Programul Noua Casa 2024: afla daca esti eligibil si ce imobil poti sa-ti cumperi

Daca a sosit momentul sa ai casa ta, indiferent ca iti doresti asta pentru mai multa independenta sau pentru a-i oferi familiei tale un mediu armonios, gandeste-te ca achizitia unei locuinte este o investitie importanta. De aceea, este esential sa alegi un imobil care se potriveste nevoilor tale, dar care este si eligibil pentru Programul Noua Casa.

Descopera in cele ce urmeaza daca Programul Noua Casa, cunoscut in trecut ca Prima Casa, este potrivit pentru tine si ce tipuri de locuinte poti accesa prin acest program.

Ce ar trebui sa stii, pentru inceput, despre Noua Casa 2024

agent imobiliar 2283638555

Programul Noua Casa a fost aprobat in anul 2020 ca o forma imbunatatita a programului Prima Casa, lansat in 2009. Noua Casa permite astfel achizitionarea unor locuinte mai spatioase si mai scumpe. In acelasi timp, acesta pastreaza obiectivul programului Noua Casa, si anume cel de a creste accesul la proprietate pentru familiile cu venituri medii.

Creditul obtinut prin Programul Noua Casa 2024 se acorda in lei, pe o durata de maximum 30 de ani, pentru achizitia unei singure locuinte. Valoarea maxima pe care o poti accesa este de:

 • 66.500 euro pentru locuintele care costa cel mult 70.000 euro. In acest caz, avansul solicitat este de 5%.

👉Cu un avans de 5% iti poti achizitiona o garsoniera decomandata de 34 mp in Viva Residence Metalurgiei Park – un ansamblu rezidential premium din Bucuresti. Distanta de la imobil pana la statia de metrou Aparatorii Patriei se poate parcurge in cel mult 5-7 minute pietonal, astfel ca achizitia poate fi pretabila atat ca investitie, cat si ca locuinta.

 • 119.000 euro pentru apartamentele Noua Casa care costa cel mult 140.000 euro. Aici, avansul solicitat este de 15%.

👉Cu un avans de 15% iti poti cumpara, prin intermediul Programului Prima Casa, un apartament semidecomandat cu 3 camere in Brown Residence, Bucuresti. Acesta se afla la etajul 7/9 si dispune de un living open space cu bucataria, 2 dormitoare, 2 bai, un hol de acces si balcon. Suprafata utila a apartamentului de 67.84 mp + 4,57 mp aferenti balconului si costa mai putin de 100.000 de euro.

Pentru cine este potrivit Programul Noua Casa

credit prima casa 1686987619

In principal, Programul Noua Casa se adreseaza romanilor care doresc sa isi achizitioneze prima locuinta. Cu toate acestea, si cei care mai detin in proprietate o locuinta pot fi eligibili pentru Progamul Noua Casa, insa prin respectarea unor conditii speciale mentionate in cea de-a doua parte a acestui articol.

De asemenea, datorita avansului perceput, Programul Noua Casa poate fi mai accesibil si pentru cei cu venituri medii. De exemplu, daca doresti achizitia unei locuinte de 70.000 euro, avansul pe care va trebui sa-l platesti este in valoare de 3.500 euro. Totusi, asa cum ai vazut, avansul difera in functie de valoarea imobilului.

👉Daca dispui de un avans si mai mare, de 15%, atunci poti sa-ti achizitionezi un apartament decomandat cu 3 camere care costa 104.000 de euro +TVA. Acesta se afla intr-un ansamblu rezidential premium din Bucuresti si beneficiaza de urmatoarea compartimentare: living spatios, bucatarie inchisa, dormitor matrimonial cu baie, un dormitor simplu, o a doua baie si un hol. Descopera mai multe despre acest apartament cu 3 camere in Bucuresti!

Cum sa economisesti pentru avans

In functie de pretul apartamentului pe care doresti sa-l achizitionezi, este important sa te asiguri ca dispui de suma de bani necesara pentru avans. In acest sens, pe langa alegerea unui imobil cu 0% comision pentru cumparator de pe sudrezidential.ro, poti incepe sa economisesti.

Iata cateva idei de economisire care sa te ajute:

 • Gestioneaza-ti bugetul lunar, urmand regula 50/30/20. Conform acestei reguli, 50% din venitul lunar ar trebui alocat cheltuielilor de zi cu zi, 30% pentru nevoi si dorinte, iar 20% pentru economii.
 • Fii atent la cheltuielile impulsive si invata sa le eviti. Pentru asta, poti sa iti creezi o lista de cumparaturi pe care sa o respecti atunci cand mergi in supermarket si sa aplici regula celor 24 de ore inainte de a face o achizitie mai generoasa. Aceasta regula presupune sa astepti 24 de ore inainte de a cumpara un lucru care costa mult, pentru ca timpul poate reduce impulsivitatea si te poate ajuta sa iei o decizie mai rationala.
 • Foloseste un cont de economii. Banii pe care ii pui deoparte luna de luna ii poti depune intr-un cont de economii. Spre deosebire de folosirea unui cont bancar curent, vei putea obtine o dobanda lunara.

👉 Procesul de economisire pentru locuinta visurilor tale devine mai usor atunci cand ai un scop precis in minte. Indiferent ca alegi un apartament cu 3 camere sau unul mai mic, porneste de la pretul sau de achizitie si calculeaza avansul de care ai nevoie pentru a-l cumpara. Imparte suma pe o perioada de cateva luni si foloseste-te de solutiile de mai sus pentru a obtine banii de care ai nevoie.

Ce tipuri de locuinte pot fi cumparate prin Programul Noua Casa

Daca te intrebi ce tipuri de locuinte poti sa cumperi accesand Programul Noua Casa, descopera in continuare tot ce trebuie sa stii.

Programul Noua Casa permite atat achizitionarea locuintelor vechi, cat si a locuintelor noi. Poti opta inclusiv pentru cele construite prin programele ANL, pentru care documentele de receptie la terminarea lucrarilor de constructii s-au semnat cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat.

👉Descopera imobilele din Viva Residence, cu preturi incepand de la 55.900 euro +TVA si termen de predare septembrie 2025.

Mai mult decat atat, poti sa achizitionezi si proprietati cu valori ce depasesc plafoanele mentionate mai sus, 70.000 de euro, respectiv 140.000 de euro. Exista aici conditia de a achita din fonduri proprii diferenta de bani.

👉Acest scenariu este aplicabil, de exemplu, si pentru acest apartament cu 3 camere si curte proprie, situat la parterul unei cladiri rezidentiale din Venus Residence 4.  Are o suprafata utila de 88,90 mp la care se adauga si suprafata extrem de generoasa a curtii, de 88 mp, iar pretul este de 155.500 euro +TVA.

Garantii Noua Casa 2024

Garantiile acordate pentru Noua Casa 2024 sunt urmatoarele:

 • Ipoteca pe casa de rang I in favoarea bancii si a statului roman asupra imobilului achizitionat prin credit;
 • Ipoteca mobiliara asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la banca finantatoare;
 • Depozit colateral constituit in favoarea bancii si valabil pe intreaga durata a finantarii, reprezentand contravaloarea primelor 3 rate de dobanda.

Conditii de eligibilitate pentru Noua Casa 2024

Indiferent daca ti-ai gasit deja locuinta sau nu, ca sa fii eligibil pentru Programul Noua Casa 2024 trebuie sa te incadrezi in una dintre urmatoarele situatii:

 • nu detii nicio locuinta in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul/ sotia.
 • detii in proprietate cel mult o locuinta, cu o suprafata utila mai mica de 50 mp, dar care nu a fost achizitionata prin Programul Prima Casa/ Noua Casa.

In plus, va trebui sa te asiguri ca dispui de:

De asemenea, pe langa aceste conditii pentru Noua Casa, va trebui sa indeplinesti si conditiile de eligibilitate cerute de banca. Acestea pot fi diferite de la o banca la alta, motiv pentru care este important sa efectuezi o cercetare amanuntita a pietei inainte de a decide.

De exemplu, varsta maxima Noua Casa la finalul perioadei de rambursare poate sa fie diferita de la o banca la alta. Insa, de regula, aceasta nu poate depasi varsta legala de pensionare (63 de ani la femei si 65 de ani la barbati) sau 75 de ani in cazul in care esti pensionar.

Un alt aspect important de mentionat aici, care nu depinde de banci, este ca nu trebuie sa fii casatorit pentru a beneficia de programul Prima Casa.

👉Daca locuiesti singur, atunci un apartament tip studio cu balcon si cu o suprafata utila totala de 49,80 mp ar putea fi perfect pentru tine. Se afla in ansamblul rezidential Viva Residence- Metalurgiei Park Faza II, ceea ce inseamna ca poti parcurge distanta pana la statia de metrou Aparatorii Patriei in doar 5-7 minute pe jos. Tot la cateva minute de mers pe jos se afla si parcul Tudor Arghezi, astfel ca, daca esti iubitor de sport, poti sa practici activitatea preferata pe unul dintre cele 14 terenuri disponibile in parc.

Pot sa inchiriez un imobil achizitionat prin Noua Casa?

Daca nu doresti sa folosesti imobilul achizitionat cu scop de locuinta, ci cu scop de investitie, ei bine, afla ca poti sa inchiriezi un imobil achizitionat prin Noua Casa. Insa, pentru a face asta trebuie sa:

 • Obtii acordul bancii finantatoare.
 • Soliciti in scris acordul Ministerului Finantelor Publice – Directia Generala de Trezorerie si Datorie Publica.

Ambele acorduri iti vor fi solicitate atunci cand vei inregistra contractul de inchiriere la Administratia financiara de care apartii.

👉Un imobil care poate fi pretabil pentru investitie, cu scop de inchiriere, este acest apartament cu 3 camere aflat la parterul unei cladiri din Postalionului Residence 32. Imobilul este amplasat excelent, in imediata apropiere a unor mari centre comerciale, iar la 4 minute de mers cu masina se afla parcul Tudor Arghezi. Nu lipsesc din aceasta zona nici institutiile de invatamant, unitatile medicale si bancare sau locurile de joaca.

De asemenea, si pentru modificarea compartimentarii sau deschiderea unui sediu de firma trebuie sa te adresezi bancii si Ministerului Finantelor Publice – Directia Generala de Trezorerie si Datorie Publica.

Pot vinde un apartament luat prin Noua Casa?

Da, poti vinde un apartament luat prin Noua Casa. Daca vrei sa faci asta inaintea expirarii perioadei de interdictie de 5 ani de la data contractarii creditului, trebuie sa te incadrezi in unul dintre urmatoarele cazuri:

 • Ai rambursat integral, anticipat sau la termen creditul, cu acord de radiere emis de FNGCIMM, la solicitarea scrisa a bancii.
 • Vinzi apartamentul unei persoane eligibile in cadrul programului Prima Casa care va prelua creditul. Ulterior, la solicitarea scrisa a bancii, FNGCIMM va emite un act aditional. In cazul preluarii contractului de finantare, banca isi da acordul de vanzare Prima Casa si preluare, atat in nume propriu, cat si in numele statului roman pentru preluarea finantarii si a dreptului de proprietate.

Concluzionand, achizitia unei locuinte poate parea un obstacol greu de depasit atunci cand venitul lunar pe care il obtii este unul mediu. Totusi, daca alegi sa beneficiezi de Programul Noua Casa si sa achizitionezi un imobil cu zero comision pentru cumparator, locuinta visata poate deveni o realitate in scurt timp. Totusi, nu uita sa cercetezi piata imobiliara inainte de a alege imobilul dorit, pentru a te asigura ca pretul pe care il platesti este unul corect.

Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Trimite Mesaj
Suna
Locatie

SudRezidential.ro iti ofera o experienta cat mai personalizata in procesul de cautare a proprietatii imobiliare potrivite. In acest scop folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul anunturilor si pentru a analiza traficul.