Ce trebuie sa contina contractul de vanzare-cumparare a unui apartament?

In procesul de cumparare a unui apartament, unul dintre pasii esentiali este incheierea unui contract de vanzare-cumparare. Acest document legal stabileste toate detaliile tranzactiei, drepturile si obligatiile partilor implicate. Pentru a te asigura ca totul decurge fara probleme, este esential sa stii ce trebuie sa contina un astfel de contract.

Elementele cheie pe care trebuie sa le cuprinda  contractul de vanzare-cumparare

Identificarea partilor contractante

Cei implicati in tranzactie trebuie sa fie identificati cat se poate de clar. Datele lor trebuie sa contina:

 • Numele si Prenumele. Numele complet al vanzatorului si de asemenea al cumparatorului trebuie specificate in mod clar.
 • Codul Numeric Personal (CNP). CNP-ul ambelor parti trebuie inclus in contract.
 • Domiciliul sau Resedinta. Adresa de domiciliu sau de resedinta a vanzatorului si cumparatorului ar trebui sa fie, de asemenea, parte din document.

Identificarea Imobilului

Un alt aspect esential este identificarea precisa a imobilului care face obiectul tranzactiei. Acest lucru ar trebui sa includa:

 • Adresa. Adresa exacta a apartamentului care se vinde trebuie sa fie specificata in mod clar.
 • Suprafata utila si construita.  Informatii detaliate privind suprafata utila si suprafata construita a apartamentului.
 • Numarul Cadastral. Este un identificator unic pentru fiecare imobil si trebuie inclus in contract.
 • Alte Detalii. Informatii cum ar fi numarul de apartament, numarul de camere, etajul, scara, blocul, orasul si judetul ar trebui sa fie mentionate in mod corespunzator.

Pretul de vanzare si modalitatea de plata

Un alt element important este stabilirea pretului de vanzare si a modalitatii in care se va face plata. Trebuie sa fie specificate urmatoarlee detalii:

 • Pretul pe care cumparatorul este dispus sa-l plateasca vanzatorului pentru apartament.
 • Cum va fi efectuata plata – in numerar, prin transfer bancar, sau poate prin intermediul unui credit ipotecar.

Data si locul incheierii contractului

Este important sa se inregistreze data si locul exact in care contractul a fost incheiat. De obicei, aceasta se intampla la biroul notarului public, care asigura autenticitatea tranzactiei.

Semnatura partilor contractante

Un contract de vanzare-cumparare nu este valabil fara semnaturile partilor implicate. Aceste semnaturi trebuie sa fie puse in fata notarului public pentru a asigura validitatea juridica a documentului.

Clauze suplimentare

Pe langa aceste informatii, contractul de vanzare-cumparare poate contine si alte clauze:

 • Clauza de Garantie. Vanzatorul poate garanta ca apartamentul nu are sarcini sau litigii care ar putea afecta tranzactia.
 • Clauza penala.  Aceasta clauza poate stabili o suma de bani care trebuie platita de catre partea care nu-si respecta obligatiile contractuale.
 • Clauza de reziliere. In cazul in care una dintre parti nu-si indeplineste obligatiile, contractul poate fi reziliat conform acestei clauze.
 • Promisiune de cumparare. Prin aceasta clauza, vanzatorul poate fi obligat sa ofere cumparatorului oportunitatea de a cumpara apartamentul, chiar daca are alte oferte.

Este esential ca un contract de vanzare-cumparare a unui apartament sa fie intocmit de un notar public. Acest lucru asigura ca documentul respecta toate prevederile legale si protejeaza drepturile ambelor parti. Cumparatorul trebuie sa citeasca cu atentie contractul inainte de a-l semna, pentru a intelege in totalitate toate clauzele si implicatiile sale.

Acest document trebuie sa fie complet si corect intocmit pentru a asigura o tranzactie fara probleme si pentru a proteja interesele ambelor parti implicate. Prin respectarea tuturor detaliilor esentiale si a legilor in vigoare, tranzactia de cumparare a unui apartament poate decurge fara dificultati.

Cere Oferta
Suna
Locatie

SudRezidential.ro iti ofera o experienta cat mai personalizata in procesul de cautare a proprietatii imobiliare potrivite. In acest scop folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul anunturilor si pentru a analiza traficul.