Orasul de 15 minute – tot ce trebuie sa stii despre acest concept

Proximitatea fata de locurile importante in care o persoana ar trebui sa ajunga in fiecare zi este esentiala pentru toti cei care se confrunta cu timpul lung petrecut in trafic, distante mari de parcurs pana la munca sau nevoia de a folosi masina chiar si pana la magazin. Orasul de 15 minute este un concept urbanistic care abordeaza tocmai acest impediment, promovand locuirea intr-o zona in care toate nevoile esentiale se afla la o distanta de 15 minute de mers pe jos sau cu bicicleta.

Descopera in acest articol ce inseamna orasul de 15 minute si care sunt principiile de baza dupa care acesta ar putea fi construit. Afla de ce este important orasul de 15 minute si care sunt beneficiile pe care le aduce, ce orase au implementat deja acest concept, care sunt provocarile in implementarea conceptului de oras de 15 minute si cum poate contribui fiecare dintre noi la crearea unui oras de 15 minute.

Ce inseamna orasul de 15 minute?

Orasul de 15 minute este un concept de planificare urbana care presupune ca nevoi zilnice ale oamenilor, precum locul de munca, magazinele, scolile sau spatiile de petrecere a timpului liber, sa se afle in proximitatea zonei in care locuiesc, la o distanta nu mai mare de 15 minute de mers pe jos sau cu bicicleta.

Conceptul orasului de 15 minute incurajeaza dezvoltarea durabila, imbunatatind calitatea vietii si reducand impactul asupra mediului. In plus, acest concept faciliteaza interactiunea sociala izvorata din multiplele facilitati de petrecere a timpului liber in proximitatea casei.

Popularizat de urbanistul si cercetatorul Carlos Moreno, conceptul de oras de 15 minute isi are radacinile in urbanismul secolului XX si sustine ideea de a crea comunitati compacte, in care locuitorii au acces facil la toate nevoile lor de baza.

👉 In cazul in care a venit momentul sa-ti achizitionezi propria locuinta, verifica oferta de apartamente 3 camere de vanzare Bucuresti si beneficiaza de gama larga de apartamente disponibile in diverse zone din sudul Bucurestiului, cu optiuni pentru toate bugetele si nevoile.

De ce este important orasul de 15 minute? 

Conceptul orasului de 15 minute se bazeaza pe cateva principii esentiale:

  • Proximitate – esentiala pentru a reduce timpul petrecut in trafic, in drum spre birou sau scoala, pentru a face cumparaturi sau pentru a petrece timpul liber in natura. Acest principiu prevede accesul la servicii de baza in apropierea resedintei, eliminand astfel nevoia de a parcurge distante lungi cu masina si efortul de a accesa diferite facilitati departe de locuinta;
  • Diversitate – cartiere mixte, cu functii diverse (rezidentiale, comerciale, de birouri, culturale) pentru a evita deplasarile lungi;
  • Spatii verzi – orasul de 15 minute este construit astfel incat sa prioritizeze accesul la spatii verzi, disponibile tuturor locuitorilor;
  • Comunitate – facilitatile din proximitatea casei incurajeaza ideea de comunitate si interactiune sociala. Parcurile, cafenelele, bibliotecile si magazinele locale devin puncte de intalnire pentru membrii comunitatii, fapt care contribuie la o mai buna coeziune sociala si la un sentiment crescut de apartenenta.
  • Participare – locuitorii au posibilitatea de a se implica in definirea principalelor aspecte referitoare la transformarea orasului in care locuiesc.

Aceste principii, enuntate de catre Carlos Moreno in 2021, subliniaza cateva dintre avantajele unui oras de 15 minute. Derivate din aceste principii cheie, exista o serie de alte aspecte care denota importanta implementarii unui astfel de oras.

Promovarea activitatilor sportive, prin crearea unei infrastructuri pentru pietoni si biciclisti, aduce beneficii considerabile in ceea ce priveste sanatatea locatarilor. Incurajarea deplasarii pe jos sau cu bicicleta promoveaza exercitiul fizic regulat. Pe de alta parte, incurajarea unor astfel de obiceiuri contribuie la reducerea poluarii si la imbunatatirea calitatii aerului prin diminuarea numarului de vehicule motorizate pe strazi.

Economia locala poate avea si ea de castigat de pe urma implementarii oraselor de 15 minute. Cand oamenii isi petrec mai mult timp in vecinatatea locuintei, sunt mai predispusi sa cheltuie bani in afacerile locale. Acest lucru poate avea un efect pozitiv asupra economiei locale, sprijinind afacerile mici si medii si mentinand banii in comunitate.

👉 Fă primul pas către un stil de viață mai echilibrat. Descoperă oferta noastră de apartamente cu 3 camere:

👉 Daca iti doresti sa locuiesti intr-un cartier in care majoritatea nevoilor, inclusiv cele legate de cumparaturi, munca, petrecerea timpului liber, educatie si servicii de sanatate, sunt usor accesibile si la o distanta nu mai mare de 15 minute, apartamentele The Grand Kristal Residence ar putea fi ceea ce cauti.

Implementarea unui oras de 15 minute poate necesita o transformare semnificativa a infrastructurii orasului. Totusi, ideea esentiala a acestui concept este atragerea in proximitatea locuintei a tuturor facilitatilor de care o persoana doreste sa se bucure, fara a fi nevoita sa se deplaseze pe distante lungi pentru a le accesa. In acest sens, conceptul poate fi adaptat cartierelor deja existente, prin reamenajarea spatiilor publice.

avantajele orasului de 15 minute

Ce orase au implementat deja conceptul de oras de 15 minute? 

Primarul Anne Hidalgo a implementat in Paris acest concept al orasului de 15 minute, prin initiative referitoare la crearea mai multor zone pietonale si a pistelor pentru biciclete. Totodata, in Melbourne, Australia, se implementeaza o varianta a acestui concept, orasul de 20 de minute, care vizeaza accesul locatarilor la diversele facilitati esentiale intr-o calatorie de 20 de minute cu transportul in comun sau cu bicicleta.

Conceptul a fost popularizat, de asemenea, in Suedia, Stockholm, unde sunt vizate imbunatatirea retelei de transport public si crearea unor cartiere mai sigure pentru locatari. In Portland, SUA, este intens promovata durabilitatea, investindu-se in transportul public, spatii verzi urbane si infrastructura pentru biciclete.

👉 Afla daca esti eligibil si ce imobil poti sa-ti cumperi prin Programul Noua Casa 2024. SudRezidential iti pune la dispozitie informații detaliate si actualizate despre apartamentele disponibile, consultanta si asistenta de la profesionisti cu experienta juridica, financiara si suport pe tot parcursul procesului de achizitie.

Care sunt provocarile in implementarea conceptului de oras de 15 minute? 

Investitiile in infrastructura, inclusiv pentru imbunatatirea transportului in comun si a infrastructurii pietonale si pentru biciclete, pot reprezenta o provocare pentru implementarea orasului de 15 minute. Cele mai multe dintre orase sunt construite pentru a facilita utilizarea masinilor, iar adaptarea acestora la utilizarea bicicletelor sau a mersului pe jos ar putea necesita investitii semnificative.

In plus, nu toate serviciile se potrivesc accesului facil, la 15 minute de mers pe jos sau cu bicicleta de casa. Unele facilitati, precum spitalele sau universitatile, pot necesita o populatie mai mare pentru a fi viabile.

Modelul de oras de 15 minute ar putea fi dificil de implementat in orasele foarte mari sau in zonele rurale unde populatia este dispersata. In aceste situatii, s-ar putea ca deplasarea cu mijloacele de transport in comun sau cu masina personala sa ramana necesara.

Totodata, crearea de locuri de munca in proximitatea anumitor zone poate fi dificila si implica schimbari inclusiv pentru companiile private, care ar fi nevoite sa gaseasca o solutie pentru a se reloca. Nu in ultimul rand, rezistenta la schimbare poate reprezenta un impediment pentru implementarea orasului de 15 minute, in special pentru persoanele obisnuite sa se deplaseze cu masina personala.

Cum poate contribui fiecare dintre noi la crearea unui oras de 15 minute? 

Conceptul de oras de 15 minute poate fi adus mai aproape de realitate prin actiunile pe care le intreprindem in viata de zi cu zi, sprijinind sustenabilitatea si dezvoltarea locala.

Iata cum poti contribui la crearea unui oras de 15 minute:

  • Utilizarea transportului sustenabil – mersul pe jos sau cu bicicleta in locurile care permit o astfel de deplasare contribuie la reducerea traficului si a poluarii;
  • Sustinerea economiei locale – prin achizitiile facute de la producatorii locali, de la magazinele sau pietele din proximitatea casei, dar si prin utilizarea facilitatilor din apropierea locuintei, precum restaurante sau cafenele, contribui la sustinerea afacerilor locale;
  • Implicarea in viata comunitatii – organizarea unor actiuni de voluntariat sau a unor evenimente locale contribuie la sporirea sentimentului de apartenenta la o comunitate;
  • Implicarea activa in actiunile de planificare urbana si intretinerea spatiilor verzi reprezinta initiative importante pentru promovarea unui mediu sanatos si sustenabil.

In ciuda provocarilor intampinate, conceptul orasului de 15 minute continua sa fie explorat si dezvoltat, fiind o optiune cat se poate de atractiva pentru viitor. In timp ce unele orase incep sa incorporeze aceste principii in planificarea urbanisica pe care o abordeaza, este probabil ca noi adaptari si dezvoltari ale conceptului sa apara in viitor.

Sursa foto: Shutterstock, Shutterstock

Trimite Mesaj
Suna
Locatie

SudRezidential.ro iti ofera o experienta cat mai personalizata in procesul de cautare a proprietatii imobiliare potrivite. In acest scop folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul anunturilor si pentru a analiza traficul.