitatea veniturilor
Acordarea unui credit bancar se bazeaza, in mare parte, pe existenta unei stabilitati in ceea ce priveste sursele de venit. Totodata, important de retinut este ca o astfel de achizitie nu ar trebui sa afecteze in mod simtitor noul proprietar din punct de vedere financiar, pe termen scurt, mediu sau lung. Prin urmare, plata proprietatii in rate poate fi o alternativa de luat in considerare doar daca, la nivel financiar, exista o stabilitate si predictibilitate cu privire la venituri.
Obiective pe termen lung
Planurile pe termen lung, precum schimbarea locului de munca sau extinderea familiei, pot influenta decizia de a achizitiona o locuinta si felul in care aceasta poate fi achitata.
Sfaturi pentru alegerea celei mai bune optiuni de plata
Informarea si planificarea financiara sunt esentiale pentru a lua cea mai buna decizie atunci cand vine vorba de modalitatea de plata a apartamentului. Inainte de a te indrepta inspre o anumita optiune, asigura-te ca ai trecut prin urmatoarele etape:
- Evaluarea situatiei financiare – prin analiza detaliata a veniturilor si cheltuielilor fixe si variabile, verificarea economiilor si stabilirea unei sume disponibile pentru avans;
- Compararea costurilor totale – in functie de metoda de plata aleasa, costurile totale, influentate de nivelul dobanzilor si al comisioanelor pot varia;
- Compararea avantajelor pe care diferitele modalitati de plata le ofera – anumite modalitati de plata ofera o mai mare flexibilitate cu privire la termenii de rambursare, in timp ce altele ofera spatiu mai mare de negociere sau un timp mai scurt de procesare. Este important ca aceste avantaje sa intampine nevoile cumparatorului;
- Evaluarea riscurilor – fiecare metoda de plata implica anumite riscuri, iar decizia ar trebui sa fie luata in lumina mijloacelor cel mai putin riscante;
- Planificare pe termen lung – obiectivele pe termen lung, precum schimbarea locului de munca, deschiderea unei afaceri sau alte tipuri de investitii, sunt definitorii pentru alegerea metodei de plata potrivite.
Alegerea metodei de plata potrivite pentru achizitia locuintei implica o planificare financiara riguroasa. Este important ca orice cumparator sa fie informat cu privire la existenta mai multor optiuni de plata a locuintei, cu avantajele si riscurile pe care le implica. Decizia optima este fundamentata pe minimizarea riscurilor si asigurarea unei stabilitati financiare pe termen lung.