Conform ultimelor reglementari legale, incepand cu anul 2023, toate constructiile din Romania trebuie sa se incadreze in standardul nZEB, referitor la performanta energetica a cladirilor. Afla din acest articol ce este standardul nZEB, care este importanta acestuia, care sunt reglementarile legislative pentru locuinte nZEB, principalele diferente dintre cladirile nZEB si cele traditionale, dar si care sunt beneficiile unei case nZEB.
- Ce este standardul nZEB?
- De ce este important standardul nZEB?
- Legislatie si obiective pentru nZEB in Romania
- Principalele diferente dintre cladirile nZEB si cladirile traditionale
- Ce inseamna o casa nZEB?
- Cum sa obtii o casa nZEB in Romania
Ce este standardul nZEB?
Standardul nZEB sau nearly Zero-Energy Building reflecta eficienta energetica a unei cladiri si se refera la acele constructii care au un consum energetic aproape de zero. Conform reglementarilor legislative, o cladire ce respecta standardul nZEB este o constructie cu o performanta energetica foarte ridicata, al carei consum de energie este aproape egal cu zero sau este foarte scazut.
In plus, in cazul cladirilor nZEB, minimum 30% din consumul de energie trebuie sa fie acoperit cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsa la fata locului sau in apropiere, pe o raza de 30 de km fata de locul in care este situata cladirea.
Acest standard de eficienta energetica a cladirilor are la baza obiectivele Uniunii Europene de a reduce consumul de energie si de a deveni neutra din punctul de vedere al emisiilor de carbon, pana in 2050. Responsabile de 40% din consumul total de energie, cladirile necesita o atentie sporita pentru indeplinirea acestor obiective, motiv pentru care eficientizarea energetica a devenit obligatorie pentru toate constructiile publice si private din Romania.
De ce este important standardul nZEB?
De la impactul pozitiv asupra mediului înconjurator si pana la beneficiile pe care le au locatarii unei cladiri nZEB, importanta acestui standard capata o amploare din ce in ce mai mare. Nu este de trecut cu vederea nici faptul ca respectarea standardului nZEB a devenit o obligativitate inca din faza de proiectare a unei constructii, iar conformitatea cu noile reglementari este absolut necesara.
Cladirile nZEB au scopul de a reduce consumul de energie, fapt care contribuie la reducerea nivelului de poluare si la protejarea mediului inconjurator. Pe de alta parte, desi tranzitia spre sursele de energie regenerabile este costisitoare si necesita o investitie sustinuta, proprietarii se vor bucura, ulterior, de economii in ceea ce priveste costurile de intretinere.
Standardul nZEB ofera beneficii pe termen lung in ceea ce priveste confortul si sanatatea locatarilor. Calitatea aerului, sistemele de ventilatie eficienta sau controlul temperaturii si al umiditatii sunt elemente care contribuie la un mediu interior confortabil si sanatos.
👉 Pentru a-ti transforma locuinta intr-un spatiu eficient din punct de vedere energetic, citeste si Cum iti transformi apartamentul intr-un loc prietenos cu mediul inconjurator?
Legislatie si obiective pentru nZEB in Romania
Din punct de vedere legislativ, standardul nZEB este reglementat prin intermediul normativului Mc 001/2022, intrat in vigoare de anul trecut si care stabileste modalitatea in care trebuie sa se construiasca toate cladirile din Romania, pentru a se incadra in standardele impuse legal.
Normativul Mc 001-Metodologie de calcul a performantei energetice a cladirilor, elaborat in baza Directivei europene 2010/31/UE privind performanta energetica a cladirilor, reglementeaza:
- evaluarea si certificarea performantei energetice a cladirilor pentru constructii noi si existente – cladiri rezidentiale unifamiliale sau colective, cladiri de birouri, cladiri de invatamant, spitale, crese, hoteluri si restaurante, apartamente, cladiri cu alte destinatii si ocupare umana, la care sunt asigurate cel putin incalzirea, apa calda de consum si iluminatul;
- auditarea energetica a cladirilor care urmeaza a fi modernizate din punct de vedere energetic;
- stabilirea cerintelor minime de performanta pentru cladirile existente si noi, referitor la consumul de energie aproape egal cu zero (nZEB);
- concretizarea masurilor aplicabile pentru cresterea performantei energetice a cladirilor existente si stabilirea modului de cuantificare a costurilor asociate acestor masuri;
- cerintele minime de performanta energetica pentru cladiri rezidentiale si nerezidentiale existente renovate sau pentru cladirile al caror consum de energie este aproape egal cu zero.
Concret, normativul stabileste conditiile tehnice pe care noile constructii trebuie sa le indeplineasca, inclusiv in faza de proiectare. Orientarea fatadei cladirii preferabil catre sud, implementarea panourilor fotovoltaice, a pompelor de caldura sau a recuperatoarelor de caldura pentru reducerea consumului de energie sunt doar cateva dintre masurile pe care constructorii ar trebui sa le ia, pentru a respecta un anumit coeficient de eficienta energetica.
👉 Afla totul despre normativul nZEB, cu exemple concrete si explicatii detaliate.
Principalele diferente dintre cladirile nZEB si cladirile traditionale
Principalele diferente intre cladirile nZEB si cele traditionale iau in calcul eficienta energetica a acestora, sursele de energie utilizate, dar si impactul asupra mediului.
Cladirile nZEB au un consum de energie mult redus fata de cele traditionale, fiind proiectate pentru a folosi o cantitate mica de energie si pentru a se alimenta de la surse de energie regenerabile, precum panouri solare, turbine eoliene, pompe de caldura si alte tehnologii verzi. Pe de alta parte, cladirile traditionale consuma, in general, o cantitate mult mai mare de energie, bazandu-se pe surse de energie conventionale, precum gaz, petrol sau electricitate din retea.
In ceea ce priveste izolatia casei, noile reglementari legislative schimba parametrii in care o cladire este considerata a fi bine izolata. Daca o constructie traditionala are, in general, un nivel variabil de izolatie, fapt care conduce la pierderi mari de energie, cladirile nZEB sunt proiectate astfel incat sa asigure o performanta energetica superioara. Pana la adoptarea normativului, o casa traditionala era considerata bine izolata daca anvelopa termica a acesteia insuma 10 centimetri. In prezent, pentru casele nZEB, anvelopa termica trebuie sa aiba un minim necesar de 25-30 de centimetri, pentru a impiedica pierderile de caldura.
Daca in cazul cladirilor traditionale, elementele de eficienta energetica nu erau luate in considerare inca din etapa de proiectare, cladirile nZEB trebuie proiectate astfel incat sa maximizeze aportul resurselor regenerabile de energie in ceea ce priveste caldura sau iluminatul. In plus, cladirile nZEB utilizeaza materiale de constructii durabile si cu un impact redus asupra mediului.
Diferenta dintre casele traditionale si cele nZEB exista si in materie de costuri. Costurile unei constructii nZEB sunt mai ridicate in faza initiala, insa sunt recuperate ulterior, prin economii la facturile de energie, in timp ce costurile mai mici ale cladirilor traditionale in etapa de constructie sunt contrabalansate de consumul mai mare de energie, deci costuri operationale mai mari, pe termen indelungat.
Ce inseamna o casa nZEB?
O casa construita in baza standardului nZEB respecta toata conditiile reglementate legal, referitoare la eficienta energetica. Aceasta se axeaza pe utilizarea surselor de energie regenerabila si constituie un mediu sigur si sanatos pentru locuitorii ei.
Casele cu un consum de energie aproape de zero ar trebui sa foloseasca si sa produca aproximativ aceeasi cantitate de energie. Pentru a se supune noilor reglementari, cladirile care vor fi renovate in urmatoarea perioada trebuie sa faca eforturi pentru a-si reduce consumul de energie, utilizand, in acelasi timp, materiale durabile si plusand pe eficacitate.
Beneficiile unei case nZEB
Specialistii definesc aceste constructii nZEB drept constructii ale viitorului. Beneficiile unei case cu un consum de energie aproape de zero sunt multiple si cu impact nu doar asupra mediului, ci si asupra celor care o vor locui. Dintre acestea, cele mai comune beneficii sunt:
- eficienta energetica ridicata si consumul de energie minim;
- costuri de intretinere reduse – economiile majore pe care proprietarul le face pe termen lung amortizeaza investitia initiala mai mare, comparativ cu investitia facuta intr-o casa traditionala;
- mediu confortabil si sanatos, asigurat printr-o temperatura interioara constanta si o calitate imbunatatita a aerului;
- valoarea proprietatii, care se supune standardelor si reglementarilor legale, poate creste pe termen lung;
- independenta energetica, asigurata de utilizarea energiei regenerabile si de reducerea dependentei de sursele de energie conventionale;
- reducerea semnificativa a emisiilor de carbon si a impactului negativ asupra mediului inconjurator.
👉 Daca a venit, in sfarsit, momentul sa ai casa ta, consulta oferta de locuinte Sudrezidential si alege din gama larga de proprietati puse la dispozitia cumparatorilor. In plus, aici vei gasi experti care sa iti ofere suport de-a lungul intregului proces, de la consiliere juridica la agenti de vanzare sau brokeri de credite.
Apartament 2 camere la prima inchiriere, Bd. Metalurgiei, Sector 4
Apartament 2 camere de inchiriat, mobilat si utilat, prima inchiriere, parcare
Apartament cu 3 camere, locatie premium, Metrou Eroii Revolutiei-Sector 4
Garsoniera decomandata, finisaje premium, Pasarela Metrou Berceni
Apartament modern, proiect imobiliar exclusivist, Soseaua Oltenitei, stradal
Inchiriere 2 camere, Drumul Fermei, Popesti-Leordeni, Dimitrie Leonida
Cum sa obtii o casa nZEB in Romania
In cazul in care vrei sa construiesti o casa de la zero, cu respectarea standardelor nZEB, este important sa lucrezi cu specialisti care, inca din etapa de proiectare, sa ia in calcul eficienta energetica a cladirii.
Materialele utilizate in constructia casei, dispunerea acesteia fata de soare, izolatia termica, utilizarea surselor de energie regenerabile, potrivite cu nevoile constructiei, dar si monitorizarea lucrarilor propriu-zise, pentru a respecta specificatiile proiectului, sunt aspecte esentiale pentru constructia unei case nZEB.
Auditarea constructiei de catre un specialist autorizat este un alt pas important pentru a evalua si a certifica performanta energetica a casei. In plus, toate procedurile referitoare la construirea unei case nZEB pot fi regasite in Normativul Mc 001, care constituie un ghid de referinta pentru construirea caselor cu un consum de energie aproape de zero.
Casele nZEB, supranumite si case ale viitorului, vor cunoaste o popularitate tot mai mare in anii care urmeaza, pe de o parte, datorita modificarilor legislative care impun obligativitatea respectarii acestui standard, iar pe de alta parte, datorita avantajelor pe care le aduc locatarilor si economiilor majore pe termen lung.
Sursa foto: Shutterstock, Shutterstock